Cuba: Peste o sută de arestări după manifestaţiile de duminică. SUA cer repornirea internetului mobil întrerupt după proteste
Manifestaţiile, fără precedent de la revoluţia din 1959, au iritat guvernul comunist. „Vom evita violenţa revoluţionară, dar vom reprima violenţa contrarevoluţionară”, a avertizat luni preşedintele Diaz-Canel, scrie Agerpres.
Mai multe manifestaţii ale partizanilor regimului au avut loc duminică şi apoi luni, cu ciocniri uneori violente între cele două tabere.
Semn al gravităţii situaţiei, Raul Castro, în vârstă de 90 de ani, care în aprilie îi lăsase conducerea Partidului Comunist (PCC, unic) lui Miguel Diaz-Canel, a fost nevoit să acţioneze.
El a participat duminică la o reuniune a Biroului politic al Comitetului central al PCC în care „au fost analizate provocările orchestrate de elemente contrarevoluţionare, organizate şi finanţate din Statele Unite cu obiective de destabilizare”, a indicat marţi ziarul Granma, citat de AFP.
Marţi, circa 130 de persoane erau închise sau raportate ca dispărute, potrivit unei liste de nume postate pe Twitter de mişcarea contestatară San Isidro.
Printre cei reţinuţi se numără José Daniel Ferrer, Manuel Cuesta Morua şi Berta Soler, trei dintre principalii disidenţi ai ţării, precum şi Camila Acosta, o cubaneză de 28 de ani, potrivit cotidianului ABC din Spania, cu care ea colabora de şase luni.
„Arestarea unei jurnaliste de la media spaniolă ABC mi se pare nepotrivită”, a reacţionat premierul spaniol Pedro Sanchez care a cerut Havanei să respecte dreptul cubanezilor de a „manifesta liber”.
În contextul în care nu au fost date publicităţii date referitoare la arestări, familiile au încercat marţi să obţină informaţii de la secţiile de poliţie din capitală despre rudele lor arestate, a constatat AFP.
Ministerul de Interne a anunţat că un manifestant a murit luni în popularul cartier Guinera, la periferia Havanei, în timp ce participa la „tulburări”. Mai multe persoane au fost rănite.
Anterior, secretarul de stat adjunct al SUA pentru Americi, Julie Chung, a denunţat „violenţa şi arestările manifestanţilor cubanezi, precum şi dispariţia unor activişti independenţi” şi a cerut „eliberarea lor imediată”.
Marţi, Dina Stars, o vedetă YouTube, a fost arestată acasă de poliţişti în timp ce vorbea în direct la o emisiune de televiziune spaniolă.
Un calm aparent a domnit marţi în capitală, încă sub o puternică prezenţă a poliţiei, militarilor şi agenţilor civili. Dar internetul mobil, motorul mobilizărilor, a fost în continuare întrerupt.
Observatorul specializat Netblocks a raportat întreruperi în Cuba pe reţelele sociale importante şi pe platformele de comunicare, cum ar fi Whatsapp şi Facebook.
„Este adevărat că ne lipseşte internetul mobil, dar ne lipsesc şi medicamentele”, a răspuns simplu Bruno Rodriguez la o întrebare pe această temă. Şi „trebuie să spun că Cuba nu va renunţa la dreptul ei de a se apăra”, a continuat ministrul.
Julie Chung, secretar de stat adjunct al SUA pentru Americi, a denunţat şi ea pe Twitter „violenţa şi arestările manifestanţilor cubanezi, precum şi dispariţia activiştilor independenţi, printre care Guillermo ‘Coco’ Farinas, Jose Daniel Ferrer, Luis Manuel Otero Alcantara şi Amaury Pacheco”.
„Cerem eliberarea lor imediată”, a adăugat ea.
Exasperaţi de criza economică, mii de cubanezi au demonstrat duminică în zeci de oraşe şi sate ale ţării, strigând „Libertate!” şi „Jos dictatura!”.
Regizorul Yunior Garcia, unul dintre liderii mişcării 27N, apărută după o manifestaţie inedită a artiştilor de la 27 noiembrie anul trecut pentru a cere mai multă libertate de expresie, a fost şi el arestat duminică, apoi eliberat luni după-amiază.
El şi-a relatat experienţa pe Facebook, explicând că s-a deplasat duminică împreună cu un grup de prieteni la Institutul cubanez de radio şi televiziune (ICRT) pentru a cere să susţină un discurs de 15 minute în faţa camerelor.
Dar „o hoardă de conservatori radicali şi mai multe grupuri de Răspuns rapid (forţe de ordine în civil – n.r.) ne-au refuzat” şi „am fost loviţi, ridicaţi cu forţa şi aruncaţi într-un camion, ca nişte saci cu moloz”, a denunţat el.
„Am fost trataţi ca nişte deşeuri”, a estimat el, explicând că au fost transportaţi la centrul de detenţie Vivca, din Havana, unde au văzut apoi „sosind zeci de tineri”.
Printre persoanele arestate duminică se află şi Camila Acosta, o cubaneză în vârstă de 28 de ani, reţinută luni potrivit lui Alexis Rodriguez, redactorul şef al secţiei internaţionale a jurnalului madrilen ABC, cu care ea colabora de şase luni.
Ministrul spaniol al afacerilor externe le-a cerut marţi autorităţilor cubaneze să respecte dreptul cetăţenilor de a protesta şi a solicitat eliberarea „imediată” a Camilei Acosta.
Autorităţile cubaneze au negat marţi orice „explozie socială” în Cuba după manifestaţii fără precedent împotriva guvernului, care s-au soldat cu un deces şi aproximativ 100 de arestări, comentează AFP.
„La 11 iulie, nu a fost nicio explozie socială în Cuba, nu a existat niciuna datorită voinţei poporului nostru şi a sprijinului poporului nostru pentru revoluţie şi guvernul său”, a declarat ministrul de externe, Bruno Rodriguez, într-o conferinţă de presă.
Acestea au fost „tulburări la o scară foarte limitată”, a adăugat el, subliniind că „ţara este în condiţii complet normale”.
La fel ca preşedintele Miguel Diaz-Canel înaintea sa, Bruno Rodriguez a acuzat Washingtonul că, prin politica sa de sancţiuni şi o campanie pe internet, se află la originea unor manifestaţii fără precedent care au izbucnit duminică pe insula socialistă în aproximativ 40 de localităţi, populaţia strigând „Ne este foame”, „Libertate” şi „Jos dictatura”.
Washingtonul îndeamnă Cuba să restabilească internetul mobil, întrerupt după manifestaţii
Statele Unite au îndemnat marţi Cuba să restabilească accesul la internetul mobil, întrerupt după manifestaţii istorice împotriva guvernului, şi au reluat apelul lor pentru eliberarea protestatarilor reţinuţi, notează AFP.
„Lansăm un apel conducătorilor Cubei să dea dovadă de reţinere şi să respecte vocea poporului deschizând toate mijloacele de comunicare, online şi offline”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
„A închide accesul la tehnologie, a închide canalele de informaţii, asta nu răspunde deloc nevoilor şi aspiraţiilor legitime ale poporului cubanez”, a adăugat el.
„Felicităm poporul cubanez pentru că a dat dovadă de mare curaj”, a mai spus Ned Price, adăugând că Havana a încercat „să îl facă să tacă”.
„Facem un apel la calm şi condamnăm orice violenţă împotriva celor care manifestează paşnic. De asemenea, cerem guvernului cubanez să îi elibereze pe cei sunt închişi pentru că au manifestat paşnic”, a continuat el.
Aproximativ o sută de persoane, printre care disidenţi cunoscuţi, se aflau marţi în continuare în arest.
La sfârşitul săptămânii trecute, cubanezii au ieşit pe străzile mai multor oraşe ale insulei, într-o mobilizare de o amploare fără precedent după revoluţia din 1959.
Internetul mobil, care a fost un mare aliat al acestor manifestaţii, a fost întrerupt rapid.
Observatorul specializat Netblocks a raportat întreruperi în Cuba pe reţelele sociale importante şi pe platformele de comunicare, cum ar fi Whatsapp şi Facebook.
Luni, preşedintele american, Joe Biden, a îndemnat „regimul cubanez să îşi asculte poporul” şi „apelul vibrant al acestuia pentru libertate”.
Statele Unite au declarat că nu vor permite intrarea cubanezilor care încearcă să fugă pe mare din ţara lor aflată în criză.