Cuba sustine că a pierdut 4,3 miliarde dolari din cauza sanctiunilor americane
„Pe parcursul perioadei observate în raport, blocada a provocat pierderi de ordinul a 4,321 miliarde de dolari pentru Cuba”, a declarat ministerul într-un document oficial.
Cuba şi Statele Unite şi-au restabilit legăturile în iulie 2015 după peste 50 de ani de întrerupere, dar Congresul american a menţinut embargoul, împotriva dorinţei preşedintelui din acea vreme, Barack Obama.
De la introducerea sa în 1962, „blocada a provocat, la preţurile actuale, prejudicii estimate la peste 134,499 de miliarde de dolari” pentru economia cubaneză, a adăugat ministerul.
În noiembrie 2017, vizând să limiteze apropierea iniţiată de predecesorul său, Donald Trump a restabilit o serie de sancţiuni, dar le-a permis americanilor „să călătorească în Cuba şi să sprijine micile întreprinderi private” de pe insulă.
Aceste măsuri „au provocat o scădere considerabilă a numărului de vizite provenind din Statele Unite şi au generat obstacole majore relaţiilor economice şi comerciale ale întreprinderilor cubaneze cu potenţiali parteneri americani sau ţări terţe”, a precizat textul ministerului de la Havana.
„Intensificarea blocadei impuse Cubei a fost însoţită de o retorică agresivă, ameninţătoare, lipsită de respect, precum şi de constrângeri din partea celor mai înalte niveluri ale administraţiei americane, ceea ce provoacă o lipsă de încredere majoră şi nesiguranţă”, a adăugat documentul.
În baza unei rezoluţii a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, intitulată „Necesitatea de a ridica embargoul economic, comercial şi financiar impus de Statele Unite ale Americii împotriva Cubei”, insula prezintă în fiecare an un raport la ONU.
Din 1992, Adunarea Generală a ONU a aprobat de 26 de ori acest raport, ceea ce este interpretat ca o respingere a embargoului.
În acest an, el va fi prezentat în cursul sesiunii anuale a Adunării Generale, la o dată ce urmează să fie anunţată.