„Până la sfârşitul anului vom lansa proiecte de 600 de kilometri de autostradă. Până acum au fost 93 de kilometri de autostradă şi 121 de kilometri de drum de mare viteză. Aici mă refer la Piteşti – Sibiu, Centura de Sud a Bucureştiului, Drumul de mare viteză Piteşti – Craiova”, a declarat joi, la ieşirea de la audierile din Parlament.
„Urmează în perioada următoare să lansăm secţiunile Suplacu de Barcău – Borş, Suplacu de Barcău – Mihăieşti din Autostrada Transilvania, secţiunile 2,3 şi 4 din Sibiu – Piteşti, Centura de Nord a Capitalei la profil de autostradă şi Autostrada Montana Târgu Mureş – Ditrău- Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, proiectare şi execuţie până la sfârşitul anului”, a detaliat ministrul.
Acesta a menţionat că până la sfârşitul lunii octombrie va fi scoasă la licitaţie întreagă autostradă Sibiu – Piteşti.
„Pe secţiunea 4 din Sibiu – Piteşti avem studiul de fezabilitate şi vom lansa procedura de achiziţie pentru proiectare şi execuţie până la sfârşitul lunii august. Firma care elaborează studiul de fezabilitate are termen până în luna august să ne aducă şi secţiunile 2 şi 3, pentru a lansa procedurile pentru secţiunile 2 şi 3 în luna octombrie. Deci, până la sfârşitul lunii octombrie vom avea tot Sibiu – Piteşti lansat”, a mai spus Răzvan Cuc.
Ce autostrăzi vor fi gata?
În ceea ce priveşte autostrăzile care ar putea fi gata anul acesta, ministrul s-a referit la loturile 3 şi 4 din autostrada Lugoj – Deva, respectiv din autostrada Sebeş – Turda, dar şi la cei trei kilometri de la intrarea în Capitală ai autostrăzii Bucureşti – Ploieşti.
„Secţiunea E din lotul 2 Lugoj – Deva, cu tunelurile pentru carnivore mari, va fi scoasă din contract şi va fi relicitată în cursul acestui an. Loturile 3 şi 4 din Lugoj – Deva mi-am asumat că le vom termina în acest an. Din acest motiv mă voi muta pe şantiere, pe Sebeş – Turda, loturile 3 şi 4″, a continuat ministrul.
Fără PUZ la autostrăzi
Răzvan Cuc a mai vorbit şi importanţa sprijinului autorităţilor locale în construirea autostrăzilor. „
Este important să înţeleagă şi autorităţile locale sprijinul de care avem nevoie în momentul în care trebuie să obţinem avize pentru exproprieri, pentru PUZ-uri. În acest moment lucrăm la o ordonanţă care va accelera procedura de implementare a proiectelor şi aici mă refer inclusiv la eliminarea PUZ-urilor pentru proiecte de infrastructură mare”, a conchis ministrul.