Cuc: Angajaţii TAROM care ar putea fi disponibilizaţi nu vor mai primi 18 salarii compensatorii, ci în jur de opt

Angajaţii de la TAROM care ar putea fi disponibilizaţi nu vor mai primi 18 salarii compensatorii, ci în jur de opt salarii, potrivit noului Contract Colectiv de Muncă, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, la Parlament, după dezbaterile asupra moţiunii simple intitulată 'Infrastructura de transport a României sub domnia intereselor PSD. Deziluzie, demagogie şi descurajare' iniţiată de PNL şi USR.
Economica.net - mie, 04 oct. 2017, 09:49
Cuc: Angajaţii TAROM care ar putea fi disponibilizaţi nu vor mai primi 18 salarii compensatorii, ci în jur de opt

Oficialul a precizat, totodată, că noul director general interimar al companiei aeriene, pentru 30 de zile, este Daniela Dragne, după ce Florin Susanu a renunţat la mandat.

‘Ieri (marţi – n. r.) a fost reunit Consiliul de Administraţie şi, pentru o perioadă de 30 de zile, i s-a acordat funcţia de director general doamnei Daniela Dragne. Este o doamnă cu o vechime considerabilă în TAROM, mai bine de 11 ani. A fost şi reprezentantul TAROM-ului la Tel Aviv până acum, una dintre cele mai profitabile rute ale companiei. Domnul Susanu (Florin Susanu – fostul director general interimar al companiei – n. r.) m-a informat că vrea să îşi vadă în continuare de zbor şi l-am înţeles. Este pilot, este un simbol al TAROM-ului, aşa cum, zic eu, sunt toţi piloţii şi am hotărât să mergem pe varianta doamnei Dragne până când finalizăm discuţiile cu celelalte persoane pe care le avem acum pentru definitivarea unui management la TAROM’, a spus Cuc.

Întrebat ce poate face pentru TAROM Daniela Dragne în 30 de zile, ministrul a răspuns: ‘Eu zic că poate face foarte multe, aşa cum a făcut şi domnul Susanu’.

‘Sunt oameni care ştiu foarte bine compania, ştiu exact direcţiile unde nu există o profitabilitate a celor care îşi desfăşoară activitatea acolo şi poate (Daniela Dragne – n.r.) lua măsurile care se impun şi din partea mea are mână liberă să o facă. Au încheiat şi Contractul Colectiv de Muncă în cursul zilei de vineri (29 septembrie – n.r.), un contract de data asta mai favorabil companiei, în sensul că pentru eventuale puneri pe liber a unor angajaţi nu se vor mai plăti 18 salarii, ci în jur de opt salarii. S-au luat nişte măsuri care, cât de cât, sunt benefice pentru companie în momentul de faţă’, a precizat şeful de la Transporturi.

În context, acesta s-a arătat nemulţumit de numărul mare de la angajaţi la TAROM, respectiv 2.000, afirmând că la numărul de aeronave aflate în prezent în flota operatorului naţional aerian, respectiv 23, nu se va putea obţine profit.

‘Eu sunt nemulţumit de numărul mare de angajaţi. Indiferent ce ar face TAROM, cu un număr de 2.000 de angajaţi nu poate să justifice cheltuielile. Fără o restructurare făcută foarte bine, pentru numărul de aeronave pe care îl are acum, 23, nu va putea să se închidă pe o cifră pozitivă. Ştiu că vor fi discuţii, ştiu că vor fi nemulţumiri în rândul oamenilor, dar este singura soluţie pentru a se redresa compania’, a explicat el.

Potrivit ministrului, la ora actuală se lucrează la un plan de restructurare a companiei, care va fi aplicat cât de curând. ‘Direcţia Comercială, împreună cu directorul economic, lucrează acum la planul de restructurare şi încercăm să îl aplicăm din acest an’, a dat asigurări Răzvan Cuc.

Oficialul a reiterat faptul că pierderile înregistrate de TAROM nu provin din acest mandat, ci vin după mulţi ani de decizii catastrofale luate la nivelul Direcţiei Comerciale.

‘Când vorbim despre TAROM, haideţi să ne uităm foarte bine la următorul aspect: pierderile de la TAROM nu sunt pierderi care sunt înregistrate în acest mandat. Pierderile vin din urmă, după decizii catastrofale la Direcţia Comercială. Am pierdut rute, precum Geneva, Dubai, au uitat să înlocuiască cele două Airbus-uri A310, TAROM a zburat în deficit din punct de vedere al numărului de aeronave. TAROM a avut un management privat – că am auzit aici că trebuie implementată ordonanţa 109. Păi, am avut ordonanţa 109 şi l-am avut pe Heinzmann la TAROM care a luat 14.000 de euro (salariul lunar – n. r.) şi a făcut ce la TAROM? Eu nu ştiu, că eu când am fost secretar de stat l-am demis. Pe mine nu m-a convins că şi-a îndeplinit indicatorii de performanţă. Eu lansez un apel către toţi. Suntem români, haideţi să ţinem cu TAROM-ul, să nu mai contestăm. Tot timpul sunt tot felul de poveşti legate de TAROM. TAROM a intrat într-un amplu proces de reorganizare’, a încheiat ministrul.

Deputaţii PNL şi USR, care au semnat moţiunea intitulată ‘Infrastructura de transport a României sub domnia intereselor PSD. Deziluzie, demagogie şi descurajare’ îi solicită premierului Mihai Tudose să-l demită pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi cer luarea unor măsuri în acest domeniu.

Moţiunea iniţiată de cele două formaţiuni politice este dezbătută, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor. Textul a fost citit de deputatul PNL, Marius Bodea.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...