Cuc: Măsurile împotriva celor care m-au dezinformat pe subiectul lotului 2 Lugoj-Deva vor apărea în perioada următoare

Măsurile împotriva celor care m-au dezinformat pe subiectul lotului 2 al autostrăzii Lugoj-Deva vor apărea în perioada următoare şi am solicitat directorului companiei de drumuri să ia de urgenţă decizii cu privire la oamenii care nu ştiu dacă sunt rău intenţionaţi sau nu ştiu să-şi facă treaba, a declarat, marţi, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, după o întâlnire cu premierul Sorin Grindeanu.
Economica.net - mar, 21 feb. 2017, 13:34
Cuc: Măsurile împotriva celor care m-au dezinformat pe subiectul lotului 2 Lugoj-Deva vor apărea în perioada următoare

‘Pe Lugoj-Deva, măsurile vor veni în perioada următoare vizavi de cei care m-au dezinformat, pentru că, dezinformându-mă pe mine, practic dezinformăm şi opinia publică, care aşteaptă foarte mult realizările. Şi eu sunt român, şi eu circul pe autostrăzi şi pe drumuri şi îmi doresc să avem o infrastructură bine pusă la punct. Ori, dacă nu luăm nişte măsuri clare cu privire la cei care ne dezinformează, nu cred că vom avea o evoluţie şi tot timpul o să venim să ne asumăm nişte termene care sunt nerealiste. Ori, eu nu-mi doresc să fac acest lucru. Tocmai de asta am solicitat directorului CNAIR (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – n.r.) să ia măsuri de urgenţă cu privire la oamenii care nu ştiu dacă sunt rău intenţionaţi sau nu ştiu să-şi facă treaba la locul de muncă’, a spus Cuc.

Ministrul a precizat că, la preluarea mandatului, angajaţii CNAIR au omis să îl informeze asupra unor neconformităţi existente pe acel tronson de autostradă.

”Pe Lugoj-Deva, la începutul mandatului, ştiţi că domnul prim ministru mi-a cerut să deblocăm situaţia din punct de vedere birocratic, pentru că eu aşa fusesem informat de către reprezentanţii CNAIR. Din păcate, aceştia au omis să mă informeze despre anumite neconformităţi care erau pe acel tronson de autostradă şi din acest motiv m-am şi deplasat la faţa locului, ca să văd personal, lucru pe care l-am cerut de la toţi directorii şi şefii de implementare din Compania Naţională, cât şi directorilor de DRDP-uri: să se deplaseze la faţa locului. Nu vom mai sta în birouri şi nu vor mai sta în birouri. Dacă le convine acest mod de lucru, bine, dacă nu, sunt liberi fiecare să-şi urmeze propriul curs. Dar am spus-o: românii au aşteptat foarte mult timp deschiderea nu numai a acestui tronson, vorbesc de multe proiecte de infrastructură mare care sunt blocate’, a continuat Răzvan Cuc.

Referitor la lotul 2 Lugoj – Deva, şeful de la Transporturi a precizat că s-a reuşit prelungirea perioadei de garanţie a contractului de la 4 la 8 ani şi s-a realizat auditul de siguranţă.

‘Sunt câteva lucruri pe care noi am reuşit să le finalizăm şi anume: extinderea perioadei de garanţie a contractului pentru acest sector de la 4 la 8 ani, pentru că ştim foarte bine că este un antreprenor care a lucrat şi pe Sibiu-Orăştie, un antreprenor cu probleme, şi atunci am vrut să ne asigurăm că acel tronson nu va avea probleme la partea de infrastructură. Apoi, am finalizat auditul de siguranţă rutieră. Mă întreb cum au vrut să dea drumul în luna decembrie – ştiţi că se dorea să se inaugureze acest sector, să se pună sub trafic începând din luna decembrie – fără auditul de siguranţă rutieră, când principala noastră prioritate trebuie să fie siguranţa participanţilor la trafic. Nu în ultimul rând, în corpul autostrăzii au fost montaţi nişte senzori pentru a putea monitoriza o eventuală problemă care ar apărea la corpul autostrăzii. Noi am făcut şi această monitorizare toată luna ianuarie şi începutul lunii februarie. În urma rezultatelor a reieşit că terasamentul autostrăzii este în regulă şi aşteptăm acum un punct de vedere de la un expert – aşa am convenit la faţa locului şi cu reprezentanţii de la DRDP şi cu reprezentanţii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, care au fost cu noi la acea vizită în teren – să aşteptăm un punct de vedere de la un expert independent, care înţeleg că va veni spre sfârşitul acestei săptămâni, urmând ca aceia care fac parte din Comisia de recepţie la terminarea lucrărilor să se pronunţe dacă putem deschide acest sector de autostradă în perioada următoare şi să efectuăm restul de lucrări care mai sunt de făcut într-o perioadă pe care şi-o asumă constructorul, foarte bine determinată’, a explicat ministrul.

Acesta a reiterat faptul că statul român este un partener corect, dar şi constructorii trebuie să fie buni executanţi.

‘Am spus acest lucru şi antreprenorului de pe Lugoj-Deva şi o spun tuturor antreprenorilor care lucrează la proiecte: statul român este un partener corect, care îşi asumă din punct de vedere financiar ce s-a stipulat în contract. La fel de serioşi să fie şi ei, să finalizeze lucrările la timp şi o să mă asigur că acest lucru se va face printr-o monitorizare foarte atentă, inclusiv a mea. Eu voi pleca pe teren’, a spus acesta.

Ministrul Transporturilor a precizat că, la finele anului, vor fi daţi în folosinţă peste 90 de kilometri de autostradă, în jur de 45 de kilometri de variante ocolitoare şi vor fi modernizaţi 275 de kilometri de drumuri naţionale. Totodată, el a explicat de ce, la audierile în Parlament pentru preluarea mandatului, nu a vrut să avanseze o cifră cu privire la tronsoanele de autostrăzi ce vor fi date în circulaţie în 2017.

‘Cred că era mai mult decât necesar ca, înainte să mă antepronunţ pe un număr de kilometri, fiindcă s-au făcut foarte multe promisiuni de-a lungul timpului, să văd situaţia exactă, pentru că situaţia nu este deloc roz. Eu aş putea spune că am pierdut un an în infrastructură şi vorbesc despre reglementările care puteau fi finalizate – vorbesc despre autorizaţii de construcţii pe câteva loturi care erau cu probleme. Acum încercăm să deblocăm lucrurile, să le punem în ordine pentru a putea continua proiectele. Am spus atunci că nu promit, dar ulterior am revenit cu amănunte şi la Comisia de transporturi şi la cea de buget-finanţe, când am prezentat bugetul ministerului, şi am spus că vom finaliza la sfârşitul acestui an kilometri de autostradă funcţionali, 90,23 ca să fiu foarte precis, 275 kilometri de drumuri naţionale, vorbesc de modernizări, şi undeva la 45 de kilometri de variante de ocolire. Aceste lucruri mie mi-au fost transmise de către CNAIR şi bazate pe datele din şantier şi, pentru a înfăptui acest lucru, sunt convins că trebuie să existe şi o presiune din partea autorităţii, din partea celui care dă bani constructorilor, să avem o presiune ca aceste lucruri să se înfăptuiască”, a precizat el.

În plus, Răzvan Cuc a avertizat că nu va ezita să ia măsuri împotriva constructorilor care nu-şi respectă contractele.

Cât priveşte autostrada Transilvania, ministrul de resort a precizat că secţiunea Suplacu de Barcău-Borş va fi scoasă, din nou, licitaţie.

Răzvan Cuc a mers, pe 16 decembrie, împreună cu directorul CNAIR, Ştefan Ioniţă, pe şantierul autostrăzii Lugoj – Deva, lotul 2, în lungime de 15 kilometri.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...