Cuc: Nu este nicio problemă cu garniturile de metrou. Sindicaliştii protestează pentru spaţiile comerciale
Sursa foto: bucurestiulmeudrag.ro
„Nu este nicio problemă cu garniturile. A ieşit şi directorul de la Metrorex cu declaraţii. Eu cred că dânşii (sindicaliştii de la Metrou – n. r.) au un alt motiv pentru care protestează şi este legat de spaţiile de la metrou. Spaţiile de la metrou vor fi scoase la licitaţie – se va face o procedură transparentă pentru acele spaţii. Nu se pot da să le gestioneze cineva. Dacă vin şi dânşii, participă, câştigă şi se găseşte o formulă legală…Eu vă spun ce-mi spune mie lumea de la Metrorex, oamenii pe care-i am la companie. Eu ştiu că supărarea mare e pentru spaţii”, a spus Cuc, la TVR 1.
Şeful de la Transporturi a adăugat că trebuie să se întâlnească şi să discute cu sindicaliştii, însă nu poate face asta „de pe un picior de şantaj şi de presiune”.
„Eu nu am nicio problemă cu sindicatele. Inclusiv azi am discutat cu transportatorii şi discut şi cu cei de la Metrorex, dar nu pot să discut pe un picior de şantaj şi de presiune. Haideţi să vedem. Eu vă spun atât: că trebuie să ne punem la masă, să discutăm, au primit majorări salariale în fiecare an, îi respectăm, îi sprijinim, îi ajutăm, dar trebuie să avem nişte discuţii constructive, nu doar pe bază de ambiţie”, a susţinut el.
Răzvan Cuc a mai spus că în seara asta a vorbit şi cu reprezentanţii COTAR, care au anunţat proteste pentru joi, în Piaţa Victoriei, şi i-a asigurat că în şedinţa următoare a Executivului va fi aprobată ordonanţa care elimină pirateria şi prelungeşte traseele interjudeţene.
„Am vorbit şi cu cei de la COTAR în seara asta şi le-am dat asigurări că ordonanţa pe care am promis-o în urmă cu două săptămâni împreună cu domnul viceprim ministru Suciu va intra în şedinţa următoare de Guvern, privind prelungirea traseelor interjudeţene, privind eliminarea sintagmei ca să combatem pirateria”, a menţionat Cuc.
Întrebat despre Uber, ministrul a afirmat că această ordonanţă nu va afecta în niciun fel activitatea acestui transportator.
„Nu are nicio treabă cu Uber. Uber îşi vede de treaba lui, nu am nimic împotriva lui. Se creează tot felul de lucruri paralele şi deviem de la subiectul iniţial. Noi mergem pe ce am spus. Nu mergem să sancţionăm Uber sau să restricţionăm în vreun fel vreo companie. Cât timp este reglementat un domeniu, toată lumea trebuie să meargă după reguli”, a subliniat oficialul.
Sindicaliştii de la Unitatea-Sindicatul Liber din Metrou (USLM) pichetează joi şi vineri Ministerul Transporturilor acuzând indiferenţa autorităţilor faţă de problemele grave cu care se confruntă metroul bucureştean.
Preşedintele Sindicatului USLM, Ion Rădoi, a declarat miercuri că toate cele 13 trenuri de metrou CAF ar trebui retrase din circulaţie, întrucât au probleme la computerul de bord care le poate face imposibil de controlat şi care au dus la deraierea unui tren în ianuarie.
Acestea sunt cele mai noi trenuri achiziţionate de Metrorex, care circulă cu preponderenţă pe Magistrala 2 Pipera-Berceni.
Miercuri, liderii USLM le-au arătat jurnaliştilor cum arată trenul de metrou CAF care, pe 26 ianuarie 2019, a deraiat, a zburat practic şi s-a izbit cu 50 de kilometri pe oră de zidul de la depoul IMGB, din cauza unei defecţiuni la computerul de bord. Trenul, care circula fără călători la momentul respectiv, este şi acum suspendat şi contorsionat pe un perete lateral al depoului.
În replică, Metrorex a arătat că nu a primit până în prezent concluziile Agenţiei de Investigare Feroviară Română (AGIFER) privind cauzele incidentului din 26 ianuarie.
„Evenimentul petrecut pe data de 26 ianuarie 2019 se află în atenţia conducerii Metrorex. La acea dată, un tren de metrou remorcat de o locomotivă, aflat în activitate de manevră în depoul Berceni, a fost implicat într-un incident. Evenimentul face subiectul unei cercetări efectuate de o comisie numită de AGIFER. Cercetarea efectuată de Agenţia de Investigare Feroviară Română – (AGIFER), conform reglementărilor legale în vigoare, se află în desfăşurare. Metrorex nu a primit până la acest moment concluziile instituţiei abilitate”, au precizat reprezentanţii Metrorex.
La rândul lor, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România a anunţat proteste joi în faţa Guvernului cu 5.000 de maşini, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
„Indiferent ce a anunţat Guvernul, în urma protestului organizat astăzi (miercuri, n.r.), noi vom ieşi în stradă mâine (joi, n.r.), cu cele 5.000 de maşini din toată ţara, pentru a arăta Guvernului că nu ne mai lăsăm păcăliţi. Aceeaşi promisiune ne-a mai stopat acţiunile, trei ani la rând. Până când nu vedem în vigoare OUG promisă, cu eliminarea sintagmei ‘în mod repetat’, cu trecerea activităţii de ‘rent-a-car’ la Ministerul Transporturilor, nu renunţăm la programul de proteste anunţat”, a precizat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.