Cuc: Nu i-am cerut șefei Tarom să țină avioanele la sol. Am intrebat-o ce parlamentari zboară
„Nu i-am cerut să ţină niciun avion la sol, nici nu aveam cum să îi cer doamnei (Mădălina Mezei, n.r.) să ţină avioanele la sol. Ca să ţii un avion la sol trebui să aibă nişte probleme tehnice. Dacă se va întâmpla la un moment dat ca un avion să aibă probleme tehnice nu este vinovat ministrul Transporturilor. Nu puteam eu să cer. Cui să cer? Să mă duc eu la piloţi? Să mă duc eu la mecanici? Să mă duc eu să scot o piuliţă, un senzor, ce să fac eu la avioane?(…)Am întrebat-o într-adevăr pe doamna pe Mezei ce parlamentari zboară şi dacă totul este în regulă şi dacă vin cursele cum trebuie. Aflasem şi eu pe surse, ca toată lumea, de la opoziţie, că a-şi opri eu avioanele”, a explicat Răzvan Cuc, într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Transporturilor.
Pe de altă parte, Cuc a subliniat că Mezei se încurcă în minciuni în condiţiile în care prima dată aceasta a vorbit de anulări de curse apoi de reţineri la sol.
„Doamna se încurcă în propriile minciuni. Am văzut că a zis prima dată de anulări de curse, apoi de reţinere la sol, că e vorba de patru sau de cinci aeronave. Doamna Mezei uită că cei din familia ei au dorit pentru ei sau pentru grupurile lor de interese numai funcţii de conducere? Chiar soţul dânsei a fost pus în funcţia de director general adjunct al TAROM, cu sprijinul celor de la PNL, şi după şase luni a fost dat afară, presupun că tot pentru incompetenţă”, a subliniat Cuc.
Referitor la DNA, ministrul interimar a subliniat că nu are nimic de ascuns şi aşteaptă să fie chemat.
„Voi da declaraţii, voi prezenta şi eu acte, voi cere şi eu lămuriri pentru că văd că mai nou toată lumea se duce la DNA. Foarte bine, dar du-te la DNA când ai dreptate nu când aduci pe piaţă nişte lucruri false”, a precizat oficialul MT.
Acesta a menţionat, totodată, că a primit mesaje de la piloţi care l-au felicitat pentru decizia luată, respectiv pentru demiterea acesteia de la conducerea TAROM, arătând, de asemenea, că Mădălina Mezei ar fi trebuit să protejeze TAROM nu familia şi prietenii pe care îi are în companie.
„Am primit mesaje de la foarte mulţi piloţi care m-au felicitat pentru decizia luată. Dânsa trebuia să facă nişte lucruri nu să îşi protejeze familia şi prietenii pe care îi are la TAROM, trebuia să protejeze compania TAROM”, a precizat sursa citată.
Mădălina Mezei, fost director general al TAROM, a declarat vineri pentru Agerpres că a fost chemată luni dimineaţa la DNA, în calitate de martor, după ce aceasta l-a acuzat pe ministrul interimar al Transporturilor, Răzvan Cuc, că în ziua moţiunii de cenzură i-a cerut să reţină aeronave la sol. Ministrul interimar al Transporturilor, Răzvan Cuc, susţine declaraţii de presă vineri după-amiaza la ora 17:30, la sediul ministerului.
Mădălina Mezei a anunţat pe Facebook că în urma informaţiilor apărute în spaţiul public în ultima perioadă va organiza vineri la ora 16:00 o conferinţă de presă în faţa sediului TAROM. Pe de altă parte, premierul demis Viorica Dăncilă a dispus trimiterea Corpului de control al prim-ministrului la Ministerul Transporturilor şi la Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM SA, „în scopul clarificării aspectelor manageriale semnalate de mass-media”. Potrivit sursei citate, acţiunea de control vizează activitatea din acest an şi are următoarele obiective: verificarea respectării prevederilor legale privind regulile de guvernanţă corporativă la nivelul TAROM SA, privind operarea aeronavelor din flota companiei, precum şi a modului de îndeplinire, de către Ministerul Transporturilor, a drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar la TAROM SA.
Potrivit unui comunicat al TAROM, Mezei a întârziat procesul de modernizare a flotei de scurt curier şi nu a prezentat nicio informare cu privire la procesul de reducere a numărului total de posturi din companie. Ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc, a scris joi seara, pe Facebook, că Mădălina Mezei ar fi trebuit să facă restructurarea TAROM nu să încerce să facă anumite jocuri în favoarea unor grupuri din companie. Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că potrivit unor reprezentanţi ai TAROM, directoarea companiei a fost demisă deoarece ar fi refuzat să ţină la sol aeronavele în ziua moţiunii de cenzură, având în vedere că peste 20 de parlamentari urmau să vină din ţară la Bucureşti. Ulterior, potrivit unor informaţii apărute în spaţiul public, Mădălina Mezei a confirmat această informaţie precizând, totodată, că i-ar fi spus ministrului că o astfel de decizie ar reprezenta un abuz.
Mădălina Mezei, revocată din funcţia de director general al Tarom, a declarat pentru HotNews.ro că ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, i-a cerut să ţină avioanele companiei la sol, inventând probleme tehnice, pentru ca parlamentarii să nu ajungă la votul moţiunii de cenzură.
Cuc a afirmat, pe Facebook, că „minciunile pe care le aruncă acum pe piaţă, crezând că cineva ar putea să-i securizeze poziţia de director general, nu au nicio acoperire”. „Dacă cineva i-ar fi cerut aşa ceva, ar fi trebuit să iasă public, atunci, şi să spună lucrurilor pe nume”, a susţinut Cuc, care i-a transmis lui Mezei: „întoarceţi-vă acolo unde ştiţi cel mai bine activitatea: la ticketing şi protocol”.
Totodată, Consiliul de Administraţie al TAROM a constatat nerespectarea contractului de mandat de către Mădălina Mezei şi a hotărât, cu unanimitate de voturi, revocarea acesteia din funcţia de director general interimar, se arată într-un comunicat TAROM.
Potrivit sursei citate, Mezei a întârziat procesul de modernizare a flotei de scurt curier şi nu a prezentat nicio informare cu privire la procesul de reducere a numărului total de posturi din companie.
„În şedinţa din data de 15.10.2019, Consiliul de Administraţie al CN TAROM a analizat activitatea directorului general şi a constatat nerespectarea contractului de mandat de către doamna Mezei Mădălina. Fostul director general al CN TAROM nu a reuşit să ducă la îndeplinire Hotărârile Consiliului de Administraţie şi Adunării Generale a Acţionarilor şi nici anumite obligaţii care îi reveneau potrivit Statului Companiei şi Contractului de Mandat”, precizează sursa citată. De asemenea, comunicatul subliniază că fostul director general al TAROM a întârziat procesul de modernizare a flotei de scurt curier, una dintre componentele esenţiale în procesul de redresare al companiei, prin neimplementarea Memorandumului privind vânzarea în regim buy-back a vechilor aeronave ATR şi preluarea prin leasing operaţional a unor aeronave noi, tot de tip ATR.