Din 200 de notificări doar 30% au fost contestate. Bineînţeles, există şi varianta ca unele instituţii de credit să nu conteste notificarea, dar nici să nu se prezinte la notar pentru darea în plată efectivă a debitorului. În acest context banca aşteaptă practic să fie dată în judecată de către client.
Cuculis apreciază că deţine o cotă de piaţă importantă din piaţa celor care se pretează la legea dării în plată, motiv care îi permite să afirme că la nivelul întregii ţări notificările au depăşit 1.000 de dosare. Cât despre decizia de a solicita excepţia de neconstituţionalitate a legii 77/2016, doar Bancpost a cerut expres acest lucru în cazul uneia din contestaţiile depuse de bancă la o notificare aflată pe rolul instanţelor de judecată din Câmpulung.
Legea dării în plată, 77/2016, a intrat în vigoare pe 13 mai 2016, iar până la ora actuală a strâns undeva la 1.000 de notificări şi o serie de contestaţii de la BCR, Unicredit, Bancpost, KRUK, etc.
Dacă actele sunt în regulă și procedura e respectată, banca nu are cum să nu accepte darea în plată. Dacă banca refuză să se prezinte în fața notarului și să semneze actele, atunci debitorul se poate adresa judecătoriei, care în termen de 10 zile trebuie să dea o hotărâre.
În alte șapte zile trebuie să vină decizia instanței de apel, un tribunal, în acest caz. În tot acest timp sunt suspendate plățile către creditor.