Culturile agricole cu cele mai mari randamente în 2018. Plantele tradiţionale ale României vor avea producţii slabe
Orezul şi rapiţa sunt singurele culturi cu randamente mai mari anul acesta comparativ cu 2017, indică ultima prognoză a Comisiei Europene. Aceasta în condiţiile în care 2017 a fost un an agricol bun, dar iarna târzie a periclitat culturile care vor rodi în acest an.
Potrivit documentului citat, fermierii care au mizat pe orez ar putea obţine 3,23 de tone la hectar, cu 1% peste producţia medie a anului trecut şi cu 26% mai mult decât media ultimilor cinci ani. Chiar şi aşa, producţia va creşte mai puţin decât media europeană (plus 3,2%), în condiţiile în care Ungaria, Spania şi Austria vor ajunge la randamente cu 165%, 61% şi respectiv 29%. Cea mai mare producţie la hectar va fi anul acesta în Suedia, de 6,2 tone.
Cultura de orez în România aparţine italienilor
În 2016, conform ultimelor date ale Ministerului Agriculturii, în România s-au cultivat aproximativ 9.000 de hectare cu orez, în uşoară scădere faţă de 2015, iar producţia a fost de 42,9 mii de tone. Cele mai mari exploataţii cultivate cu orez sunt, în cazul României, renăscute cu ajutorul investiţiilor străine din fostele orezării comuniste. Astfel, cele mai mari producţii sunt concentrate la Stăncuţa, judeţul Brăila, unde operează pe o suprafaţă de peste 5.000 de hectare, sub brandul Padova Agricultura, grupul italian Roncato. De asemenea, Riso Scotti, cel mai mare cultivator de orez de pe teritoriul Europei, exploatează în jur de 4.000 de hectare în Ialomiţa. De asemenea, Orezul Latinu Srl şi Green Harvest Invest, deţinute de CL Agricultural Investments Limited din Marea Britanie şi familia Concina din Italia (Angelo şi Roberto) exploatează în jur de 3.000 de hectare, Orezul Latinu având şi aproximativ 1300 de hectare cultivate cu orez, porumb, grâu şi floarea-soarelui organice.
Rapiţa va aduce randamente cu aproximativ 2% mai mari
Randamente mai bune faţă de anul trecut ar putea avea şi cultivatorii de rapiţă, specialiştii Comisiei Europene prognozând un plus de 1,9% la fiecare hectar, până la 2,92 de tone. În UE, producţia medie va fi undeva la 3,3 tone la hectar, cu 2,6% peste media anului anterior. Cele mai bune randamente le au fermierii din Belgia (4,46 tone la hectar) şi Danemarca (3,9 tone la hectare).
Cod roşu pentru principalele culturi
În ceea ce priveşte celelalte culturi, România ar putea raporta o scădere a randamentului la producția de grâu cu 1,5% față de anul trecut, la orz cu 4,1%, la triticale cu 1,8%. Aceasta din cauza faptului că perioada de iernare a culturilor de iarnă a persistat mai mult decât de obicei urmare a sfârșitului extraordinar de rece al lunii februarie.