După primele patru luni ale anului, în Franţa s-au înmatriculat 30.347 de autoturisme marca Dacia, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor Francezi de Autoturisme. Cu această cifră, Dacia cunoaşte o creştere de 23% a vânzărilor pe piaţa franceză, şi mai spectaculoasă dacă ţinem cont că, în ansamblu, piaţa din Hexagon a cunoscut, în aceeaşi perioadă, o scădere de 12%.
Cu excepţia celor trei mărci franceze, Renault, Peugeot şi Citroen şi a nemţilor de la Volkswagen, Dacia a „bătut” toţi ceilalţi producători care apar în clasamentul întocmit de constructorii francezi: cifra de înmatriculări este mai mare decât cea pentru constructori de volum cu „nume”, ca Ford, Fiat, Opel sau Toyota.
În România, chiar dacă rămâne liderul pieţei de maşini noi, marca naţională cunoaşte înmatriculări în scădere. După primele trei luni ale anului, potrivit ultimelor date disponibile, numărul de Dacii înmatriculate în România a fost de 2.971 de unităţi. În scădere 11,3% faţă de nivelul primelor trei luni din 2012. Scăderea s-a accentuat în martie, când s-au înmatriculat 941 de Dacii, cu aproape 19% mai puţin decât în martie 2012. Este adevărat că declinul Dacia este ceva mai mic decât cel al pieţei în ansamblu: minus 19,5% la autoturisme după primele trei luni.
Dar, chiar şi aşa, cifrele arată rău pentru România, piaţă care, chiar dacă nu mai este printre cele de top, este considerată una importantă pentru constructorul auto: doar în aprilie, Dacia a vândut în Franţa 7.700 de maşini, adică de două ori şi jumătate mai mult decât a vândut în trei luni în România. În primele trei luni, Dacia a vândut în Franţa 22.600 de maşini. Modelul preferat al francezilor: Sandero. În Franţa, acesta are un preţ de plecare de 7.900 de euro, cu toate taxele incluse. În România, de 7.000.
Cifre previzibile? Poate ca da, dacă ne luăm chiar după declaraţia vicepreşedintelui Dacia, Constantin Stroe, făcută chiar la începutul anului: „Principala preocupare în 2013 a celor doi producători locali, Dacia şi Ford , trebuie să fie găsirea unor noi pieţe externe pentru automobilele produse la Mioveni şi Craiova deoarece pe piaţa auto din România nu se mai poate conta”.
„Vânzările de maşini noi vor scă dea în acest an sub valorile din 2012, care oricum a fost un an slab, în timp ce im porturile de autoturisme second-hand Euro 3 şi 4 se vor menţine sau vor creşte. În cazul celor non-Euro sau Euro 1 şi 2 importurile acestora vor exploda datorită puterii limitate de cumpărare a românilor”, spunea Stroe.
Se pare că a avut dreptate: după primele cinci luni ale anului, la fiecare maşină nouă înmatriculată în România, au fost puse în circulaţie ale cinci maşini second-hand. Ediţia din acest an a programului Rabla, care va fi operaţională începând cu jumătatea acestei luni, mai poate interveni în schimbarea situaţiei de pe piaţa românească.