Cum a cheltuit statul banii pe o strategie de angajare a şomerilor de 6 milioane de lei prin POSDRU – analiză

Ministerul Muncii a anunţat în septembrie proiectul de 6 milioane de lei, finanţat prin POSDRU, prin care vrea să combată şomajul de lungă durată din România. ECONOMICA.NET vă spune, în exclusivitate, cum a realizat statul român strategia de ocupare a şomerilor, prin prisma achiziţiilor făcute în cadrul proiectului finanţat prin POSDRU şi ce firme controversate au câştigat contracte cu statul în acest proiect. Citiţi în continuare cum şi pe ce se cheltuiesc banii într-un proiect de anvergură care vrea elaborarea unei strategii pentru angajarea celei mai problematice categorii de şomeri - şomerii de lungă durată.
Cristina Şomănescu - joi, 06 dec. 2012, 22:05
Cum a cheltuit statul banii pe o strategie de angajare a şomerilor de 6 milioane de lei prin POSDRU - analiză

Cei mai mulţi bani din proiectul european pentru creşterea angajabilităţii şomerilor de lungă durată au fost direcţionaţi în: organizarea de conferinţe, evenimente, stagii de pregătire, vizite de studiu în UE, în salariile experţilor prinşi în proiect din cadrul instituţiilor partenere în proiect şi în consumabile.

Proiectul se numeşte Emplo-Net. Implică un parteneriat transnaţional şi vrea să crească angajabilitatea şomerilor de lungă durată din România. Banii europeni din proiect au fost cheltuiţi de statul român prin ministerul Muncii, un institut de cercetare din subordine (Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale România) şi de partenerul transnaţional – o agenţie a ministerului Ocupării din Olanda (SZW Agency).

Găsiţi mai multe detalii despre proiect în ECONOMICA.NET.

Lista rezultatelor pe care Ministerul Muncii spera să le aibă proiectul:

– elaborarea strategiei privind ocuparea forţei de muncă pentru perioada post 2010,

– identificarea şi diseminarea unui set de proiecte europene pentru implementarea strategiei de ocupare post 2010

– diseminarea metodelor inovative pentru promovarea ocupării forţei de muncă, precum şi dezvoltarea unei comunităţi de practică pe o platformă electronică, prin intermediul căreia experţi români şi europeni în domeniul ocupării împărtăşesc experienţa şi practica lor în zona utilizării fondurilor europene dedicate dezvoltării resurselor umane

Cum au fost cheltuiţi banii în proiect

Peste 740,000 de lei, fără TVA au fost cheltuiţi efectiv pentru achiziţii a căror listă o găsiţi mai jos (de la organizare de evenimente, conferinţe, la interpretariat).

Institutul de cercetare din România şi agenţia din Olanda au avut alocate în total peste 2,7 de milioane de lei. Managerul proiectului, Mihaela Tuleu, ne-a spus că nu ştie cât din banii alocaţi au cheltuit agenţia din Olanda şi institutul de cercetare din subordinea ministerului Muncii la care managerul performează.

2,4 milioane de lei au fost investiţi de institutul de cercetare român, partener în proiect, în efectuarea stagiilor de pregătire şi a vizitelor de studiu în UE, în salariile experţilor şi în consumabile. Peste 2 milioane de lei au rămas necheltuiţi şi se întorc la UE.

Mai departe, vă arătăm în exclusivitate lista exhaustivă a achiziţiilor în acest proiect, confirmată de Ministerului Muncii pentru ECONOMICA.NET.

1. Contract pentru servicii de organizare de evenimente, atribuit ofertantului cu cel mai mic, firma SC Euroevent Business Consulting Solutions SRL, pentru suma de 248.180 de lei, fără TVA.

Contractul vizează punctual, asigurarea transportului (inclusiv bilete de avion pentru invitaţii din străinătate), a cazării, mesei, organizarea pauzelor de cafea şi închirierea sălii de conferinţe pentru organizarea a 6 seminarii regionale si 2 conferinţe la Bucureşti, fiecare din cele 8 evenimente cu durata de o zi.
Detalii, aici.

2. Şase contracte de achiziţie servicii de interpretariat pentru vizitele de studiu în: Suedia, Portugalia, Olanda, Austria, Italia, Spania. Contractele au fost atribuite în fiecare caz ofertantului cu cel mai mic preţ. Contractele pentru servicii de interpretariat valorează, în total, 126.005 lei.
Cum au fost cheltuiţi banii în aceste contracte: Ministerul Muncii a contractat servicii de interpretariat pentru câte o săptămână, în timpul vizitelor de lucru efectuate în fiecare din statele antemenţionate (altfel spus, o săptămână în Olanda, o săptămână în Austria, etc.)
În ceea ce priveşte vizitele de lucru din Portugalia, serviciile de interpretariat contractate s-au întins pe durata a 10 zile, în timpul vizitelor de lucru de acolo. În Italia – serviciile contractate s-au întins pe 15 zile, în timpul vizitelor de lucru de aici iar în Spania – serviciile de interpretariat s-au derulat pe durata a 20 de zile, în timpul vizitelor de lucru în acest stat. Ziua de interpretariat a fost estimată la 6 ore. Ministerul Muncii a comunicat pentru ECONOMICA.NET valoarea fiecărui contract şi numele firmei câştigătoare.

2.1.Contract pentru servicii de interpretariat atribuit firmei SC Temis Consulting SRL, ofertantul cu cel mai mic preţ, de 23.950 de lei, fără TVA.

2.2. Contract pentru servicii de interpretariat în valoare de 30.500 lei, fără TVA, atribuit firmei SC Casa de Traduceri SRL.

2.3.Contract pentru servicii de interpretariat în valoare de 32.400 lei, fără TVA, atribuit tot firmei SC Casa de Traduceri SRL.

2.4. Contract pentru servicii de interpretariat în valoare de 17.962 lei, fără TVA, atribuit firmei SC Temis Consulting SRL.

2.5. Contract pentru servicii de interpretariat în valoare de 12.120 lei, fără TVA, atribuit firmei SC Bontas Com SRL.

2.6. Contract pentru servicii de interpretariat în valoare de 9.073 lei, fără TVA, atribuit tot firmei SC Casa de Traduceri SRL.

3. Contract pentru servicii tipografice şi serigrafice pentru materiale informative şi de promovare, servicii de publicitate şi servicii de organizare evenimente, atribuit prin licitaţie deschisă ofertantului cu cel mai mic preţ – firma SC Media Consulta International SRL, pentru 99.077 lei, fără TVA.
Concret, contractul de achiziţie publică vizează crearea, producţia şi tipărirea materialelor informative şi promoţionale, apariţia unui anunţ publicitar într-un cotidian national şi organizarea conferinţei de lansare a proiectului EMPLO-NET. Mai precis, achiziţia serviciilor tipografice şi serigrafice pentru materiale informative se traduce concret, în faptul că banii au mers în publicarea a 1.000 de broşuri a câte 8 pagini fiecare, producţia a 850 de mape pentru evenimentele din cadrul proiectului, 2 bannere verticale pentru interior, 850 de pixuri inscripţionate, 850 de stickuri USB, 850 de genţi inscripţionate, 40 de afişe, 100 de etichete autocolante, 850 de agende şi 850 de bloc-notes-uri, precum şi transportul acestora la locaţia indicată de Ministerul Muncii.
La capitolul achiziţia serviciilor de organizare de evenimente, vorbim despre închirierea sălii şi asigurarea mesei de prânz pentru 40 de persoane, cu ocazia lansării oficiale a proiectului (o zi).
Detalii, aici.

Firma SC Media Consulta International SRL e deţinută de Mihai Craiu, fost director general al publicaţiilor Jurnalul Naţional şi Săptămâna Financiară.

  • Printre licitaţiile câştigate de firma lui Mihai Craiu se numără licitaţia pentru serviciile de PR pentru programul bursa specială “Guvernul României”, contractul pentru servicii de promovare a imaginii companiei si de informare publică obligatorie prin presa scrisă pentru Transelectrica, contractul pentru realizarea şi difuzarea de spoturi radio şi închirierea de spaţiu pentru panotaj stradal în cadrul campaniei de promovare a Regio Programul Operational Regional, într-o licitaţie organizată de Ministerul Turismului. În 2009 şi 2010, Media Consulta International SRL a câştigat o serie de contracte cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi cu E. ON, potrivit informaţiilor din SEAP. Firma lui Mihai Craiu a vândut publicitate postului Realitatea TV din 2011 până în luna septembrie 2012 iar în prezent vinde publicitate postului România TV, potrivit paginademedia.ro.

4. Contract de achiziţionare echipament IT, atribuit firmei Pro Sys SRL pentru 74.920 lei fără TVA, prin cerere de ofertă, în baza criteriului „cel mai mic preţ”. Contractul vizează achiziţia a 10 computere, 5 laptopuri, 5 imprimante portabile, 4 seturi de toner imprimantă, 5 multifuncţionale, 4 seturi toner multifuncţional, un videoproiector, un ecran protecţie şi 15 licenţe. Detalii despre contract, în documentaţia de atribuire care poate fi consultată aici.

Pro Sys SRL, printre firmele abonate la contracte cu statul

Printre licitaţiile câştigate de firma Pro Sys SRL în 2012 se numără un contract pentru Serviciul Telecomunicaţii Speciale şi două contracte pentru Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”. În palmaresul firmei intră şi contracte cu Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian, Direcţia Generală de Impozite şi Taxe Locale a Sectorului 1, Romsilva, Transelectrica, Secretariatul General al Guvernului şi Societatea Română de Televiziune, toate atribuite doar în 2011, potrivit informaţiilor publicate în SEAP.

5. Contract pentru servicii de consultanţă de specialitate, atribuit firmei SC Euro Gate Consulting SRL, în baza criteriului „cel mai mic preţ”, pentru suma de 59.729 de lei, fără TVA. Firma câştigătoare va furniza servicii de consultanţă pentru dezvoltarea unei comunităţi de practică în cadrul proiectului Emplo-Net.
Consultaţi aici Caietul de sarcini.

6. Contract pentru servicii de realizare, întreţinere, actualizare şi dezvoltare platformă IT, atribuit firmei MBM Software & Partners SRL, în baza criteriului „cel mai mic preţ”, pentru suma de 50.500 de lei, fără TVA. Găsiţi aici invitaţia de participare.

7. Contract pentru organizare de evenimente, atribuit firmei SC Inter Business SRL, pentru 32.741 de lei, în baza criteriului „cel mai mic preţ”.
Contractul constă în închirierea şi amenajarea unei săli dintr-un hotel central din Bucureşti, pentru întâlnirile de lucru, sală care să aibă o capacitate de 30 de persoane. Contractul mai vizează închirierea unei săli aflate în vecinătatea sălii de conferinţă pentru întâmpinarea invitaţilor şi servirea cafelei, tot vreme de 10 zile şi a altei săli pentru servirea mesei de prânz, pe durata a 10 zile, (în prima decadă a lunii octombrie 2011 şi în prima decadă a lunii noiembrie 2011). În aceşti bani mai intră asigurarea mesei de prânz pentru 30 de persoane pe durata celor 10 zile în care se desfăşoară întâlnile de lucru, potrivit Caietului de sarcini care poate fi consultat aici.

8. Contract pentru servicii de audit financiar, atribuit prin licitaţie deschisă Agentiei de Audit Financiar -AFIL, pentru 29.210 de lei, fără TVA, în baza criteriului „cel mai mic preţ”. Amănunte, aici.

9. Contract pentru servicii de traducere a aproximativ 1.000 de pagini în limbile: engleză, franceză, spaniolă şi italiană, atribuit firmei SC Casa de Traduceri SRL, prin achiziţie directă, în baza criteriului „cel mai mic preţ”, pentru suma de 16.900 de lei.
Găsiţi aici invitaţia de participare pentru acest contract.

10. Contract pentru servicii de transport aerian, atribuit pentru suma de 6,606 lei, fără TVA, prin licitaţie deschisă, ofertantului cu cel mai mic preţ – firma SC Danco Pro Communication SRL.
Contractul vizează bilete de avion pentru următoarele destinaţii: Haga (Olanda), Bilbao şi Madrid (Spania) şi Roma şi Torino (Italia). Pentru toate destinaţiile, plecările sunt operate din Bucureşti.
Durata contractului: de la atribuire (27 aprilie 2011) până pe 31 octombrie 2012. Detalii găsiţi în documentaţia de atribuire care poate fi consultată aici.

SC Danco Pro Communication SRL, abonată la contractele cu statul

Doar în 2012, firma SC Danco Pro Communication SRL a câştigat contracte de transport de pasageri pentru: Senat, Ministerul de Finanţe, Garda Financiară, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi nu numai. Dintre cele mai mari contracte câştigate de SC Danco Pro Communication în 2011 amintim doar un contract de peste 15 milioane de lei pentru transport aerian pentru salariaţii Ministerului Afacerilor Externe şi un contract de 5 milioane de lei pentru transport aerian internaţional pentru Camera Deputaţilor, potrivit informaţiilor publicate în SEAP.

ECONOMICA.NET nu pune la îndoială transparenţa procedurilor şi atribuirilor de contracte în cadrul proiectului Emplo-Net. Analiza noastră e un exerciţiu demonstrativ despre cum se cheltuiesc banii într-un proiect cu miză care vizează, cel puţin declarativ, una dintre cele mai vulnerabile categorii de şomeri (şomerii de lungă durată), proiect finanţat prin POSDRU.

II. Peste 2,74 de milioane de lei au fost alocaţi institutului de cercetare de la noi şi agenţiei olandeze, instituţii partenere în proiect. Nu ştim însă câţi bani au cheltuit efectiv cele două entităţi din sumele alocate.

Cei doi parteneri în acest proiect transnaţional finanţat prin POSDRU sunt o agenţie din cadrul Ministerului Afacerilor Sociale şi Ocupării din Olanda, mai precis – SZW Agency şi Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale din România.
Agenţia din cadrul ministerului de resort din Olanda a avut alocat un buget de 347.000 de lei în proiectul Emplo-Net, a comunicat pentru ECONOMICA.NET Mihaela Tuleu.
Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale din România a avut alocată suma de 2,4 milioane de lei, ne-a mai spus Mihaela Tuleu.

Managerul de proiect nu ştie cum şi cât din banii alocaţi a cheltuit agenţia din Olanda

Managerul proiectului, Mihaela Tuleu, ne-a mai spus că nu ne poate comunica ce sume au fost cheltuite efectiv din cele alocate inclusiv în cazul institutului de cercetare care se află în subordinea Ministerului Muncii (!) şi că partenerii răspund în nume propriu pentru banii cheltuiţi.

Dar dacă în privinţa agenţiei din Olanda, managerul proiectului nu ne poate furniza informaţii despre modul în a cheltuit banii în cadrul proiectului, în ceea ce priveşte partenerul din România (Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale din România), Mihaela Tuleu ne-a spus că a cheltuit banii alocaţi în mare parte pe efectuarea stagiilor de pregătire şi a vizitelor de studiu (13 vizite de studiu în UE), elaborarea draftului de strategie de ocupare 2020, salariile experţilor institutului şi pe achiziţii de consumabile, în această succesiune. Mihela Tuleu, managerul proiectului, ne-a explicat ca abia în martie 2013 ne poate spune exact cum s-au cheltuit şi aceşti bani în proiect (adică la 120 de zile de la data finalizării proiectului care e 31 octombrie).

Ce se întâmplă cu banii necheltuiţi în proiect

Peste 2 milioane de lei au rămas necheltuiţi în cadrul proiectului. Banii necheltuiţi într-un proiect din bani europeni se întorc la UE.
„Menționez ca la finalul acestui proiect au rămas necheltuiți 2,022,000 lei”, ne-a mai spus Mihaela Tuleu.
Pe de o parte, au rămas necheltuiţi 2 milioane de lei – mare parte din această sumă reprezintă banii pentru salariile echipei de management din ministerul de resort care nu a fost plătită din bani europeni, ci cu salarii de funcţionar public, a explicat pentru ECONOMICA.NET Mihaela Tuleu.
Pe de altă parte, suma de 20.000 de lei care reprezină rezerva de contingenţă se întoarce şi ea la UE.
Precizăm că rezerva de contingenţă reprezintă cheltuieli neprevăzute într-un proiect şi poate fi introdusă în bugetul cererii de finanţare în limita a maximum 5% din costurile directe eligibile (aferente costurilor cu resurse umane, participanţi şi alte tipuri de costuri). Rezerva de contingenţă poate fi utilizată de beneficiar numai cu o autorizare prealabilă în formă scrisă din partea AMPOSDRU/OI responsabil.

Rămâne o întrebare retorică dacă modul în care au fost cheltuiţi banii contractaţi prin POSDRU în cadrul proiectului Emplo-Net e reprezentativ pentru felul în care e abordată eficienţa proiectele finanţate prin POSDRU la nivel naţional. Şi dacă eficienţa acestor proiecte ar fi oportun şi preferabil să fie măsurată prin creşterea semnificativă a şanselor categoriilor vulnerabile la şomaj de a-şi găsi un loc de muncă după proiect, dacă nu chiar găsirea efectivă a unui loc de muncă pentru aceşti oameni. Angajabilitatea şomerilor vulnerabili rămâne (doar) laitmotivul celor care vor şi contractează bani europeni pentru a investi, în realitate, doar în ei înşişi.

ECONOMICA.NET vă aminteşte că POSDRU este în presuspendare, în această perioadă.

„După 5 ani de bani europeni cheltuiţi în România în actualul exerciţiu financiar, România poate cu greu da exemple de proiecte de anvergură cu finanţare europeană care au schimbat cursul dezvoltării ţării cu atât mai puţin fiind credibilă că poate genera, în situaţia politică actuală, noi proiecte de amploare pentru modernizare din resursele exerciţiului financiar următor„, explică experţii Institutului de Politici Publice în cel mai recent raport dat publicităţii în luna noiembrie – Problemele sistemice ale eşecului managementului Fondurilor Structurale în România.

Consultaţi pagina oficială a proiectului aici.

Citeşte şi Guvernul promite: Proiectul care vrea să scoată România din şomaj se face

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...