Cum a evoluat în ultimii ani numărul de reclamaţii la ANCOM pentru calitatea semnalului la telefon

Peste 1.400 de reclamaţii au fost înregistrate în total în prima jumătate a acestui an la Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM), din care 146 făceau referire la calitatea semnalului de voce şi/sau de date.
Lidia Neagu - Dum, 31 oct. 2021, 22:17
Cum a evoluat în ultimii ani numărul de reclamaţii la ANCOM pentru calitatea semnalului la telefon

În primele 6 luni din 2021 Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a primit în total 1.437 de reclamaţii de la utilizatorii de comunicații electronice. Din acest număr, 146 de plângeri s-au referit la calitatea semnalului pe telefonul mobil.

Spre comparaţie, în primele 6 luni din anul 2019, au fost primite 1.468 sesizări, din care 105 făceau referire la calitatea semnalului de voce/date, iar în prima jumătate a anului 2020 au fost primite 2.421 sesizări, din care 210 aveau acest subiect.

„În cele 12 luni ale anului 2019, ANCOM a primit un număr total de 2.573 de sesizări, din care 348 făceau referire la calitatea semnalului de voce/date, iar în anul 2020 au fost primite 4.059 de sesizări, din care 493 reclamau acest subiect”, se arată într-un răspuns al ANCOM la solicitarea ECONOMICA.NET.

Situaţia pentru fiecare operator în parte

Cele mai multe sesizări înregistrate pe parcursul primului semestru le-a înregistrat Telekom, cu 206. În perioada ianuarie-iunie 2019, au fost depuse la ANCOM 168 de plângeri, în timp ce în acelaşi interval din 2020 au fost înregistrate 312 plângeri.

Urmează Vodafone, cu un număr total de 200 de plângeri pe primul semestru, număr care este însă în scădere faţă de acelaşi interval din 2020 şi 2019, când au fost înregistrate 285 şi, respectiv 330 de reclamaţii.

Tot în scădere sunt şi plângerile pentru Telekom Mobile. În primele şase luni din 2019, numărul acestora a fost de 204, în S1 2020 a fost de 339, iar în S1 2021 au fost înregistrate doar 60 de reclamaţii.

În schimb, numărul de plângeri pentru Orange se află pe un trend ascendent. Astfel, dacă în S1 2019 au fost înregistrate la ANCOM doar 33 de reclamaţii, iar în S1 2020 chiar şi mai puţine (26), în primele şase luni ale acestui an numărul total de sesizări a ajuns la 199.

Digi Mobile a fost reclamată de 147 de persoane în primele şase luni ale acestui an, număr mai mic faţă de cel înregistrat în S1 2020 când autoritatea a primit 217 plângeri, dar uşor mai ridicat faţă de cel din S1 2019 – 158 de reclamaţii.

Numărul sesizărilor din tabelul de mai sus reprezintă numărul total de sesizări primite de ANCOM și fac referire la o multitudine de aspecte (calitatea serviciilor, relația contractuală, facturarea serviciilor, taxele de reziliere sau portarea numerelor).

Cât priveşte distribuirea reclamaţiilor din punct de vedere geografic, Autoritatea de reglementare în comunicații spune că „dat fiind specificul serviciilor de comunicații, care pot fi furnizate atât la puncte fixe, cât și mobile, localizarea geografică a celor care transmit petiții către ANCOM poate fi irelevantă pentru soluționarea acestora”.

„De asemenea, precizăm faptul că Autoritatea și-a îndeplinit de fiecare dată atribuțiile conferite de legislația în vigoare în vederea soluționării problemelor sesizate, iar acolo unde nu a existat cadrul legal pentru ca Autoritatea să poată lua măsuri, sesizările au fost redirecționate operatorilor sau instituțiilor abilitate pentru rezolvarea aspectelor reclamate. Din acest motiv, ANCOM nu are o astfel de evidență (n. red. procentul din numărul total de plângeri care au fost soluţionate în favoarea reclamanţilor).

Ce trebuie să faci dacă eşti nemulţumit de calitatea serviciilor operatorilor

ANCOM poate interveni direct în situațiile în care furnizorii de servicii de telefonie, internet sau televiziune încalcă anumite drepturi de informare ale utilizatorilor, nu oferă serviciul de portabilitate a numerelor (sau nu respectă legislația din acest domeniu), nu respectă reglementările legate de furnizarea serviciilor de roaming, nu includ anumite informații în contracte sau nu respectă condițiile de încheiere a contractelor la distanță.

Autoritatea le recomandă utilizatorilor ca, înainte de a încheia un contract, să verifice situația acoperirii cu semnal pe platforma aisemnal.ro, să verifice calitatea serviciilor prin intermediul unei cartele preplătite și să întrebe persoane care folosesc deja serviciile mobile în zona de interes cu privire la experiența acestora.

„Totodată, cei care au deja în desfășurare un contract trebuie să știe că au posibilitatea de a-și porta numărul de telefon într-o altă rețea care are o calitate mai bună a semnalului de voce/date. În această din urmă situație, este recomandat să se analizeze cu atenție prevederile contractuale pentru a evita aplicarea unor penalități pentru rezilierea anticipată a contractului”, mai arată ANCOM.

ANCOM precizează că este instituția care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenței și inovației pe piețele comunicațiilor electronice și serviciilor poștale, administrarea pro-competitivă a resurselor limitate  (spectru radio, resurse de numerotație și resurse tehnice asociate), încurajarea investițiilor eficiente în rețele și infrastructuri și promovarea conectivității ultrarapide. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitați www.ancom.ro, www.portabilitate.ro și www.veritel.ro.

Pentru a testa și monitoriza calitatea serviciului de internet, accesați www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu semnal mobil a localităților, drumurilor naționale și județene din România, accesați www.aisemnal.ro.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...