Cum a evoluat producţia industială în ianuarie

Producţia industrială a scăzut în ianuarie faţă de luna precedentă cu 0,3%, ca serie brută, iar ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 0,6%, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - vin, 09 mart. 2012, 09:38
Cum a evoluat producţia industială în ianuarie

Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 3,3% fiecare (serie brută). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,4%.

„Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în industria bunurilor de uz curent (-15,2%), industria energetică (-3,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,5%). Industria bunurilor de capital şi industria bunurilor intermediare au crescut cu 11,8%, respectiv cu 0,4%”, se arată într-un comunicat al INS.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 0,6% faţă de luna precedentă, susţinută de industria extractivă şi industria prelucrătoare care au crescut cu 1,5%, respectiv cu 1,4%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 5,2%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+1,9%) şi industria bunurilor intermediare (0,7%), în timp ce industria bunurilor de uz curent a rămas la acelaşi nivel. Industria energetică şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată au scăzut cu 5,3%, respectiv cu 0,4%.

Faţă de ianuarie 2011 producţia industrială (serie brută) a crescut cu 1,2%, ca urmare a creşterii tuturor sectoarelor industriale: industria extractivă (+5,4%), industria prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,9% fiecare).

Pe marile grupe industriale, industria bunurilor de capital şi industria energetică au crescut cu 6,4%, respectiv cu 0,9%, iar celelalte categorii de bunuri au înregistrat următoarele scăderi: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-4,3%), industria bunurilor de uz curent şi industria bunurilor intermediare ( -1,9% fiecare).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, a crescut cu 2,0%, susţinută de toate cele trei sectoare industriale.

Industria extractivă a crescut cu 5,0%, industria prelucrătoare cu 1,6%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 1,1%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+7,7%) şi în industria energetică (+1,0%) şi scăderi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,9%), în industria bunurilor de uz curent (-1%) şi în industria bunurilor intermediare (-0,8%).

Te-ar mai putea interesa și
Rezerva Federală americană a redus dobânda de referință cu 0,5%, aceasta fiind prima scădere din ultimii patru ani
Rezerva Federală americană a redus dobânda de referință cu 0,5%, aceasta fiind prima scădere din ultimii patru ani
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă cu o jumătate de punct procentual, la un interval cuprins între 4,75% şi 5%, în linie cu estimările, transmite Reuters,......
MCID alocă 24 de milioane de euro celor șapte centre de inovare digitală din România pentru implementarea de tehnologii inovative în companii și administrație
MCID alocă 24 de milioane de euro celor șapte centre de inovare digitală din România pentru implementarea de tehnologii ...
Guvernul României a aprobat în ședinta de miercuri, 18 septembrie 2024, Strategia națională pentru dezvoltarea și susținerea ...
PAID a efectuat prima plată către un asigurat afectat de inundații la mai puțin de 48 de ore de la notificarea daunei
PAID a efectuat prima plată către un asigurat afectat de inundații la mai puțin de 48 de ore de la notificarea daunei
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a efectuat prima plată la doar 48 de ore de la notificarea daunei, ...
Noi explozii în Liban. Mai multe stații de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah au fost detonate
Noi explozii în Liban. Mai multe stații de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah au fost detonate
Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea ...