Ce impact are asupra turismului românesc falimentul Thomas Cook

24 09. 2019
thomas_cook_63850500

Deocamdată, însă, nu par a fi apărut reclamaţii ale turiştilor români afectaţi de falimentul Thomas Cook. 

Alin Burcea, proprietarul turoperatorului român Paralela 45 e de părere că „managementul defectuos, costurile mari cu susținerea unui număr mare de agenții prezente în orașe, și, bineînțeles, neadaptarea la vremurile moderne, la rezervările online, sunt principalele motive ale prăbușirii Thomas Cook. Investițiile în online reduc foarte mult costurile, iar această firmă nu s-a adaptat acestei cereri, preferând să păstreze agențiile fizice. La Paralela 45 am făcut în ultimii trei ani mari investiții în online și sisteme complexe de gestiune, astfel că rezervările și plățile online au luat amploare după lansarea noului site și au ajuns să reprezinte 20% din total rulaj de 70 de milioane de euro cât estimăm în 2019”, spune acesta.

De asemenea, Burcea susține că falimentul Thomas Cook nu afectează nici un turist care a cumpărat sau urmează să cumpere o vacanță de la Paralela 45: „În acest sistem de rezervări consultanții noștri nu fac rezervări. În plus, conform directivei europene 2302/2015, se asigură garantarea pachetelor de servicii turistice în proporție de 100%”. Este vorba despre Directiva transpusă în Ordinul ministrului turismului nr. 156/2018 pentru aprobarea Procedurilor de garantare a sumelor plătite de turiști în legătură cu pachetele de servicii de călătorie/serviciile de călătorie asociate în cazul insolvenței agenției de turism organizatoare și procedurile de despăgubire a călătorilor.”

Omul de afaceri Dragoș Anastasiu, proprietarul grupului Euroline, care a vândut recent diviziile de turism către germanii de la Dertour e de altă părere.

„Asist de două zile la punerea în spațiul public a tuturor bazaconiilor posibile și imposibile în legătură cu insolvența grupului Thomas Cook, jucătorul numărul doi pe piața europeană de turism, după TUI. Văd tot felul de specialiști care știu ei exact care este motivul iar cea mai tare inepție este că au intrat în faliment pentru că au păstrat agenții off-line și n-au investit în online. Din păcate suntem în țara în care oricine poate spune orice și mai este și luat în seamă de publicul larg și mass media. Insolvența unui astfel de grup are cauze multiple și care au început să apăra cu peste zece ani în urmă. Ceea ce putem spune cu certitudine este că partea de agenții (on sau off-line) este zona cu riscul cel mai mic și cu siguranță că problemele nu s-au tras de aici. Riscurile mai mari vin din zona companiei aviatice, din contingențele imense la hoteluri necesare touroperarii, din zonă organizării de croaziere etc. Ceea ce însă este esențial este faptul că dincolo de disconfort, nu mă aștept că turiștii să aibă material de suferit pentru că mecanismele de asigurare și repatriere funcționează bine în Europa. România a avut nevoie de peste zece ani de la aderarea la UE pentru a le implementa, dar a făcut-o anul trecut”, scrie Dragoș Anastasiu pe Facebook.

Deși interesele financiare ale turiștilor Thomas Cook par a fi protejate de o directivă europeană, rămâne disconfortul celor peste 600.000 de turiști afectați la nivel global, dintre care 150.000 britanici pentru care oficialitățile de la Londra vor trebui să organizeze cea mai mare operațiune de repatriere din istorie în vremuri de pace.

Dincolo de asta, cum turismul românesc și România nu reprezintă, cel puțin deocamdată, o destinație atrăgătoare pentru turiștii occidentali, piața autohtonă nu e foarte afectată de falimentul Thomas Cook, spre deosebire de țări cu turism puternic, precum Grecia, Turcia, Spania și chiar Bulgaria.