Cum a împuşcat Hidroelectrica doi iepuri dintr-o lovitură prin vânzarea de energie către Metrorex şi RATB

Prin vânzarea de energie în premieră către consumatori finali mari, Metrorex şi RATB, Hidroelectrica şi-a valorificat atât producţia, cât şi certificatele verzi aferente microhidrocentralor, a spus pentru ECONOMICA.NET Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, care a administrat insolvenţa Hidroelectrica.
Economica.net - mie, 22 iun. 2016, 21:02
Cum a împuşcat Hidroelectrica doi iepuri dintr-o lovitură prin vânzarea de energie către Metrorex şi RATB

Cel mai mare producător de energie a ieşit marţi din insolvenţă, după patru ani de la intrarea pentru prima dată în această procedură.

Recent, Hidroelectrica a încheiat prin SEAP contracte pentru vânzarea în premieră de energie către Metrorex şi RATB, după ce a venit cu cele mai bune preţuri, de 141 lei MWh, respectiv 147 lei MWh, potrivit lui Borza. Adăugând şi costul certificatelor verzi, de 42 lei MWh, preţurile ajung la 183, respectiv 189 lei MWh.

Valorificarea certificatelor verzi reprezintă o problemă pentru producătorii de energie din surse regenerabile şi se estimează că 6 milioane vor rămâne nevândute anul acesta.

Contractele cu cele două companii de transport în comun din Bucureşti se încheie pentru o perioadă de 12 luni, între 1 iulie 2016 şi 30 iunie 2017.

Hidroelectrica va livra astfel către Metrorex circa 170.000 MWh energie electrică la medie tensiune pentru 56 milioane de lei şi către RATB circa 97.530 MWh la medie şi joasă tensiune pentru 39 milioane de lei. Preţurile de livrare menţionate includ pe lângă preţurile de producător şi tarifele de transport, servicii de sistem şi distribuţie.

Scăzând din preţurile la producător, de 141 şi 147 lei MWh, costul de producţie al Hidroelectrica, de 110 lei MWh, rezultă un câştig de peste 30 lei/MWh pentru companie.

„Va veni o vreme când ne vom bucura la câţiva bănuţi câştigaţi pentru fiecare MW vândut”, anticipează Remus Borza.

Înainte de a intra în insolvenţă, Hidroelectrica avea un cost de producţie de 184 lei MWh şi era obligată să livreze 50-55% din producţie către populaţie la un preţ de 71 lei MWh. De asemenea, aceasta ajunsese să cumpere energie scumpă de la termocentrale, cu 300 de lei MWh, pentru a respecta angajamentele din contractele cu traderii de energie, aşa numiţii băieţi deştepţi.

După denunţarea contractelor cu aceştia, Hidroelectria reuşise să vândă pe piaţă şi la preţuri de 200 de lei MWh.

Pe fondul creşterii capacităţilor de producţie şi a reducerii consumului, preţul energiei a continuat să scadă. Astfel, numai din regenerabile au fost conectaţi 5.000 MW la Sistemul Energetic Naţional. S-a ajuns astfel în situaţia în care producţia de energie să fie mult mai mare decât consumul. Spre exemplu, anul trecut, productia a fost de 65 TWh la un consum de 52 de TWh.

„În ziua de azi mulţi ştiu să producă, puţini ştiu să vândă”, a mai spus Borza, care a precizat pentru ECONOMICA.NET că Hidroelectria îşi va diversifica activitatea de furnizare.

Focus pe retail: 3.000 de consumatori casnici la Buzău

Câştigarea contractelor cu Metrorex şi RATB a deschis apetitul Hidroelectrica pentru participarea la licitaţiile publice.
„Va participa la toate licitaţiile. Este o piaţă liberă, este loc pentru toată lumea”, a completat Borza, precizând că, în prezent, 90% din energie ajunge la consumatorii finali prin intermediul traderilor.

El consideră că prin vânzarea directă de energie câştigă atât producătorii, cât şi consumatorii. De asemenea, producătorii au mai mult de câştigat din vânzarea en detail decât en gros, mai este de părere şeful Euro Insol.

De aceea, Hidroelectrica va începe să fie activă pe retail şi va vinde energie direct către consumatori, prin platformele precum SEAP, OPCOM şi Bursa Română de Mărfuri, a detaliat Borza.

Totodată, compania vrea să vândă energie şi direct către populaţie, având deja 3.000 de clienţi consumatori casnici din judeţul Buzău. Oferta Hidroelectrica pentru consumatorii casnici este de 0,205 lei kWh, preţ de producător, fără TVA şi fără tarifele de furnizare, distribuţie, certificate verzi şi alte taxe.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...