Cum a influenţat pandemia de COVID-19 ecosistemul de startup-uri. Cele mai afectate domenii

05 07. 2020
1_01qbrohpxygv6utgyyk_rq_52405400

Chiar înainte de a izbucni criza, startup-urile s-au confruntat cu provocări fundamentale, cum ar fi concentrarea ecosistemelor de companii tinere în câteva oraşe, lipsa de incluziune și scăderea puterii unor gigantii tehnologici precum WeWork și Softbank. Sosirea neașteptată a pandemiei a dus acum la o scădere majoră a cererii consumatorilor și a capitalului, fapt care a dus la concedieri.

De la începutul crizei, 74% dintre startup-uri a trebuit să concedieze angajații cu normă întreagă. 39% din toate startup-urile a trebuit să concedieze 20% sau mai mult din personalul lor, iar 26% a trebuit să renunțe la 60% din angajați sau mai mulți. În funcţie de continentele în care se află startup-urile care a trebuit să concedieze angajații cu normă întreagă, America de Nord are cu cea mai mare pondere de companii care a redus din personal (84%), urmată de Europa (67%) și Asia (59%).

Finanțarea de la Fonduri de investiţii Venture Capital a scăzut cu 20% la nivel mondial în primele trei luni ale anului, în timp ce în China a scăzut cu 50%.

Raportul arată că 72% dintre startup-urile din lume au înregistrat o scădere a veniturilor de la începutul crizei, iar declinul a fost în medie de 32%. 40% dintre toate startup-urile au înregistrat o scădere a veniturilor de 40% sau mai mult, în timp ce doar 12% au înregistrat o creștere semnificativă.

Într-o notă pozitivă, start-urile B2C au de trei ori mai multe şanse să activeze în industrii care au înregistrat creşteri în timpul crizei, comparativ cu startup-urile B2B. Din păcate, startup-urile B2B care servesc clienții din categoria „Întreprinderi mari” sunt mai susceptibile să fie în industrii afectate negativ de criză decât atât start-urile B2B care deservesc întreprinderile mici și mijlocii, cât și startup-urile B2C; și sunt cel mai puțin susceptibile să se confrunte cu o creștere a vânzărilor.

Infograficul de mai jos, realizat de Statista se arată cele mai afectate sectoare din raport. Turismul si călătoriile au suferit o scădere a veniturilor de 70%, în timp ce sectorul auto a suferit un declin de 43% și, chiar dacă sectorul tehnologic a rezistat mai bine crizei, a suferit totuși un impact financiar notabil. Startup-urile de social media și mesagerie au înregistrat o scădere a veniturilor cu 22%, jocurile de noroc au scăzut cu 19%, iar veniturile companiilor din domeniul Blockchain și Crypto s-au contractat cu 14%. 

 

 

Startup Genome este cea mai importantă organizație de consultanță și cercetare politică la nivel mondial pentru guverne și parteneriate public-private angajate să accelereze succesul ecosistemului lor de startup-uri, după ce au consiliat peste 100 de clienți din 38 de țări.

Situaţia ecosistemul de startup-uri din România în timpul pandemiei

Pandemia COVID-19 influențează dezvoltarea companiilor românești, inclusiv evoluția firmelor tech cu potențial de creștere accelerată. ScaleOut, program de internaționalizare a firmelor românești al Fundației Romanian Business Leaders, a realizat un studiu, care a constat că 36,7% dintre fondatorii intervievați au văzut deja evoluții negative și schimbări în business, iar 40,4% estimează că vor fi efecte asupra dezvoltării pe termen scurt și mediu.

Pe un ton optimist, studiul ScaleOut relevă că 38,5% dintre fondatorii români de firme tech de tip startup și scaleup vor reduce costurile cu forța de muncă din cauza Covid-19.

Pentru a identifica problemele fondatorilor români și cu scopul de a găsi soluții de sprijin la nivelul ecosistemului antreprenorial, ScaleOut a discutat cu 120 fondatori de firme de tip startup și scaleup. Inițiativa ScaleOut este comparabilă cu studii similare realizate în prezent în ecosisteme de business mature: Germania, Marea Britanie, Olanda, Suedia, Danemarca, Finlanda și Norvegia.

Comunitățile de business, acceleratoarele de afaceri și educația vor deveni mult mai importante pentru manageri și antreprenori în perioada următoare, post-Covid-19. De asemenea, potrivit ScaleOut, în contextul unei iminente crize economice, situația firmelor românești se va înrăutăți, dar internaționalizarea, mentalitatea “Born Global” și exporturile for deveni mai relevante ca niciodată. Prin urmare, antreprenorii care vor planta semințele internaționalizării în următorul an își vor proteja companiile pentru viitoarele perioade incerte.

COVID-19 are un impact parțial asupra joburilor din firmele tech antreprenoriale. În timp ce 61,5% dintre startup-urile tech nu vor reduce costurile cu forță de muncă și nici nu vor redimensiona echipele, 38,5% iau sau vor lua măsuri pentru a diminua cheltuielile alocate cu resursa umană.

Pe cale de consecință, reducerea costurilor operaţionale este acțiunea luată cu prioritate în actualul context pentru 44,7% dintre antreprenori. Amânarea plăților și investițiilor este decizia principala asumată de 26,2% dintre fondatorii tech din România, în timp ce 15,5% dintre antreprenori își reduc cheltuielile de marketing.

Cele 120 firme care au participat la studiul ScaleOut se află în diferite perioade de creștere: seed stage, early growth stage și late growth stage.

Verticalele în care sunt active firmele participante la studiu sunt și cele mai dinamice la nivel mondial: EdTech, HealthTech, Fintech, Cybersecurity, Adtech, e-commerce, mobile, Big Data, Proptech, Ridesharing, AI și Machine Learning, Payments, SaaS.