Cum a luat compania unui prieten al lui Radu Mazăre o ţeapă de aproape 600 de milioane de dolari în Coreea de Nord

Economica.net
04 01. 2018
oj_ae093_nktelc_g_20151222042028_02550200

Povestea începe în 2008, când Orascom Telecom a obţinut acordul guvernului nord-coreean pentru crearea primului operator 3G din ţară, sub denumirea comercială Koryolink. Orascom era acţionar majoritar cu 75%, iar statul controla restul de 25% din capitalul social al noii companii.

Lucrurile au mers bine pentru o vreme. Koryolink a ajuns, în 2012, la un milion de clienţi, un an mai târziu la două milioane, iar în 2015 la peste trei milioane de utilizatori, dintr-o populaţie de aproximativ 25 de milioane de oameni.

Ascensiunea companiei coincide cu răspândirea telefoanelor mobile la scară largă în Coreea de Nord, o ţară izolată, aflată sub diverse embargouri internaţionale din cauza nerespectării drepturilor omului, retoricii belicoase şi ambiţiilor de putere nucleară.

Moartea lui Kim Jong Il şi tranziţia la putere a moştenitorului Kim Jong Un nu a prins bine afacerii din Coreea de Nord a familiei Sawiris. Problemele au fost făcute publice într-un raport Orascom din vara anului 2015. Compania se plângea că nu reuşeşte să scoată profiturile din Coreea de Nord, în parte din cauza sancţiunilor internaţionale, în parte din pricina obiceiurilor locale.

Orascom estima atunci valoarea deţinerilor din Coreea de Nord la 585 milioane de dolari. Banii erau însă în monedă locală, won-ul nord-coreean, care nu poate fi tranzacţionat liber pe pieţele financiare din cauza embargoului. Cursul oficial, la care a fost calculată suma, era de 100 woni/dolar american.

Cursul de schimb pe piaţa neagră, singurul barometru real al valorii monedei locale, plasa suma de recuperat a Orascom la doar 7 milioane de dolari.

Guvernul de la Phenian a refuzat să permită repatrierea profiturilor la cursul oficial, pe care nu îşi permite să-l plătească, şi a respins, evident, eventualitatea de a recunoaşte cursul de pe piaţa neagră.

Mai mult, tot în vara anului 2015, Coreea de Nord a manipulat clauza din acordul iniţial cu Orascom, de a acorda companiei egiptene monopol pe piaţa telefoniei mobile până la sfârşitul acelui an, şi a lansat un operator de stat, Byol, concurent direct cu Koryolink.

Orascom s-a văzut nevoită să intre în negocieri pentru o fuziune a celor două companii, pentru a respecta clauza privind monopolul. Oferta guvernului a fost ca statul să fie acţionar majoritar în urma fuziunii, ceea ce i-a determinat pe executivii Orascom să afirme, în raport, că s-ar putea să fi pierdut controlul efectiv al operaţiunilor din ţară.

Saga continuă, iar miliardarul egiptean Naguib Sawiris, şeful Orascom Telecom, a declarat în septembrie anul trecut pentru CNBC că speră în continuare la o rezolvare pozitivă a situaţiei. El estimează că a investit aproximativ 250 de milioane de doari în Coreea de Nord, din 2008 până în prezent.

„Consider că am oferit un serviciu bun oamenilor nevinovaţi ai Coreei de Nord, privaţi de a-şi vedea părinţii deşi locuiesc la câteva mile depărtare sau aflaţi în imposibilitatea de a-şi suna copiii când ies de la şcoală. Au dreptul la acest serviciu de bază cu care ne-am obişnuit în vest, iar asta nu are legătură cu politica. Ca investitor, mă supun tuturor rezoluţiilor ONU şi ne asigurăm că nu încălcăm vreo sancţiune”, a spus Naguib Sawiris pentru CNBC.

Serviciile oferite prin reţelele mobile sunt controlate draconic de regimul de la Phenian, notoriu pentru represiunea violentă a dizidenţilor. Nord-coreeni nu pot efectua apeluri în străinătate, Koryolink nu are niciun acord de roaming, iar vizitatorii (turiştii) pot suna doar în străinătate, nu şi în ţară. Internetul mobil este disponibil doar vizitatorilor. Facilităţi generoase acordate turiştilor, având în vedere că până în 2013 aceştia trebuiau să predea telefoanele mobile la intrarea în ţară.

Autorităţile nord-coreene pot controla oricând telefoanele mobile ale cetăţenilor, echipate cu software care înregistrează minuţios activitatea.

Orascom Telecom, compania-mamă a Koryolink, primul operator 3G din Coreea de Nord, face parte din grupul egiptean Orascom, cu afaceri în construcţii, dezvoltare imobiliară, telecomunicaţii şi IT.

Grupul Orascom este prezent în România din 2009, când a cumpărat 250 de hectare de terenuri în apropierea Constanţei. Afacerea din România a fost derulată prin compania de dezvoltări imobiliare a grupului Orascom, iar omul cheie a fost un alt membru al familiei Sawiris, Samih Sawiris.

Relaţia dintre Samih Sawiris şi fostul primar al Constanţei Radu Mazăre, condamnat pentru corupţie şi fugit în Madagascar, a fost documentată pe larg de presă, de la publicaţia locală Ziua de Constanţa la ziarele centrale Adevărul şi Gândul şi jurnaliştii de investigaţie de la Rise Project. Mazăre a vorbit despre Sawiris ca despre un prieten, un investitor local şi un mare donator în proiecte caritabile.