Cum a schimbat războiul din Ucraina comerțul mondial cu petrol

Invadarea Ucrainei de către Rusia a reconfigurat piața mondială de petrol. Furnizorii africani intervin acum pentru a satisface cererea europeană, iar Moscova, afectată de sancțiunile occidentale, apelează din ce în ce mai mult la transferuri riscante de la navă la navă, făcute pe mare, pentru a-și duce țițeiul în Asia, arată o analiză Reuters.
Mihai Nicuţ - lun, 30 mai 2022, 14:23
Cum a schimbat războiul din Ucraina comerțul mondial cu petrol

sursă foto:  Martian 2007, Wikipedia

Redirecționările livrărilor de petrol marchează cea mai mare schimbare, pe partea de ofertă, în comerțul mondial cu petrol, de când revoluția petrolului de șist din SUA a modificat piața, în urmă cu un deceniu. Noile realități sugerează că Rusia ar putea face față posibilului embargou petrolier impus de Uniunea Europeană (UE), cu condiția ca Asia și China să continue să-i cumpere țițeiul.

Sancțiunile impuse Moscovei după declanșarea conflictului din Ucraina în februarie, inclusiv o interdicție impusă de către SUA asupra importurilor sale de petrol, au determinat Rusia să se îndepărteze de Europa, unde țițeiul său nu mai este atât de dorit, către clienții din India și China, care îl cumpără și cu reduceri substanțiale de preț, conform datelor din industrie și comercianților.

Exporturile rusești au revenit la nivelurile de dinaintea invaziei în luna aprilie, potrivit datelor de la Agenția Internațională pentru Energie, iar prețurile petrolului s-au stabilizat în jurul valorii de 110 de dolari după ce atinseseră un maxim al ultimilor 14 ani,  peste 139 de dolari pe baril în martie.

Chiar dacă UE va fi de acord cu interzicerea petrolului rusesc în următoarea rundă de sancțiuni impuse lui Putin, analiștii au spus că impactul ar putea fi temperat de cererea din Asia.

„Dacă Occidentul nu pune o presiune diplomatică asupra cumpărătorilor asiatici, nu vedem o adâncire a declajului între cerere și ofertă care să conducă la creșteri suplimentare de prețuri”, a spus Norbert Rücker de la Julius Baer.

O combinație complexă de sancțiuni ale SUA, UE și Marea Britanie a interzis navelor deținute de compani ruse sau sub pavilion rusesc să facă escale în porturile din aceste zone, ceea ce înseamnă că această creștere a livrărilor către Asia se face și prin transferul de la navă la navă pe mare – un proces costisitor, în care riscul unor scurgeri accidentale de petrol este mai mare.

În general, fluxul de petrol rusesc către Asia pe mare a crescut cu cel puțin 50% de la începutul anului, potrivit Petro-Logistics și a altor surse consultate de Reuters

Transferurile de țiței  între nave, care reprezintă o mică parte din totalul comerțului maritim, s-au mutat de lângă coasta daneză în Marea Mediterană,  pentru a evita sancțiunile și protestele.

“Transferurile de la navă la navă au fost obișnuite în apele daneze, la punctul de intrare în Marea Baltică”, a declarat președintele Petro-Logistics, Mark Gerber, pentru Reuters. „Acestea nu se mai fac acum aici, de aici tendința ca aceste transferuri să fie operate în apele mediteraneene mai calde și mai prietenoase”.

Gerber a estimat volumele de țiței și produse rusești transferate între nave în Mediterana la aproximativ 400.000 de barili pe zi (bpd), dintre care majoritatea merg în Asia, adăugându-se celor 2,3 milioane bpd care merg direct către porturile asiatice. În ianuarie, înainte de invazie, aproximativ 1,5 milioane bpd erau trimise direct în Asia.

Petrolul rusesc este încărcat în tancuri Aframax sau Suezmax care transportă maximum de un milion de barili și este transferat pe mare pe nave mai mari care pot încărca 2 milioane de barili, ceea ce face transportul mai rentabil, au spus comercianții.

Volumele transportate pe mare reprezintă doar o parte din totalul exporturilor din Rusia. Luând în calcul și aprovizionarea prin conducte, exporturile totale de țiței și produse din Rusia au crescut la puțin peste 8 milioane bpd în aprilie, nivelul de dinainte de invazie.

Țițeiul din Africa de Vest

Pentru a compensa pierderea barililor rusești, rafinăriile europene au apelat la importurile de țiței din Africa de Vest, care au crescut cu 17% în aprilie, comparativ cu media 2018-2021, potrivit Petro-Logistics.

Datele Eikon arată, de asemenea, o creștere, și indică faptul că 660.000 bpd, în mare parte din Nigeria, Angola și Camerun, sosesc în nord-vestul Europei în mai. Sunt așteptate trei vase cu țiței extras din delta Nigerului, față de doar unul în februarie.

Între timp, volumele de țiței din Africa de Vest către India s-au redus aproape la jumătate, potrivit Gerber, la 280.000 bpd livrate în aprilie, de la 510.000 bpd în martie, de când rafinăriile indiene au început să cumpere masiv din Rusia.

În condițiile în care cererea europeană este la cote ridicate, prețurile țițeiului nigerian, care este ușor și dulce, ating cote record cote record, potrivit comercianților. Spre exemplu, țițeiul nigerian Forcados se vinde cu o primă (plus) de cel puțin 7 dolari față de Brent.

Livrările din Africa de Nord către Europa au crescut cu 30% din martie, a spus Petro-Logistics. Din aceste cantități suplimentare, datele Eikon indică și livrările în nord-vestul Europei din portul egiptean Sidi Kerir, acolo unde este livrat țiței saudit. Analiștii spun că livrările de petrol din Arabia Saudită către Europa se vor dubla față de martie, urmând să ajungă în această lună la peste 400.000 bpd

Statele Unite au sporit, de asemenea, aprovizionarea către Europa. Importurile europene de titei american  au crescut cu peste 15% în mai fata de martie, potrivit companiei de urmarire Kpler, cel mai ridicat ritm lunar de când supravechează cantitățile. Astfel, în Europa ar fi ajuns aproximativ 1,45 milioane bpd de țiței din Statele Unite.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...