Cum a supravieţuit o bere artizanală făcută într-o fabrică comunistă din Harghita luptei cu gigantul Heineken

O bere artizanală produsă începând din 2013 într-o fostă distilerie comunistă din judeţul Harghita a supravieţuit unui proces pierdut cu gigantul olandez Heineken datorită sprijinului neaşteptat şi discret din partea guvernului Ungariei. Povestea a ajuns în New York Times.
Economica.net - Dum, 06 aug. 2017, 06:33
Cum a supravieţuit o bere artizanală făcută într-o fabrică comunistă din Harghita luptei cu gigantul Heineken

În 2013, antreprenorul Andras Lenard a preluat fosta distilerie comunistă din Sânsimion, judeţul Harghita, şi a început să producă propria bere artizanală, cu promisiunea unui produs natural, nepasteurizat, care respectă legea germană a purităţii berii. A botezat-o Csiki Sor şi a început de la o producţie relativ modestă, de 20.000 de sticle pe zi.

Cu o nouă fabrică de bere la mai puţin de 20 de kilometri de Miercurea Ciuc, unde era produsă de ani buni marca Ciuc Premium, grupul olandez Heineken a dat în judecată, în 2014, competitorul din Sânsimion, sub pretextul că marca Csiki Sor seamănă prea mult cu Ciuc şi încalcă drepturile de proprietate intelectuală ale companiei.

Litigiul dintre cele două companii s-a prelungit pe parcursul următorilor ani şi a ajuns la urechile guvernului de dreapta din Ungaria, piaţă de desfacere pentru 60% din producţia Csiki Sor, scrie New York Times. Guvernul de la Budapesta a făcut o prioritate din apărarea intereselor etnicilor maghiari din străinătate şi promovarea unui „patriotism economic”, astfel că protejarea mărcii Csiki Sor s-a potrivit, probabil, cu politica de stat.

Astfel se face că în primăvara acestui an, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Janos Lazar, a călătorit la Sânsimion, unde s-a întâlnit cu Andras Lenard. În acelaşi timp, guvernul Ungariei a propus interzicerea logo-ului Heineken, pe motiv că conţine steaua roşie, simbol al comunismului interzis în Ungaria.

„Atunci când guvernul ungar îşi pregăteşte politica economică, nu se gândeşte doar la ţară, ci la întreaga naţiune”, a declarat pentru New York Times purtătorul de cuvânt al executivului de la Budapesta, Zoltan Kovacs. Ungaria trebuie să se asigure că multinaţionalele „nu abuzează de avantajele lor, care vin chiar din faptul că operează la scară internaţională”, a adăugat oficialul.

La mai puţin de o lună după intervenţia Ungariei şi fără vreo legătură explicită cu litigiul Csiki Sor, Heineken a renunţat la proces.

„Am recunoscut valoarea emoţională a brandului Csiki pentru patronii afacerii şi pentru consumatori, precum şi pentru toate părţile interesate din România şi Ungaria”, a afirmat pentru New York Times John-Paul Schuirink, purtător de cuvânt al Heineken. El a subliniat că grupul olandez va lua orice măsuri pentru a-şi apăra logo-ul.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...