Cum a trecut economia prin criza COVID. Sunt sectoare care stau mai bine decât anul trecut

Vânzările comercianților au crescut în primul semestru față de prima jumătate a anului trecut, în ciuda restricțiilor impuse de autorități în efortul de limitare a numărului de îmbolnăviri cu COVID 19. Dar turismul și transportul de persoane s-au prăbușit. Șefii firmelor văd până la sfârșitul verii creșteri moderate de prețuri și activitate.
Ionut Tudorica - Dum, 09 aug. 2020, 18:29
Cum a trecut economia prin criza COVID. Sunt sectoare care stau mai bine decât anul trecut

Puse cap la cap, ultimele date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),care vizează cifrele pe ramuri pe primul semestru, arată cum a trecut economia prin criza COVID.

Cel mai bine adus-o comercianții, careau vândut chiar  mia mult decât anul trecut, când economia mergea în plin. Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în primul semestru, față de primele șase luni din 2019 cu 0,5%.

Turismul e distrus

În prima lună de vară, când turismul începe tradițional să facă primii bani adevărați din an, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au scăzut cu 74,5% față de anul trecut. În ciuda faptului că de la 1 iunie s-au relaxat cele mai multe măsuri de distanțare socială, printre care circulația liberă, cazările la hoteluri, statul pe plajă și masa la terasă.

Prăbușirea turismului a atras și căderea transportului de persoane, unde practic s-au sistat investițiile. O altă situație prezentată de INS arată că în trimestrul al doilea, comparativ cu trimestrul corespunzător din anul 2019, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor, la categoria autobuze ṣi microbuze au scăzut cu 78,7%. Pentru comparație, în aceeaṣi perioadă, înmatriculările noi de vehicule pentru transportul mărfurilor au scăzut cu 24,7%.

Industria urcă puternic

Ultimele date disponibile despre producția industrială sunt cele la cinci luni. Pe primele cinci luni, producţia industrială a fost mai mică cu 17,4%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Însă chiar în luna mai, ultima numărată, producția industrială înregistra un avans consistent, de 22% față de luna aprilie, deși lucrase în plin doar jumătate de lună. Deci este de așteptat ca cifra la final de semestru să fie mult îmbunătățită.

În construcții Clujul a strălucit

Construcțiile au înregistrat și ele scăderi, dar mici comparativ cu alte sectoare. În semestrul I 2020, eliberările de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale au scăzut cu doar 12,1% faţă de semestrul corespunzător al anului precedent.

Scăderi s-au înregistrat în toate regiuni de dezvoltare, afară de una, zona de Nord-Vest, care a înregistrat chiar un rezultat ușor pozitiv.

Ce cred firmele că va veni

INS face periodic o anchetă pe ramuri economice în care verifică ce cred managerii de firme despre cum vor evolua lucrurile încontinuare. Ultima, publicată la finalul lunii, arată că firmele din  industrie prelucrătoare preconizează o creștere moderată a volumului producţiei. Strict cei din activitatea de fabricare de mașini, utilaje și echipamente cred că vor înregistra scădere.

Firmele din construcții cred că în activitatea de construcţii se va înregistra o creștere a volumului, și estimează și o creștere moderată a numărului de salariaţi.În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere moderată a acestora.

Comerţ 

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere moderată a activităţii economice. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de

mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate. Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi.

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Servicii

Conform estimărilor din luna iulie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni. În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi. Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată.

Datele pentru agricultură nu sunt încă disponibile.

Te-ar mai putea interesa și
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru....
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ...
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada ...