O serie de dezvăluiri publicate în ultima săptăpmână în presa internaţională arată cum Cambridge Analytica, o companie britanică care foloseşte analiza datelor colectate prin reţelele sociale pentru a derula campanii de influenţă politică, a folosit „portiţe” în politicile de confidenţialitate ale Facebook pentru a obţine datele personale şi istoricul a 50 de milioane de utilizatori, se presupune majoritatea din Statele Unite. Datele acestora ar fi fost folosite apoi în campania actualului preşedinte american Donald Trump pentru alegerile prezidenţiale din 2016.
Cazul are ramificaţii şi în România, unde SCL, o companie afiliată Cambridge Analytica, şi-a înfiinţat o filială încă din anul 2011, potrivit RISE Project.
Scandalul s-a întors rapid împotriva Facebook. Au urmat reacţii de la activişti, politicieni şi instituţii guvernamentale. Acţiunile companiei s-au prăbuşit cu 14% săptămâna aceasta, provocând o pierdere pe hârtie de 75 de miliarde de dolari din capitalizarea celei mai mari reţele sociale.
Hashtag-ul #deletefacebook – un îndemn la ştergerea contului de pe reţaua socială lansat de unul dintre fondatorii WhatsApp – a devenit viral şi a fost amplificat pe finalul săptămânii de Elon Musk, când miliardarul a dezactivat conturile de Facebook ale companiilor Tesla şi SpaceX.
Duminică, Ars Technica, unul dintre cele mai respectate site-uri de ştiri din domeniul tehnologiei, a dezvăluit că Facebook a colectat, timp de câţiva ani, date despre apelurile efectuate de pe smartphone-urile Android ale utilizatorilor. Dacă aţi avut un telefon Android şi aţi folosit aplicaţii Facebook, reţeaua socială ştie când şi cu cine aţi vorbit şi aţi schimbat mesaje SMS.
Faptul că serviciile online gratuite sunt „plătite” cu informaţii personale care ajută companiile să-şi facă reclame mai eficient este o realitate general acceptată în era digitală. Atunci când sunt folosite pentru a ajuta Samsung să vândă telefoane, aceste practici sunt inofensive. Folosite însă în campanii electorale sau în proiecte de manipulare în masă, informaţiile adunate de aspiratoarele de date personale precum Facebook devin arme şi pun în pericol democraţia şi statul de drept.
Merită amintit că miliardarul Peter Thiel, CEO al companiei de analiza datelor Palantir, este membru în boardul Facebook. Palantir se ocupă cu dezvoltarea de software bazat pe analiza datelor şi este unul dintre cei mai importanţi furnizori ai Departanmentului Apărării şi serviciilor secrete americane pe partea de software.
Pare o perioadă propice pentru reevaluarea priorităţilor în ceea ce priveşte modul în care utilizatorii predau către Facebook, prin diferitele servicii şi aplicaţii ale companiei, datele personale şi informaţii despre activitatea de zi cu zi.
Explicaţiile Facebook despre politica de confidenţialitate pot fi citite aici.
Pe această pagină, care nu este disponibilă în limba română, apare o listă exhaustivă cu tipurile de informaţii pe care le colectează Facebook despre utilizatorii săi, precum şi o serie de explicative privind diferitele instrumente puse la dispoziţie de reţeaua socială pentru a-ţi gestiona datele.
Cum afli ce ştie Facebook despre tine
Pentru a afla ce informaţii a strâns Facebook despre tine, click pe setări, apoi, în partea de jos a paginii, click pe Descarcă o copie a datelor tale de pe Facebook. Datele vor fi descărcate sub forma unei arhive .zip şi pot fi consultate offline.
Cum îţi ştergi contul de Facebook
Pentru a dezactiva sau şterge contul de Facebook, mergi la Setări, apoi click pe Editează în dreptul opţiunii „Administrează contul„. Din meniul care se deschide, click pe Dezactivează-ţi contul.
Un cont dezactivat poate fi reactivat oricând şi păstrează toate datele despre utilizator adunate până când a fost accesată opţiunea de dezactivare, inclusiv lista de prieteni şi mesajele.
Ştergerea contului este definitivă, dar durează mai mult. Pentru a şterge contul de Facebook, accesează pagina pentru Ştergerea contului şi urmează instrucţiunile de acolo. Contul va fi mai întâi dezactivat, iar ştergerea lui va fi anulată dacă te loghezi pe reţeaua socială în „perioada de graţie”. Ştergerea efectivă a datelor personale din serverele Facebook poate dura până la 90 de zile.