Cum alegi în ce să investeşti la Bursă: sursele de informare

Economica.net
15 01. 2014
radu_profeanu_34729400

Radu Profeanu, senior broker în cadrul casei de brokeraj Tradeville a explicat pentru ECONOMICA.NET cum să alegi sursa de informare atunci când joci la Bursă.

Cât de mult poate fi un investitor dus în eroare de o știre falsă?

Când știrea este falsă efectul este evident, iei decizii greșite. Dar pentru a vedea efectul unei informaţii, o să vă dau exemplul unei știri exacerbate. În vara lui 2011, citeam pe un anumit blog o știre senzațională: Japonia ajunsese la o datorie de peste un trillion de yeni japonezi, cifră care îi ia oricui câteva minute să o prelucreze. Dincolo de această informație, materialul prezenta un scenariu apocaliptic pentru Japonia: lipsa creditorilor, îmbătrânirea populației și prăbușirea bursei locale ar fi dus în cele din urmă la o năruire a sistemului financiar nipon în întregime. Această previziune a fost pastrată și prezentată timp de mai bine de doi ani pe blogul respectiv, fără a fi reevalută.

În prezent, curentul de opinie în rândul investitorilor este pozitiv bursei nipone, Nikkei-ul ( principalul indice bursier Japonez ) aproape s-a dublat față de cotatia din vara lui 2011, caând a fost publicată acea știre. Actualmente, Japonia este una dintre cele mai căutate țări pentru capitalurile străine. Folosesc acest exemplu pentru a puncta că păstrarea unei poziționări fara a fi revizuită periodic poate fi distructivă pentru mentalitatea unui investitor și, în cele din urmă, pentru capitalul investit. Ca regulă, mă feresc de orice material al cărui autor prezintă scenarii certe şi nu îşi reevaluează periodic modul de gândire.

Cum altfel mai poți cădea în capcana informațiilor eronate sau părtinitoare?

De curând, am identificat o tendință între traderi mai ales pe piețele externe. Unii traderi își prezintă tranzacțiile, randamentele și eficiența pe o perioadă de timp. Ulterior, contra cost și în baza unui abonament, orice investitor poate primi indicațiile respectivului trader. Consider că acest tip de informare este foarte periculos din mai multe motive. În primul rând, nu știi cu ce capital lucrează, ce levier folosește și, mult mai important, dacă te încadrezi în același profil de investitor. Copierea fără discernământ a tranzacțiilor unei alte persoane poate avea un rezultat dezastruos pentru capitalul unui investitor și nu recomand să fie folosită această metodă.

Atunci, din câte surse ar trebui un investitor să verifice o informație?

O altă sursă de informații cu care am fost bombardat sunt acele telefoane agresive în care mi se oferă „oportunitatea vieții pe care ar trebui să fiu nebun să o refuz”. Consider că orice tranzacționare în baza unei informații singulare poate periclita capitalul investit. O informație cu caracter investițional trebuie să prezinte atât riscul cât și posibilul randament, dar mai ales să se potrivească pe stilul tău investițional. Îi sfătuiesc pe cei contactați astfel să nu se încreadă în recomandări de tipul: „Deschideți-vă cont acum pt că uite, am un pont, vin date importante de la Draghi, trebuie să cumparam acum…”.

Și atunci, de unde ne informăm?

Cea mai importantă sursă de investiții ești tu însuți. Trebuie să te cunoști mai întâi pe tine, pentru a stabili ce fel de instrumente ți se potrivesc. Profilul de investitor rezultă în urma unei discuții cu un consultant financiar. Un profil de investiții te ajută să înțelegi ca investitor ce poți face cel mai bine cu banii tăi. O investiție în care nu te simți confortabil va fi foarte probabil o investiție cu un deznodământ nefavorabil. Inainte de a-ți căuta sursele de informații trebuie să știi ce fel de informații cauți.

Un prim punct de pornire ar fi publicațiile financiare cu o tradiție în spate, deoarece aceastea au ca activ principal imaginea lor și nu cred că vor prezenta vreodată știri care nu au fost verificate, opinii bombastice sau recomandări fugitive. Când principalul tău atu este imaginea ta, ai grijă să o protejezi.

De asemenea, există companii specializate în emiterea de rapoarte (contra cost) pe diverși emitenți. Simplul fapt că aceste companii au un prestigiu și se află în domeniu de mult timp oferă verosimilitate raportului în sine.

Un al doilea punct de plecarea poate fi un seminar/webinar cu personal specializat. O opinie din partea unei persoane care a absolvit cursurile Asociatiei Brokerilor de agent de servicii de investitii financiare sau de consultant financiar cântărește mai mult decât un „script” spus la telefon. Și noi la Tradeville oferim astfel de cursuri.

Citeşte AICI despre cursurile Tradeville

Concluzionând, cred că înainte de a căuta surse de informații trebuie să ai o idee despre ce vrei să obții în urma plasamentelor. Ca în orice domeniu cred ca este oportun să discuți mai întâi cu un specialist atestat, preferabil și cu experiență, si apoi să începi să te informezi. Un astfel de punct de pornire este și cursul pe care îl organizăm la Tradeville, iar detalii despre el găsiți pe site-ul nostru.

Vezi detalii aici!