Cum ar arăta o fuziune Vodafone – UPC şi de ce l-a deranjat combinaţia pe şeful Deutsche Telekom

Preluarea operaţiunilor din Europa continentală ale Liberty Global de către Vodafone ar combina, în România, cel de-al doilea operator de telefonie mobilă după numărul de clienţi cu cel de-al treilea jucător de pe piaţa de servicii fixe de cablu şi internet. Celor 9 milioane de clienţi ai Vodafone li s-ar alătura 1,3 milioane de utilizatori UPC. Afacerile combinate s-ar apropia de un miliard de euro pe an, iar piaţa, deja una dintre cele mai competitive din UE, ar face loc unui al patrulea mare operator convergent fix-mobil.
Economica.net - Dum, 04 mart. 2018, 21:55
Cum ar arăta o fuziune Vodafone - UPC şi de ce l-a deranjat combinaţia pe şeful Deutsche Telekom

Vodafone oferă, pentru consumatorii casnici, servicii mobile de telefonie, internet şi video la cerere, iar UPC are în portofoliu servicii fixe de televiziune, internet şi telefonie. În timp ce Digi, Telekom şi Orange pot oferi pachete complete de servicii mobile, televiziune şi internet pentru acasă, cu reduceri pentru clienţii care optează pentru mai multe servicii, totul pe o singură factură.

Vodafone şi grupul american Liberty Global, care deţine UPC, sunt în discuţii de câţiva ani pentru combinarea operaţiunilor din Europa, care se completează pe multe pieţe, între care şi România, în era operatorului convergent fix-mobil.

Perspectiva unei fuziuni Vodafone – UPC a fost reaprinsă la începutul lunii februarie de compania britanică. Vodafone a anunţat, pe 2 februarie, că poartă discuţii cu Liberty Global pentru posibila achiziţie a unor active ale grupului american din Europa continentală, inclusiv Europa Centrală şi de Est, acolo unde acestea „se suprapun”. România este una dintre aceste pieţe, alături de Cehia, Ungaria şi Germania.

Situaţia de pe piaţa germană de cablu a devenit cel mai controversat aspect al dezbaterii, după ce directorul general al Deutsche Telekom, Timotheus Höttges, a reclamat săptămâna trecută că tranzacţia ar fi „total inacceptabilă” deoarece ar crea un monopol pe piaţa de televiziune prin cablu din Germania, invitând practic autorităţile să blocheze afacerea.

El a amintit că, atunci când Deutsche Telekom a vândut operaţiunile de cablu TV, în urmă cu peste zece ani, autorităţile pentru concurenţă au insistat ca activele să fie divizate, separate, şi nu vândute cu totul unui singur ofertant. Fuziune a operaţiunilor din Germania ale Vodafone şi Liberty Global ar readuce sub acelaşi acoperiş acele operaţiuni, a subliniat CEO-ul DT.

„Dominarea pieţei TV, combinată cu un furnizor de telecomunicaţii, este un lucru pe care îl găsesc foarte delicat într-o democraţie”, a spus Höttges, citat de Reuters.

Ulterior, şeful Deutsche Telekom a dat înapoi, afirmând pe Twitter că „fără concurenţă, viaţa ar fi plictisitoare”, potrivit FInancial Times.

CEO-ul Vodafone, Vittorio Colao, a profitat de apariţia la conferinţa gigant de la Barcelona pentru a-i răspunde executivului german.

„Am fost surprins de comentariul lui Tim. Cred că competiţia este bună”, a arătat el.

Şeful Vodafone a adăugat că opoziţia DT faţă de o eventuală tranzacţie cu Liberty Global este una „interesantă”, având în vedere că Deutsche Telekom este cel mai mare grup telecom din Europa după capitalizarea de piaţă şi are cea mai mare acoperire din Germania, pe care a descris-o drept cea mai importantă şi mai mare piaţă europeană.

„De ce îl irită faptul că am cumpăra o companie regională de cablu? Eu ştiu de ce îl irită, dar nu este pentru motivele care trebuie”, a spus Colao, care a refuzat să facă alte precizări privind progresul discuţiilor cu partenerii americani. El a sugerat, însă, voalat, că într-un final combinarea operaţiunilor cu Liberty Global ar putea acoperi şi afacerile din Marea Britanie.

Vittorio Colao s-a numărat printre liderii din mediul de afaceri convocaţi anul trecut de Guvernul Marii Britanii pentru discuţii pe tema Brexitului.

Vodafone şi Liberty Global şi-au combinat deja operaţiunile în Olanda, unde deţin în proporţii egale operatorul VodafoneZiggo.

Liberty Global, companie fondată de miliardarul american John Malone, este în plin proces de retragere din Europa. Grupul a scos la vânzare de ceva vreme afacerile din Austria şi Elveţia. În luna decembrie, Liberty a încheiat un acord pentru vânzarea diviziei din Austria către Deutsche Telekom, într-o tranzacţie de 1,9 miliarde de euro.

Vodafone România a anunţat, pentru trimestrul al patrulea al anului trecut, venituri din servicii de 182,3 milioane de euro, în creştere cu 2,2% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului anterior. În ultimul an fiscal complet, încheiat la 31 martie 2017, compania a avut venituri din servicii de 702,2 milioane de euro, care au crescut în termeni organici cu 2.7% faţă de exerciţiul financiar anterior.

Compania are 9,22 milioane de clienţi ai serviciilor mobile, dintr-un total de 9,94 de milioane de utilizatori inclusiv baza de clienţi business.

UPC România avea, la sfârşitul anului trecut, 1,345 milioane de clienţi, cu 2,416 milioane de abonamente la serviciile companiei. Veniturile UPC în România au crescut anul trecut la 181,6 milioane de dolari, de la 169,9 milioane de dolari în 2016, potrivit celui mai recent raport anual al Liberty Global.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...