Pe orizonată, tranzacția dintre Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image și MidEuropa, proprietarul Profi, ar putea impacta cel puțin 59 de piețe (zone în care operează atât Profi cât și Mega Image), în baza precedentelor Comisiei și cel puțin 45 de piețe, în baza precedentelor Consiliului Concurenței din România, instituția desemnată să investigheze achiziția, potrivit unei decizii a Comisiei Europene.
În documentul citat, Comisia se referă la piața vânzării cu amănuntul a bunurilor de larg consum prin intermediul canalelor moderne de distribuție, cu cote de piață cumulate cuprinse între 50-60% și 90-100% pe o rază de 10-20 de minute de mers cu mașina în jurul fiecărui magazin Profi.
Cât despre piețele din precedentul Consiliului Concurenței, acestea se referă la magazinele de proximitate cu o suprafață de vânzare mai mică de 400 m² care împreună au o cotă de piață de 50-60% și 90-100% pe o rază de 10 minute de mers pe jos și magazinele medii și mari (supermarketuri, hipermarketuri și discounteri) cu o suprafață de vânzare mai mare 400 m² care au împreună o cotă de piață între 20-30% și 90-100% pe o rază de 10 minute de mers cu mașina.
Menționăm că autoritatea de concurență calculează cotele de piață ținând cont de cifra de afaceri a magazinelor.
De asemenea, la momentul anunțului tranzacției, Profi opera peste 1.650 de magazine proprii și Partener în peste 800 localități urbane și rurale (piețe), în timp ce Mega Image, brandul Ahold Delhaize, opera 969 de magazine.
Verdictul Consiliului Concurenței cu privire la tranzacția prin care grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize va prelua lanțul Profi va fi dat, de asemenea, ținându-se cont și de modul în care instituția va defini anumite concepte precum cel de piață relevantă.
Mai exact, una dintre întrebările la care vor trebui să răspundă inspectorii Consiliului Concurenței se referă la tipul de magazine ce vor intra în această piață.
În plus, Comisia a lăsat deschisă întrebarea dacă ar trebui să se facă o distincție suplimentară în funcție de suprafața totală a magazinelor sa nu.
„În scopul evaluării Comisiei, sfera exactă a pieței produsului poate fi lăsată deschisă, deoarece prima condiție prevăzută la articolul 4 alineatul (4) din Regulamentul privind concentrările economice este îndeplinită în cadrul mai multor definiții plauzibile ale pieței produsului. (…) În decizii anterioare, Comisia a considerat că vânzarea de bunuri de larg consum realizată de puncte de vânzare cu amănuntul, cum ar fi hipermarketurile, supermarketurile și lanțurile de magazine cu discount („canale de distribuție moderne”), constituie o piață distinctă, diferită de vânzarea de bunuri de consum realizată de alte tipuri de comercianți cu amănuntul, cum ar fi magazinele specializate (de exemplu, măcelarii sau brutarii) și stațiile de benzină („canale de distribuție tradiționale”). În general, Comisia a lăsat deschisă întrebarea dacă ar trebui să se facă o distincție suplimentară în funcție de suprafața totală a magazinelor. Părțile ( Ahold Delhaize și Profi n.red) consideră că, în conformitate cu practica decizională a CCR, piața ar trebui definită ca fiind piața canalului de distribuție modern, care cuprinde hipermarketuri, supermarketuri, magazine de tip discount și magazine de proximitate”, se arată în decizia Consiliului Concurenței.
O altă întrebare de care trebuie să țină cont Consiliul Concurenței se referă la distanța pe care un client este dispus să se deplaseze cu mașina de la un magazin la altul.
„În decizii anterioare, Comisia a luat în considerare o zonă de 10, 20 sau 30 de minute cu mașina până la magazin. În practica sa decizională anterioară, Consiliul Concurenței din România a luat în considerare zone de aproximativ 10 minute cu mașina în ceea ce privește magazinele cu amănuntul cu o suprafață mai mare de 400 metri pătrați și 10 minute de mers pe jos, pentru toate magazinele cu o suprafață mai mică de 400de mp. Părțile susțin că sfera geografică a pieței pentru vânzarea cu amănuntul a bunurilor consumate în mod curent trebui să ia în considerare practica Consiliului Concurenței din România (piața relevantă este piața comerțului cu amănuntul restrânsă la oferta altor magazine de proximitate, într-o arie de până la 10 minute de mers pe jos și oferta magazinelor cu suprafețe mari (de peste 400 de mp), într-o arie de până la 10 minute de mers cu mașina n.red.) „, se arată în decizia Comisiei.
Referindu-se la practica Consiliului Concurenței din România, Comisia a exemplificat prin tranzacția din 2019 prin care Profi Rom Food a cumpărat 18 magazine Maya, tranzacție față de care instituța nu a avut obiecții. Având în vedere suprafața de sub 400 de mp a magazinelor Maya, piața relevantă în acel caz a fost considerată piața comerțului cu amănuntul de produse alimentare și nealimentare de consum curent prin magazine de tip hiper/supermarketuri, discounteri și alte magazine similare (cum ar fi magazinele de cartier/proximitate) într-o arie de până la 10 minute de mers pe jos pentru alte magazine de proximitate (cu suprafaţă sub 400 mp) și într-o arie de până la 10 minute de mers cu mașina pentru magazinele cu suprafețe mari (de peste 400 de mp).
Amintim că în data de 24 ianuarie 2024, Comisia Europeană a transmis Consiliului Concurenței din România, spre analiză și avizare, dosarul privind tranzacția prin care MidEuropa, fondul de investiții ce deține în proprietate lanțul Profi, ar urma să vândă magazinele grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image.
Dacă tranzacția va fi aprobată de autoritățile de concurență, Mega Image va deveni cel mai mare retailer alimentar din România.
Dacă ne raportăm la datele financiare aferente lui 2022, ultimele disponibile pentru toți jucătorii din piață, reiese că grupul olandezo-belgian Ahold Delhaize devine lider de piață în România, în locul Lidl, ajungând la afaceri nete consolidate în valoare de aproximativ 20,4 miliarde de lei, față de 18,5 miliarde de lei cât a raportat lanțul de discount al Lidl&Schwarz.
Ahold Delhaize este unul dintre cele mai mari grupuri de retail alimentar din lume și un lider atât pe segmentul de supermarketuri, cât și în segmentul de e-commerce. Prin brandurile locale, compania deservește săptămânal 60 de milioane de clienți atât în magazine, cât și online, în Statele Unite, Europa și Indonezia. În România, Ahold Delhaize opera în octombrie 2023 o rețea națională de 969 de magazine, care funcționează sub brandul Mega Image.
Cu peste 1.650 de magazine proprii și Partener prezente în peste 800 localități urbane și rurale, Profi este cel mai mare angajator privat din România. PROFI SUPER, PROFI CITY, PROFI GO și PROFI LOCO, cele patru formate de magazin ale rețelei, desfac o gamă de 5.000 de produse apreciate de cei peste 1,3 milioane de clienți care își fac zilnic cumpărăturile în aceste magazine.