„Evenimentul de la Bucureşti este cel mai mare din această regiune foarte dinamică, unde România are o creştere economică de 5.7%, iar Bulgaria de aproape 4%”, a susţinut Gregory O’Conner, Senior Consilier Comercial Regional al Ambasadei SUA. Majoritatea companiilor americane prezente la Bucureşti sunt firme de familie, cu 6 până la 20 de angajaţi dar având un business suficient de solid încât să se gândească la extinderea afacerii în această parte a Europei, din programul misiunii facând parte şi alte state precum Serbia, Grecia, Bulgaria şi Croaţia.
Companiile de peste Ocean care participa la Trade Winds au plătit o taxă de participare care a fost „moderată”, iar eventualii lor parteneri români vor putea să intre în contact cu acestea fără vreun cost, în cadrul sesiunilor speciale de networking din pauzele evenimentului. Participarea la sesiunile plenare ale conferinţei Trade Winds este însă contracost, iar taxa pentru antreprenorii români este, desemenea, „la valori decente”, conform oficialilor americani.
Giganţii ameicani ai businessului vor fi însă prezenţi la eveniment, corporaţia IBM şi concernul din domeniul apărăriii Raytheon vor fi sponsori principali ai evenimentului, ca dealtfel şi firma de avocatura Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii. Evident, mare parte dintre membrii Guvernului, în frunte cu premierul Tudose, ministrul de externe şi toţi ceilalţi titulari de portofolii ministeriale economice vor fi prezenţi la lucrarile misiunii Trade Winds, alături de ambasadorul SUA şi de oficiali americani.
„Este un eveniment foarte complex, la care s-a muncit cam un an de zile, 10 oameni s-au ocupat de asta în State, iar aici am fost 7 persoane din Ambasadă care am avut peste 30 de întâlniri pregătitoare”, a spus pentru economica.net Joshua Burke, Atasat comercial al Ambasadei Statelor Unite în Romania.
Ca amănunt de culoare, pe lângă companii din statele cele mai dezvoltate ale Americii, pe lista participanţilor – care este confidenţială până săptămâna viitoare – se află şi o firma din Hawai.