Cum arată cifrele economiei României la jumătatea anului

Scăderea cu 1% a economiei în al doilea trimestru al anului, pentru care guvernul contase pe o creştere de 3,5%, a produs rumoare în societate. Însă România a mai păstrat o creştere de 2,6% semstrul I 2014 la semestrul I 2013. Celelalte cifre din economie s-au mişcat şi ele în primul semestru. Cele mai multe au avut o uşoară evoluţie pozitivă, dar au fost şi surprize. Economica.net a strâns principalii indicatori la şase luni.
Economica.net - joi, 14 aug. 2014, 13:22
Cum arată cifrele economiei României la jumătatea anului

In semestrul I 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2013, cu 2,4%, pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier. Însă dinamica creşterii a încetinit mult în al doilea trimestru, când s-a înregistrat o scădere de 1% faţă de primul trimestru din 2014 (care la rândul său a scăzut cu 0,2% faţă de trimestrul IV 2013). Veniturile statului au crescut cu doar 2,9% faţă de anul trecut. Pe de altă parte, cheltuielile statului au scăzut faţă de anul trecut cu 0,3%. Această scădere a fost posibilă în urma unor reduceri drastice mai ales pe capitolul de investiţii. Cele mai mari scaderi s-au înregistrat la capitolul „Cheltuieli aferente programelor cu finanţare rambursabilă (-46,2%) şi la Cheltuieli de capital (-32,8%). Practic, o blocare a investiţiilor statului, fenomen care poate fi privit ca unul pozitiv.

Producţia Industrială

Producţia industrială a crescut cu 9,1% în primul semestru din 2014 comparativ cu prima jumătate a anului trecut, iar creşterea ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a fost de 10,4%.

Datoria publică

Ultima cifră privind datoria publică, înregistrată la nivelul lunii mai, arată o scădere a acestui indicator, la 38.7% din PIB, faţă de 39,5% în aprilie.

Înmatriculări firme. Acest indicator a avut o dinamică pronunţat negativă. Faţă de primul semestru al anului trecut înmatriculările de firme au scăzut cu nu mai puţin de 23,64%.

Comerţul exterior

Comparativ cu semestrul I 2013, exporturile au crescut cu 9,5% la valori exprimate în lei (7,6% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 9,9% la valori exprimate în lei (8,0% la valori exprimate în euro).
Deficitul comercial FOB-CIF în semestrul I 2014 a fost de 12619,8 milioane lei (2833,5 milioane euro), mai mare cu 1488,3 milioane lei (298,8 milioane euro) decât cel înregistrat în semestrul I 2013.

Şomajul

În luna iunie 2014, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 7,1%, aflându-se în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna anterioară şi cu 0,3 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în luna iunie 2013.

Salarii

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,0%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 104,3%.

Construcţii

În semestrul I 2014, s-au eliberat 17749 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în
creştere cu 2,0% faţă de semestrul I 2013.

Consum

Faţă de luna mai corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 9,2% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 10,1%.

Preţuri

Asistăm la cea mai redusă inflaţie de după 1989. Indicele preţurilor de consum (IPC) în luna iulie 2014 faţă de iulie 2013 a fost de 0,95%.

Investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut în trimestrul I 2014, faţă de trimestrul I 2013, cu 7,4% (ultimele date disponibile). Totodată, investițiile străine directe au scăzut cu 10%.

Te-ar mai putea interesa și
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că nu recunoaşte legitimitatea preşedintelui Klaus Iohannis....
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...