Cum arată proiectul de buget al Uniunii Europene pentru 2013

Economica.net
26 04. 2012
comisia_europeana_5555555_28570900_86220100

Bugetul Uniunii pentru 2013 prevede plăţi în valoare de 62,5 miliarde de euro. Programele-cadru de cercetare vor primi 9 miliarde de euro, cu 28,1 % mai mult decât în 2010.
Programul pentru competitivitate și inovare va primi 546,4 milioane de euro, cu peste 47% mai mult decât în 2012.

Uniunea bugetează 49 de miliarde de euro pentru fondurile structurale și fondul de coeziune, cu 11,7 % mai mult decât în 2012, în vreme ce pentru învățarea pe tot parcursul vieții UE bugetează 1,2 miliarde de euro, cu peste 15% mai mult decât în 2012.
    
Plățile sunt consecința unor angajamente anterioare. Pentru a evita creșteri mari ale plăților în bugetele viitoare ale UE, Comisia propune o majorare cu 2% a angajamentelor, limitată la rata inflației curente. Pe de altă parte, majorările planificate se vor concentra exclusiv pe creștere economică şi locuri de muncă.

Mai mult, liniile bugetare pentru programele a căror eficacitate nu este evidentă sunt reduse, iar asupra fiecărei instituții și agenții UE s-au făcut presiuni să taie cheltuielile. Majoritatea agențiilor UE vor avea bugetul anual redus.

„Este legitim ca oamenii să se întrebe de ce solicităm o majorare de 6,8 % a plăților în aceste vremuri de criză. Există două motive pentru aceasta: în primul rând, 2013 este ultimul an al perioadei financiare curente, iar în ultimul an al fiecărei perioade financiare se înregistrează o creștere puternică a plăților, întrucât proiectele finanțate de UE în întreaga Europă ajung în etapa de finalizare: poduri, căi ferate, autostrăzi au fost construite pentru binele tuturor, iar acum trebuie să plătim facturile pentru acestea. În al doilea rând, în ultimii ani, statele membre au adoptat în cadrul Consiliului și al Parlamentului European, bugete UE care erau cu mult sub nevoile noastre estimate pentru plăți. Acest lucru a condus la un număr din ce în ce mai mare de facturi neplătite, întrucât în fiecare an nu puteam onora unele dintre angajamentele juridice, din cauza unui deficit de fonduri. Atunci când sosește factura dumneavoastră de electricitate sau de apă trebuie să o plătiți, chiar dacă încercați să faceți economii”, a argumentat Janusz Lewandowski.

Precizare: Cifrele din proiectul de buget 2012 nu includ costurile aferente aderării Croației la UE, în iulie 2013.

Bugetul UE va fi adoptat întâi de Consiliul European în iulie 2012, mai apoi de Parlament. În cazul unui dezacord între cele două instituții, se va iniția o procedură de conciliere de 21 de zile.