Roşiile româneşti din soiul creat în anii 80 şi resuscitat de retailerul german Lidl vor ajunge în magazine în iulie

25 04. 2017
foto_vizita_ferma_1_15081500

Buzău 1600, un soi românesc de roşii considerat tradiţional pentru România anilor ”80, va fi readus pe rafturile magazinelor în urma unei colaborări între retailerul german Lidl şi Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. Răsadurile, semănate la sfârşitul lunii februarie în cadrul SCDL Buzău, au crescut deja la aproximativ 25 de centimetri înalţime şi au ajuns săptămâna trecută, în mare parte, la cei trei fermieri cu care Lidl a încheiat contracte pentru cultivare. Din estimările cercetătorului Costel Vânătoru din cadrul SCDL Buzău, inventatorul unor soiuri de roşii, cel mai probabil după 15 iunie vor apărea primele recolte. 

De asemenea, oficialii Lild susţin că rosiile de Buzău 1600 vor fi disponibile pentru consumatori, în magazinele Lidl, începând cu luna iulie şi vor putea fi găsite pe rafturile magazinelor până la finalul lunii septembrie. „Răsadurile roşiilor au fost plantate atât în spaţii protejate, cât şi în câmp deschis, la ferme cu tradiţie în cultivarea tomatelor, partenere Lidl România”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Lidl.

În total, se estimează că vor fi livrate în jur de 150 de tone.

„Răsadurile au fost semănate pe aproximativ 500 de metri în sera staţiunii, iar mare parte dintre ele au fost luate săptămâna trecută pentru a fi plantate de către fermieri din Târgovişte şi Deva. Mai avem vreo 6.000 de fire doar. Plantele au aproximativ 60 de zile de la răsărire ceea ce înseamnă că în aproximativ 100 de zile vor rodi. După 15 iunie vor apărea primele recolte”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Costel Vânătoru.

Potrivit acestuia, este posibil ca această colaborare cu Lidl să continue şi pentru alte legume, existând inclusiv varianta ca Institutul de Cercetare să devină un punct de desfacere a seminţelor pentru fermierii care au contracte de livrare cu Lidl. „Sperăm să se continue colaborarea, pentru că este un pas foarte important că au reuşit să implice cultivatorii români şi genetica românească în business-ul lor”, mai spune cercetătorul. Acesta crede că preţurile cu care va comercializa Lidl roşiile Buzău 1600 nu vor fi semnificativ mai mari faţă de cele de import, dar calitatea va fi net superioară întrucât este un soi foarte gustos.

De altfel, alegerea soiului a fost făcută în urma unor degustări organizate de Lidl în vara anului trecut, compania având în plan revitalizarea şi altor soiuri de acest gen. „Lidl România, alături de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, își propun să resusciteze cele mai cunoscute soiuri românești de tomate, ce reprezintă un model de gust pentru consumatorul român, dar să și ofere tot suportul necesar producătorilor locali, pentru ca produsele lor să ajungă la cât mai mulți consumatori din țară și chiar din afara ei”, se arată într-un comunicat al companiei.

Citeşte şi: Premieră în retail. Pepenii româneşti intră în magazinele Lidl din Cehia

„Aceste soiuri (Buzău 1600 şi Buzău 22 care au fost pe lista de degustări a Lidl – n.red) sunt creaţii din anii ’80, tradiţionale pentru România. Sunt soiuri apreciate pentru formă şi aromă, dar neglijate în ultimii ani de marii cultivatori din cauza apariţiei hibrizilor care fac fructe multe mai rezistente în timp. Acestea rezistă undeva la 10 zile dacă sunt culese mai devreme, faţă de hibrizi care fac fructe ce se pot păstra şi luni de zile de la recoltare. De aceea, legumicultorii le cultivă doar pentru uzul personal”, explica pentru ECONOMICA.NET dr. inginer Costel Vânătoru din cadrul SCDL Buzău, inventatorul celorlalte trei soiuri testate de Lidl.

Comerciantul are în plan ca, în plin sezon de legume şi fructe, să asigure 100% din necesarul de marfă din producţia internă.

Citeşte şi: Un celebru soi românesc de roşii, creat în anii ’80, va ajunge în magazinele nemţilor de la Lidl