Cum arată strategia de preț prin care lanțul german de drogherii dm a reușit să-și crească vânzările cu până la 40% în perioadă inflaționistă. Retailerul a intrat și online
Lanțul german de drogherii dm intră astăzi și în mediul online, după aproximativ un an și jumătate de pregătiri. Retailerul mizează că magazinul virtual va genera aproximativ 5% din cifra de afaceri până la finele anului financiar, care se termină în septembrie, în condițiile în care oferta este de aproximativ 8.500 de produse. Într-un magazin fizic, compania comercializează aproximativ 14.000 de produse.
„Pentru început, ne așteptăm ca magazinul online să ajungă la aproximativ 5% din total vânzări, în primul an. În online am adus mărcile noastre private, dar și acele produse care se vând cel mai bine în offline. De asemenea, ne propunem să dezvoltăm produse și exclusiv pentru magazinul online”, a explicat Daniela Jordanovski, Director Achiziții și Marketing, dm drogerie markt România.
„Lucrăm constant la îmbunătățirea serviciilor și produselor oferite de companie, iar accelerarea digitalizării este una dintre prioritățile noastre. Modelul Online Shop-ului dm combină noul magazin online din România cu informații relevante despre companie, produse, servicii și articole. Adoptăm conceptul > pentru că, la urma urmei, cumpărăturile din ziua de azi se fac predominant de pe smartphone-ul personal. Prin urmare, o interfață prietenoasă și posibilitatea de a comanda cât mai simplu și facil este ceea ce ne dorim, ținând cont că avem o mare diversitate de sortimente și aducem clienților noștri din online un design nou și atractiv”, a adăugat Cristian Crișan, Administrator dm drogerie markt România.
Potrivit Danielei Jordanovski, prețurile afișate în magazinul online vor fi aceleași ca acele din magazinele fizice, dar vor exista „mai multe acțiuni de impulsionare a vânzărilor”.
Intrarea în online a presupus creșterea echipei cu aproximativ 30 de persoane și extinderea depozitului din Timișoara de unde se asigură marfa și pentru magazinul online. Timpul de livrare este de 2 până la 5 zile lucrătoare, și costurile sunt de 15 lei pentru comenzile mai mici de 150 de lei, însă există și varianta de a selecta livrarea comenzii către orice magazin dm din România. În acest caz, comanda poate fi preluată după 3 ore de la plasare, din magazinul dm selectat, iar serviciul este gratuit.
În momentul de față, retailerul operează la nivel național 126 de magazine și anunță ca va continua expansiunea atât în magazinele mari unde este deja prezent, cât și în cele mai mici sau în localitățile periurbane.
„În 2023 ne-am propus să creștem ( numărul de magazine n.red) mai mult decât în pandemie. Vom intensifica expansiunea. Vedem în continuare potențial atât în orașele mari, cât și în cele mai mici sau în zonele periurbane. Mai este loc și în București”, a mai spus managerul potrivit căruia, până la finalul acestui an, compania va lansa și o aplicație pentru achizițiile virtuale.
La 31 septembrie 2021, la finalul anului financiar trecut, dm opera 117 magazine dm în România, ceea ce înseamnă că anul acesta a inaugurat până acum nouă unități. România este astfel a cincea piață pentru dm, în funcție de numărul de magazine.
Vânzări cu până la 40% mai mari, susținute de o nouă strategie de preț
În ceea ce privește rezultatele financiare, retailerul se așteaptă să iasă pe plus la finalul acestui an financiar, care se termină în data de 31 septembrie. Aceasta pe fondul unor schimbări în strategia de business care au generat creșteri.”Anul acesta financiar a fost unul dificil. Noi începem anul în noiembrie, perioadă în care eram încă în pandemie. Am avut însă o revenire foarte bună ulterior. Ne-au ajutat campaniile de comunicare din martie când am început să discutăm despre revenirea la make-up. A fost un real succes mai ales că s-a potrivit cu revenirea postpandemică. Ulterior, în aprilie, am schimbat strategia de preț, cu rezultate peste așteptări. (…Ne-am propus atunci să oferim clienților șansa de a nu mai alerga după oferte. Așa a apărut strategia prețului mereu avantajos, ceea ce înseamnă că, timp de patru luni din momentul în care am redus un preț, garantăm că acesta va rămâne la același nivel”, a mai explicat Jordanovski mutare
Potrivit acesteia, urmare a acestei noi politici de preț, dar și a faptului că suntem într-o perioadă postpandemică în care vânzările au fost reduse, magazinele au vândut cu aproximativ 40% mai mult. La creștere a contribuit și afluxul de clienți. Numărul de vizitatori a crescut cu aproximativ 30% față de anul trecut.
„Este o perioadă foarte grea pentru a menține prețurile, dar am reușit să facem optimizări”, a mai declarat managerul.
Practic, pentru a putea ține prețurile pe loc în contextul în care inflația este în creștere, retailerul a renegociat contractele cu furnizorii pornind de la premisa ca este mai bine să vinzi mai mult decât mai scump.
În plus, a ales să aplice reduceri la acele produse considerate de primă necesitate, cele pentru care există o sensibilitate mai mare la preț și cele aflate în topul preferințelor și a făcut optimizări logistice.
„Scopul a fost acela ca toate produsele să fie la un preț avantajos, ceea ce nu înseamnă neapărat cel mai ieftin din piață, ci undeva sub prețul mediu ponderat. Per total, coșul trebuie să iasă mai avantajos”, mai spune Daniela Jordanovski
În 2021, potrivit datelor Ministerului de Finanțe, dm drogerie markt România a raportat afaceri de 569,1 milioane de lei și un profit net de 12 milioane de lei, în creștere față de 2020 când afacerile retailerului au fost de 454,3 milioane de lei.
Compania dm drogerie markt a fost înființată în 1973, iar de atunci s-a extins în 14 țări: Austria, România, Bosnia, Bulgaria, Croația, Cehia, Germania, Italia, Macedonia, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ungaria, cu aproximativ 3800 de magazine și 66.000 de angajați în Europa. În România, lanțul de magazine este prezent de mai mult de 14 ani și are peste 1. 000 de angajați.