În privinţa aurului, investitorii recurg în mod frecvent la datele companiei media Thomson Reuters GFMS, în conformitate cu care valoarea rezervelor de aur din lume se ridică în prezent la 171.300 tone. Această cantitate este echivalentă cu un cub având laturile cu dimensiunea de 20,7 metri.
Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord cu acest punct de vedere. Alte surse estimează cantitatea de aur pe glob între 155.200 de tone şi 2,5 milioane de tone. Această ultimă cifră depăşeşte de 16 ori datele GFMS şi are în vedere un cub de până în 50 de metri.
Dacă o astfel de cantitate de aur ar fi aşternută pe pământ, ea ar ocupa întreg terenul central (de tenis) de la Wimbledon, iar înălţimea unui astfel de ‘lingou’ ar fi de 143 de metri.
De ce diferă cifrele atât de mult? În parte, acest lucru se datorează faptului că aurul se extrage de peste 6.000 de ani, potrivit BBC. În opinia GFMS, până în anul 1492, cantitatea totală de aur produsă a fost de 12.700 de tone, însă unii experţi consideră această cifră mult exagerată. După cum explică expertul american James Turk, tehnologiile care existau la momentul respectiv permiteau extragerea doar a 297 de tone de aur. Cantitatea de aur extrasă în zilele noastre nu depăşeşte, conform acestuia, 155.200 de tone, adică de 10% mai puţin decât cifrele menţionate în raportul Thomson Reuters GFMS. Poate părea o diferenţă mică, însă exprimată în bani aceasta depăşeşte 950 miliarde de dolari.
În opinia altor analişti, cantitatea de aur în lume este mult mai mare, din cauza faptului că unele ţări preferă să nu dezvăluie cantitatea de metal preţios dobândit, iar în unele state mineritul ilegal de aur este în plină ascensiune.