Cum au dispărut 12 mărci auto celebre

Dacă altă dată făceau senzaţie pe şosele şi la standurile celor mai mari saloane auto, multe mărci auto celebre şi-au găsit sfârşitul după ce nu au reuşit să se adapteze pieţei măcinată de crize financiare sau de schimbări de tendinţe.
Economica.net - mar, 01 mai 2012, 07:03
Cum au dispărut 12 mărci auto celebre

Saab 1947-?

Marca suedeza se lupta cu falimentul de la sfârsitul anului 2011. Cu un aer exclusivist, sobru si avangardist, Saab a facut istorie în industria auto.

Saab 1947-2011

saabhistory.com

Problemele au început în 2008 când General Motors nu a reusit sa redreseze situatia financiara a companiei suedeze si a scos la vânzare Saab. Cu toate ca în cursa pentru cumpararea suedezilor s-au înscris 27 de companii, doar trei firme au mai ramas în cursa: Koenigsegg, Merbanco si Renco Group.

Nici guvernul suedez nu s-a implicat în salvarea constructorului auto.

În iunie 2009, Koenigsegg, constructorul de masini supersport suedez, a anuntat ca va prelua împreuna cu un grup de investitori norvegieni si chinezi (Automotive Industry Holding -BAIC) Saab. Din pacate, 5 luni mai tarziu, Koenigsegg a anuntat ca nu va putea finaliza achizitia.

Olandezii de la Spyker au încercat si ei salvarea legendei suedeze. General Motors a anuntat ca în februarie 2012, vânzarea Saab a fost finalizata. Cu planuri mari pentru 2010, Saab a finalizat ultimul an plin cu vânzari de doar 31.000 de automobile.

2011 a venit cu probleme foarte mari pentru suedezi. Mai multi furnizori au încetat livrarile pentru ca Saab nu a mai platit facturile, iar uzina de la Trollhatan a încetat productia în mai 2011.

Dupa ce a declarat falimentul, Saab încearca sa vânda orice pentru a-si plati datoriile imense catre statul suedez si pentru a plati salariile angajatilor. Muzeul unde se afla peste 120 de modele de colectie a fost salvat în cele din urma. Asa ca prima masina construita de Saab de pe vremea când constructorul fabrica doar avioane  si allte modele de legenda au fost salvate.

Saab - tunel aerodinamic  Muzeul Saab

Mai multe companii chinezesti, BMW si alti investitori s-au aratat interesati de preluarea SAAB, dar pâna acum nu s-a luat nicio decizie. Un consortiu format din investotri japonezi si chinezi ar putea fi interesati sa transforme Saab într-un constructor de masini electrice, dar informatia nu a fost confirmata oficial.

Chiar daca mai exista sanse pentru suedezi ca celebra marca sa nu dispara, se poate spune despre Saab ca este pe cale de disparitie.

Ultimul automobil Saab produs: modelul 9-5

Saab 9-5

 

Hummer 1992 – 2010

Hummer a produs ultima masina, un model H3, în mai 2005. Dupa ce negocierile cu mai multe companii pentru preluare au esuat, uzina de la Shreveport (Louisiana) si-a închis portile.

Hummer a devenit celebra dupa ce a furnizat armatei americane o flota de vehicule militare – Humvee (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle). Compania a început sa produca în 1992 o versiune de strada a vehiculului militar, iar succesul a venit imediat. Hummer a produs modelele H1, H2 si H3.

 

Rover 1904 – 2005

Unul dintre simbolurile industriei auto britanice, Rover, nu mai fabrica masini din 2005, dupa 100 de ani de existenta. Legal, marca este in proprietatea grupului Jaguar Land Rover (Ford).

Rover

Sursa foto:wikimedia

Rover a trecut pe rand pe la Leyland, British Aerospace, BMW, MG si Ford (Jaguar Land Rover).

Pontiac 1926 – 2010

Marca americana s-a nascut în 1926 si a facut parte din concernul american General Motors.  În decembrie 2009, pe fondul problemelor marilor constructori auto americani din cauza crizei financiare, General Motors a renuntat la marca Pontiac.

Pontiac Firebird

sursa foto: cardomain.com

Ultimele modele au fost construite la sfarsitul anului 2009 si au fost vândute pana in octombrie 2010.

Modele celebre: Firebird, Firebird Trans Am, GTO, Bonneville, Chieftain.

Oldsmobile 1897 – 2004

Daca in 1966 ajungea al treilea constructor american dupa Chevrolet si Ford, gratie modelelor Cutlass si Toronado, Oldsmobile a inceput sa aiba probleme la inceputul anilor ’80. Cel mai vechi constructor american din acele timpuri a inceput sa se descurce din ce in ce mai greu pe o piata inundata de popularul Chevrolet, dinamicul Pontiac si luxosul Cadillac. General Motors a renuntat la Oldsmobile in 2004.

Oldsmobile Toronado

Sursa foto: musclecarclub.com

Pe parcursul celor 107 ani de existenta, Oldsmobile a construit peste 35 milioane de masini.

Oldsmobile a fost primul constructor care a oferit o cutie automata pe o masina de serie, in 1940. Marca americana a fost una din cele mai vechi din lume, dupa Daimler si Peugeot.

Talbot/SIMCA 1934 – 1980

Compania franceza Simca (Société Industrielle de Mécanique et Carrosserie Automobile) a fost fondata în 1934 si a construit initial autoturisme sub licenta Fiat, grupul italian fiind si actionar la companie. Ulterior, Simca a fost preluata de Ford, iar compania a devenit al treilea mare constructor de masini din Franta.

În 1971, participatia majoritara a fost preluata de Chrysler, care a vândut-o, sapte ani mai târziu, grupului Peugeot.

Talbot SIMCA

Sursa foto: wikimedia

Peugeot a redenumit marca în Talbot, care a disparut la mijlocul anilor ’80 în urma unor probleme privind calitatea masinilor produse.

Grupul francez PSA Peugeot-Citroen a anuntat în 2011 ca intentioneaza sa relanseze marca Simca în următorii ani, pentru a concura pe segmentul low-cost.

Mercury 1939 – 2010

Submarca Ford, înfiintata în 1938, s-a vrut a se situa intre modelele Ford si luxoasele masini Lincoln. Ford a renuntat la Mercury in 2010, concentrandu-se pe marca Lincoln.

Mercury Cougar

Sursa foto: musclecardrive.com

 

Autobianchi 1955 – 1995

Bianchi, Pirelli si Fiat si-au unit eforturile pentru a construi masini de clasa mica pe care sa fie testate solutii tehnice inovative. Modelele Autobianchi au avut un pret mai mare decat masinile FIAT din aceeasi clasa.

Autobianchi

sursa foto: autobianchi.hu

Cele mai populare modele au fost A 111, A 112 si Y 10. Autobianchi a fost cumparat de grupul FIAT, iar in 1995 brandul dispare in totalitate dupa ce este absorbit de Lancia.

NSU 1873 – 1977

Putina lume stie ca unul dintre cele 4 cercuri de pe sigla Audi ii apartine lui NSU. Compania germana a trecut de la masini de cusut la constructia de automobile la inceputul secolului 20. NSU a fabricat si biciclete si motociclete.

NSU Wankel Spider

In 1969, Volkswagen cumpara NSU si o uneste cu Auto Union. Compania formata s-a numit Audi NSU Auto Union A.G. Modelul Ro80.

NSU a fost unul din cei trei constructori care au folosit motorul rotativ Wankel, alaturi de Mazda si Citroen.

Saturn 1985 – 2010

Speriati de ofensiva japonezilor in Statele Unite, General Motors a contraatacat cu Saturn, cea mai noua marca a gigantului in Statele Unite. Compania nu a fost niciodata profitabila.

Saturn I Series

Sursa foto: wikimedia

 

Panhard 1891 – 1967

Panhard s-a numit initial Panhard et Lavassor si a fost infintata in 1887 de catre René Panhard, Emile Levassor si avocatul belgian Edouard Sarazin.

Prima lor masina a fost fabricata in 1891 si avea motor produs sub licenta Daimler. In 1965 Panhard a fost cumparat de Citroen, iar in 1974 dupa cumpararea Citroen de catre Peugeot, a devenit parte a PSA Peugeot Citroen.

Panhard DB Le Mans

sursa foto: wikimedia

Masinile Panhard au devenit celebre pentru inovatiile tehnologice. Sistemul Panhard ( motor amplasat in fata, iar tractiune pe puntea din spate) a devenit un standar pentru majoritatea masinilor din secolul 20.

In 1967 Panhard a construit ultimul automobil, dar francezii si-au continuat activitatea, construind pana in ziua de astazi vehicule militare pentru armata franceza.

Facel Vega 1954 – 1964

Marca franceza a fost infiintata in 1954. Vega folosea motoare Chrysler V8 de 4,5 litri. Viteza maxima era de 190 km/h, iar acceleratia de la 0 la 100 km/h in sub 10 secunde.

In 1956, s-a trecut la motoare mai mari de 5,4 litri, iar in 1959 la motoare de 5,8 si 6 litri. Productia s-a oprit in 1964.

Facel Vega

sursa foto: wikimedia

Cu toate ca a avut o viata scurta, Facel Vega a  fost foarte populara printre vedetele vremii. Printre cei mai cunoscuti proprietari de Facel Vega se numara Pablo Picasso, Ava Gardner, Ringo Starr, Joan Fontaine, Stirling Moss, Tony Curtis, Dean Martin, Fred Astaire, etc.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...