Am bătut Europa la scumpirea alimentelor. În plină criză

23 12. 2012
vegetables1_35717000

Preţurile produselor alimentare vor rămâne şi în anii care urmează la un nivel înalt, avertizează raportarele OECD care iau în calcul creşterea costurilor de producţie la nivel global. Eventuala creştere a economiei globale coroborată cu majorarea cererii de produse agricole,  în contextul creşterii preţurilor la combustibil şi energie şi a cererii de combustibil bio, dar şi  scăderea producţiei agricole sunt  factori de natură să menţină preţurile alimentelor la un nivel ridicat. Mai mult, majorarea preţului la petrol se va  reflecta în costuri de input mai mari (costurile cu îngrăşămintele chimice, spre exemplu) astfel că producătorii vor raporta creşteri mai mici ale productivităţii, în timp ce viteza de producţie şi implicit stocurile vor fi mai mici din cauza presiunii asupra consumului de apă şi al lipsei de teren agricol disponibil la nivel global.

Acesta este contextul în care se va face agricultură anul viitor, în condiţiile în care nici 2012 nu a fost un an mult mai bun. ECONOMICA.NET a făcut o radiografie a preţurilor la majoritatea produselor alimentare în Europa şi România, având la bază rapoarte realizate de Comisia Europeană. 

Ce s-a scumpit cel mai mult

La nivelul întregului spaţiu comunitar, în primele 10 luni ale anului (ultimele disponibile până la ora actuală) produsele de bază care s-au scumpit cel mai mult comparativ cu perioada similară a anului tercut au fost porumbul ( 28,3%), grâul (28,2%), orzul (21,4%)şi carnea de porc (21,2%). Majorări de peste 6% au fost şi în cazul cărnii de pasăre (7,1%), a brânzei (6,2%) şi a cărnii de vită (6,1%). În termeni absoluţi, o tonă de porumb costă în medie 235 euro, o tonă de grâu a ajuns la 246 euro, în timp ce 100 de kg de carne de porc costă în medie 189 de euro.

Spre comparaţie, în România am asistat la creşteri peste media europeană la toate alimentele menţionate mai sus, cu excepţia cărnii de vită. Cea mai mare diferenţă a fost în cazul cărnii de pasăre, care s-a scumpit în România cu 17,9%, o dinamică de peste două ori mai mare decât în Europa. 

Producătorii români s-au confruntat cu o creştere mult peste medie şi la grîu, preţul mediu la noi crescând într-un an cu 5,2 puncte procentuale mai mult decât în Europa. Situaţia este similară şi la porumb, unde s-au raportat scupiri de 31,8%, faţă de 28,3% media europeană, în timp ce carnea de porc este cu 22,6% mai scumpă în 2012 faţă de 2011, majorarea fiind cu 1,4 puncte procentuale comparativ cu media europeană.  

Singurul aliment care în România s-a ieftinit, deşi în restul Europei s-a scumpit, este carnea de vită. Preţul cărnii a scăzut cu 1,6% faţă de octombrie 2011, în condiţiile în care media europeană indică un plus de 6,1%.

Ce s-a întâmplat cu preţurile la consumatorul final

 La raft, consumatorii europeni au putut constata în dercursul acestui an că mâncarea s-a scumpit cu 3,4%, în timp ce românii au scos din buzunare pentru mâncare cu 7% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. La nivel european, cel mai mult s-a majorat preţul la legume, cu 7,5% în octombrie 2012 faţă de perioada similară a anului trecut. În schimb, în România legumele s-au scumpit cu 22,8%, cel mai mult din întreaga UE. 

Europenii au plătit anul acesta mult mai mult şi pentru fructe – 6,6% media europeană. La noi scumpirea a fost de 15,6%, fiind a doua piaţă după Estonia (22,5%) în ceea ce priveşte majorarea preţurilor la fructe.  

Pentru carne, europenii au scos din buzunare cu 3,8% mai mult faţă de anul trecut , în timp ce la românii  acest aliment s-a scumpit cu 4,9%. În Ungaria scumpirea a fost de 10,6%, în timp ce în Cehia carnea este cu 10,3% mai scumpă.

În ceea ce priveşte preţul la carnea de peşte, România este aproape de media europeană cu un plus de  2,8% faţă de 2,3% în UE, în timp ce pâinea şi cerealele s-au scumpit la noi la fel ca şi în UE- cu 2,1%.

Laptele, brânza şi ouăle au suferit modificări de preţ de 1,5% în UE, mult mai puţin decât în România unde consumatorii au plătit cu 5,4% mai mult. Diferenţa este însă mult mai mare în cazul uleiului şi a grăsimile unde preţul din România a crescut cu 8,5%, faţă de 0,2% cât este media europeană. Singura ţară care s-a confruntat cu o creştere mai mare a preţului este Ungaria (plus 9,6%).