Românii au fost asociaţi în mod repetat cu fapte penale de către mass media, lucru care nu s-a întâmplat şi în cazul bulgarilor, se arată într-un nou raport al Observatorului pentru Migraţie al Universităţii Oxford, care a efectuat o analiză între 2012 şi 2013.
Analiza a fost efectuată pe 4.000 de articole, scrisori şi comentarii care făceau referire la români sau bulgari, care au cumulat 2,8 milioane de cuvinte. În urma analizei, s-a constatat că românii au fost trataţi ‘la grămadă’, marea majoritate a ziarelor de scandal prezentându-i drept membri ai unor bande, criminali, cerşetori, hoţi sau intruşi.
În schimb, limbajul folosit în referirile despre bulgari a fost mai puţin jignitor şi nu a fost legat de o anumită problemă socială. În ziarele generaliste, imigranţii români au fost mult mai puţin denigraţi decât în tabloide, se arată în raport.
Autorii analizei au remarcat utilizarea unui limbaj emotiv atunci când vine vorba de imigraţie, cuvinte ca ‘val’ şi ‘mulţime’ au fost utilizate cu regularitate în articolele publicate de ziarele de scandal.
Cel mai des număr invocat de ziarele generaliste a fost de 50.000 – adică prognoza organizaţiei MigrationWatch, un grup de presiune care militează pentru reducerea imigraţiei, cu privire la numărul de imigranţi care s-ar adăuga la populaţia din Marea Britanie în fiecare an, timp de cinci ani de la terminarea controalelor de tranziţie.
‘Raportul este valoros deoarece oferă o perspectivă cuprinzătoare a modului în care ziarele naţionale britanice au făcut referire la români şi bulgari într-o perioada cheie. Limbajul folosit pentru a-i descrie pe români – în special în ziarele de scandal – îi asociază deseori cu criminalitatea şi cu un comportament antisocial, în timp ce acest lucru nu s-a întâmplat în cazul referirilor la bulgari’, a declarat William Allen, coautor al analizei.
Ziarele analizate au fost The Daily Mail, The Mail on Sunday, The Times, The Sunday Times, The Sun, The Sun on Sunday, The Daily Telegraph, The Sunday Telegraph, The Express, The Sunday Express, The Guardian, The Observer, Daily Mirror, Sunday Mirror, The Independent, Independent on Sunday, Daily Star, Daily Star Sunday şi The Financial Times.
Realitatea arată că, deşi imigraţia a crescut semnificativ din România şi Bulgaria, numărul românilor şi bulgarilor care au ajuns în Marea Britanie a fost mult supraestimat. Numărul de români şi bulgari angajaţi între aprilie şi iunie a crescut cu aproape 10%, comparativ cu trei luni anterioare, potrivit Oficiului Naţional de Statistică. Un total de 153.000 de români şi bulgari au fost angajaţi în Marea Britanie, în primul trimestru, o creştere de 9.000 comparativ cu ultimele trei luni ale anului 2013.
Partidul pentru Independenţa Regatului Unit/ UKIP/, condus de Nigel Farage, a prognozat că în Marea Britanie urmau să sosească în fiecare săptămână, timp de mai mulţi ani, circa 5.000 de imigranţi, însă în realitate creşterea totală a numărului de cetăţeni români şi bulgari a fost de numai 7.000 în prima jumătate a anului. Până la sfârşitul lunii iunie, potrivit prognozei UKIP privind imigraţia românilor şi bulgarilor, numărul ar fi trebuit să fie de 130.000 – ceea ce reprezintă o supraestimare.
Dar organizaţia Migration Watch a anunţat săptămâna trecută că se aşteaptă ca prognoza sa să fie exactă. Sir Andrew Green, preşedintele grupului antiimigraţie, a declarat: ‘Odată ce persoanele aflate în întreţinere sunt luate în calcul este posibil ca creşterea populaţiei pe tot parcursul anului 2014 să fie între 30.000 şi 70.000, după cum am estimat. Estimarea noastră principală, de 50.000 de imigranţi, este în continuare cât se poate de realistă’.
‘Valul de infracţiuni’ estimat a fost de asemenea exagerat. După sosirea imigranţilor bulgari şi români, în ianuarie 2014, numărul de arestări abia dacă a fluctuat, iar punerile sub acuzare au scăzut de la începutul anului, potrivit datelor poliţiei.
În primele trei luni ale anului 2014, numărul românilor condamnaţi pentru infracţiuni în întreaga Marea Britanie a fost 1.522, o scădere de 15,3% de la 1.797, în aceeaşi perioadă în 2013, potrivit cifrelor de la poliţie obţinute de ambasada română la Londra.
Potrivit unor date separate ale organizaţiei Freedom of Information, publicate pe site-ul Poliţiei Metropolitane, numărul de români acuzaţi de infracţiuni la Londra în luna ianuarie a scăzut cu 3%, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.