Cum au salvat românii de la faliment o firmă din Marea Britanie
Firma Metro Cars din orăşelul Crawley, din apropiere de Londra, a fost nevoită să caute angajaţi dincolo de graniţele ţării pentru că englezii sunt mofturoşi şi nu se înghesuie să fie taxiemtrişti. Aşa se face că directorul companiei, Oli Thayre, a recrutat personal din România, mai exact 15 şoferi şi despre care are numai cuvinte de laudă.
„Şoferii români sunt atât de buni pentru compania noastră, încât am fi pierduţi fără ei. Satisfacţia clienţilor a fost de necrezut. Românii au ajutat compania noastră să creştem de la 50 la 80 de şoferi în cinci ani. Avem clienţi ai marilor companii care ne sună şi ne spun că vor doar şoferi români. Mulţi şoferi au obiceiuri proaste, cred că le ştiu pe toate şi că pot face doar ce vor. Dar românii au mai multă grijă şi mândrie”, a declarat Oli Thayre, directorul Metro Car, pentru publicaţia locală Crawley and Horley Observer.
Declaraţia lui vine după ce un membru al Parlamentului, Henry Smith, a declarat luna aceasta că este şocat de faptul că rezidenţii locali pierd locuri de muncă în favoarea muncitorilor străini şi că aceste lcouri de muncă sunt promovate în ţări precum România. „Trebuie să ne asigurăm ca, acolo unde este posibil, aceste locuri de muncă să fie ocupate de cetăţenii britanici”, a mai spsus Henry Smith.
Unul dintre românii care lucrează ca şofer la compania de taxiuri este şi Ştefan Bălşanu, de 44 de ani, care câştigă din taximetrie de două ori mai mult decât ar fi câştigat în România ca specialist în IT. „Nu cred că luăm locurile de muncă ale englezilor. Este pur şi simplu un gol în piaţă şi cineva trebuie să îl umple”, spune acesta.
Acum două săptămâni, Fănel Mocanu, 33 de ani, de meserie inginer electric s-a alăturat celorlalţi români, din nevoia de a câştiga bani pentru soţia şi cei doi copii care locuiesc în România. „Eram bine plătit în România, dar după colapsul economic a trebuit să fac o schimbare. Aveam nevoie de mai mulţi bani pentru copii mei, aşa că am venit aici, pentru că dacă eşti muncitor, poţi câştiga mai mul”, spune Fănel, care ia în calcul varianta mutării întregii familii în Marea Britanie, dacă toate lucrurile merg bine. Dacă nu, se va întoarce acasă cu banii câştigaţi.
„Câştig bine, dar trebuie să muncesc foarte mult, câteodată chiar şi 14 ore pe zi, şase zile pe săptămână. Pot să trăiesc la fel cum trăiam şi în România, dar îmi place viaţa de aici. Un lucru bun la taximetrie este că îţi poţi face tu singur programul. Dacă eşti bolnav, nu trebuie să mergi la muncă”, spune Antonel Tătucu, fost contabil, 34 de ani, şi care locuieşte de patru ani în Marea Britanie cu soţia.
În plus, în luna decembrie a anului trecut, primi trei angajaţi, români, au finalizat un curs de calificare profesională NVQ, lucru care s-a dovedit util. Acum, toţi ceilalţi şoferi vor urma cursurile NVQ, nivelul 2 pentru transportul pasagerilor.