Cum „beau frăţeşte” şi „făceau schimburi viticole” Băsescu şi Voronin în 2005
„Nu noi am băut frăţeşte cu Voronin, nu noi am făcut schimb de produse viticole cu el. Dacă preşedintele a fost şocat de faptul că am declarat lucruri similare cu Voronin, ar trebui să fie şocat că noi am cerut lucruri similare cu cele pe care le cer mii de cetăţeni români aflaţi în protest”, a fost replica liderului PNL la acuzaţiile de marţi seara ale preşedintelui Traian Băsescu.
Acesta spusese că este şocat de faptul că „mesajul lui Ion Iliescu, al lui Victor Ponta, al lui Crin Antonescu, al aşa-numitului lider al societăţii civile, fostul colonel Dogaru, sunt similare cu ale fostului preşedinte al Republicii Moldova, actualul şef al fracţiunii Partidului Comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin”.
Aluzia liderului PNL este la ceea ce s-a întâmplat în 2005, când Vladimir Voronin, pe atunci preşedinte al Republicii Moldova, i-a facut cadou lui Băsescu 11.000 de sticle cu vin.
Asta după ce, într-o vizită la Chişinău, Băsescu vizitase, printre altele, şi cramele care adăpostesc celebrele vinuri moldoveneşti. Întrebat atunci de omologul său de peste Prut dacă la Cotroceni există cramă, Băsescu a aflat la rândul lui, de la un funcţionar de la Protocol, ca în palat se află renumitele Pivniţe Domneşti, vechi de peste 250 de ani. Acestea erau însă goale.
La acel moment, Voronin i-a trimis lui Băsescu nu numai vinul, ci şi doi specialişti din Republica Moldova care să aranjeze sticlele în cramă. Administratia Prezidenţială anunţa că va folosi vinul la acţiunile de protocol.
La sfîrşitul anului, în decembrie 2005, Voronin i-a întors „vizita” lui Băsescu, la Bucureşti. Fostul preşedinte moldovean şi cel român au mers atunci la Festivalul Vinului Moldovenesc din Piaţa Constituţiei, unde au ciocnit un pahar de vin, lângă berbecuţii puşi la proţap.
În ceea ce priveşte acuzaţiile lui Băsescu, Antonescu a afirmat că opoziţia nu cere demisia preşedintelui şi a premierului pentru ca România să ajungă în haos şi să fie neguvernată.
El a explicat că, dacă s-ar ajunge la situaţia în care preşedintele ar demisiona, există prerogative constituţionale, care stabilesc că atribuţiile sunt preluate de către preşedintele Senatului. De asemenea, un guvern eventual demis ar asigura, până la învestirea unui nou Cabinet, atribuţii strict administrative.
„Nimeni nu propune anarhie şi dezordine. Singura persoană care, împreună cu supuşii săi, a dus România aproape în anarhie şi în situaţia să fie o ţară pe care toată presa internaţională o prezintă ca fiind într-o gravă criză este actualul preşedinte, Traian Băsescu”, a declarat Antonescu.