Cum combinăm alimentele pentru efecte benefice sporite

Economica.net
15 01. 2012

Calciu şi inulină, pentru sănătatea sistemului digestiv şi întărirea oaselor. Inulina se găseşte în varza de Bruxelles, frunze de păpădie, ceapă, usturoi, praz, cicoare, banane, făină integrală, sparanghel. Surse bune de calciu sunt laptele, iaurtul, toate tipurile de brânză, broccoli, varzacreaţă, somonul sardinele, tofu făcut cu clorură de claciu sau sulfat de calciu, migdalele, laptele fortificat de soia, orez sau migdale, sucul de portocale fortificat.

Calciu şi vitamina D, pentru întărirea oaselor. Pentru aportul de vitamina D, se recomandă consumul de somon, sardine, ton, hering, gălbenuş de ou, lapte fortificat de vacă, soia, orez sau migdale.

Vitaminele E şi C, pentru protejarea vederii. Surse bune de vitamina E sunt migdalele şi untul de migdale, arahidele şi untul de arahide, germenii de grâu, seminţele de floarea soarelui, soia. Vitamina C se regăseşte în citrice, kiwi, ardei gras, varză de Bruxelles, roşii, căpşuni.

Fier şi vitamina C, pentru mai multă energie. Fierul se găseşte atât în alimente de natură vegetală (spanac, ovăz, tofu, germeni de grâu, quinoa, soia, fasole), cât şi în unele de natură animală (carne roşie, pui, ouă). Pentru că fierul din alimentele vegetale se absoarbe mai greu, este nevoie şi de aportul de vitamina C.

Vitamina K cu grăsimi, pentru oase şi inimă sănătoase. Vitamina K poate fi luată din spanac, varză creaţă, broccoli, varză, varză de Bruxelles, în timp ce grăsimile „bune”se găsesc în nuci, migdale, arahide, alune de pădure, uleiurile de măsline, migdale şi avocado.

Vitamina A (beta caroten) cu grăsimi, pentru o piele strălucitoare. Beta carotenul ee regăseşte în morcovi, caise, pepene galben, cartofi dulci, papaya, varză creaţă, spanac.

Zinc şi compuşi din sulf, pentru un sistem imunitar puternic. Ceapa şi usturoiul fac mai mult decât să dea mai mult gust mâncării. Compuşii de sulf din aceste plante favorizează absorbţia zincului, care se regăseşte în toate cerealele integrale, inclusiv în orezul brun, şi este important pentru întărirea imunităţii şi vindecarea rapidă a rănilor.