Cum comentează presa internaţională revenirea lui Băsescu la Cotroceni
Potrivit procedurii, unul dintre cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale, Ştefan Minea, a anunţat în faţa celor două Camere reunite ale Parlamentului „încheierea interimatului asigurat de către preşedintele Senatului Crin Antonescu şi reluarea de către (Traian) Băsescu a prerogativelor constituţionale”, relatează agenţia France Presse (AFP), într-un material preluat de publicaţiile Le Figaro, Le Parisien şi postul paneuropean Euronews.
Parlamentarii Uniunii Social-Liberale (USL, coaliţia la putere) au anunţat iniţial că au decis să boicoteze reuniunea Parlamentului, după care s-au reunit în sală pentru a asigura cvorumul, precizează agenţia franceză.
Ei ar fi fost chemaţi la ordine de către premierul social-democrat Victor Ponta, care le-ar fi trimis mesaje SMS din Africa de Sud, unde asistă la o reuniune a Internaţionalei Socialiste, potrivit presei locale, citată de AFP.
Ponta a oferit asigurări în mai multe rânduri, săptămâna trecută, că majoritatea „nu doreşte să întârzie” revenirea lui Băsescu la preşedinţie prin artificii procedurale, chiar dacă premierul român a declarat că decizia Curţii este, în opinia sa, „ilegală şi nedreaptă”.
Un fost premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu (USL) a calificat, de asemena, drept un „abuz” decizia Curţii Constituţionale (CC) care, în opinia sa, „a ignorat votul unei majorităţi a românilor”, favorabili destituirii lui Băsescu.
Curtea, gardianul Constituţiei române, a decis marţi cu o majoritate de şase din nouă judecători că referendumul privind destituirea lui Băsescu nu poate fi validat, din cauza unei participări inferioare pragului minim de 50% plus unu dintre alegătorii înscrişi pe liste. Peste 87% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne s-au pronunţat pentru destituirea lui Băsescu.
Preşedintele de centru-dreapta, care a fost suspendat din funcţie de către Parlament la 6 iulie, urmează, totuşi, să coabiteze cu majoritatea parlamentară de centru-stânga, condusă de Ponta şi Antonescu, conchide AFP.
Agenţia Reuters scrie că Parlamentul a recunoscut luni decizia CC potrivit căreia preşedintele suspendat Traian Băsescu trebuie să se întoarcă la Cotroceni, punând capăt unei confruntări politice care a condus la o creştere a preţurilor, într-un material preluat de Irish Sun.
Încercarea alianţei de stânga a premierului Ponta de a-l îndepărta din funcţie pe rivalul său de dreapta a declanşat critici din partea Uniunii Europene (UE) şi Statelor Unite cu privire la respectarea de către Guvernul pe care îl conduce a statului de drept şi sistemului judiciar, notează agenţia.
CC a invalidat referendumul privind destituirea lui Băsescu din cauza prezentării la urne a mai puţin de jumătate din electorat, chiar dacă 88% dintre cei care au votat s-au pronunţat pentru demiterea preşedintelui, precizează Reuters.
De asemenea, agenţia Associated Press (AP) scrie că decizia CC de invalidare a destituirii preşedintelui României a fost aprobată de către Parlament, într-un material preluat de către Washington Post, postul ABC NEWS şi Wall Street Journal.
Parlamentarii s-au întrunit luni într-o sesiune extraordinară pentru citirea hotărârii CC, singura condiţie pentru aprobarea acesteia fiind prezenţa majorităţii parlamentarilor, subliniază AP.
Luna trecută, Parlamentul l-a suspendat din funcţie pe Băsescu în vederea destituirii, după ce majoritatea aleşilor a votat acuzaţia conform căreia acesta a încălcat grav Constituţia. Un referendum a fost organizat la 29 iulie, în cadrul căruia majoritatea celor care s-au prezentat la urne au susţinut decizia Parlamentului. Însă CC a invalidat ulterior referendumul, din cauza neatingerii unui prag al prezenţei la urne, precizează agenţia.
Luni, doar peste 50% dintre parlamentari s-au prezentat la sesiunea specială, notează AP, care îl citează pe preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea care, după vot, a declarat „suntem un stat european şi suntem obligaţi să respectăm legea”.