Cum comentează telespectatorii România TV protestele din stradă
Mihai Giurgea este îngrijorat de tentativele opoziţiei de a se implica direct în manifestaţiile de la Piaţa Universităţii. „Orban a fost evident trimis la înaintare. Dacă oamenii nu l-ar fi luat la şuturi, imediat ar fi venit după el toţi peneliştii şi pesediştii”, ne scrie Giurgea despre episodul în care Ludovic Orban a fost bruscat după ce a încercat să se alăture manifestanţilor.
Într-un alt mesaj, Mihai Giurgea nu întrevede un sfârşit apropiat al protestelor: „Nici Băsescu, nici ceilalți politruci n-au înțeles esențialul: ca atâta vreme cât continuă criza (iar Angela Merkel le-a spus germanilor că la ei va continua cel puțin 10 ani), oamenii vor fi din ce în ce mai săraci. Manifestațiile vor fi din ce în ce mai violente. Piața Universității se va umple din nou!”
La rândul său, Cipri exprimă aceeaşi neîncredere în sistemul de partide, aşa cum funcţionează în România. „Puteţi crea o pagină pe net sau Facebook să îi întrebaţi pe cetăţeni pe cine ar vota românii dacă ar fi alegeri anticipate, dintre USL, Arafat, Klaus Johannis sau orice altă persoană”, scrie telespectatorul.
Profesorul tulcean Dumitru Vladimir ne-a transmis un mail remis şi preşedintelui Traian Băsescu. „Vă anunț că, în seara de 18 ianuarie 2012, la ora 23.47 a expirat termenul limită pentru demisia premierului şi a dumneavoastră, «acordat» de mine, cetățean simplu căruia regimul dumneavoastră îi provoacă o stare de rău profund! Vă acuz de necinste sufletească pentru toată atitudinea dumneavoastră în raport cu toate categoriile sociale! Rechizitoriul pentru această acuzație îl găsiți în scandările din Piața Universității și din toate orașele Țării!”, scrie Dumitru Vladimir.
Lavinia Marc ne oferă detalii anecdotice din juneţea actualului prim-ministru. „Boc a stat două zile în vârful unui păr, în vremea studenţiei. A spus asta un fost coleg de-al său , membru al grupului «Divertis», cel care-l imita pe Iliescu. Asta spune multe. De câţiva ani, stă pe scaunul de premier. Dar până când? Poporul nu mai vrea ca ei să ne conducă. Atunci ei vor binele poporului sau vor puterea pentru ei?”, se întreabă doamna Marc.
Un telespectator care se iscăleşte „un român dintr-o ţară murdară” ne semnalează faptul că a fost ofertat să participe la mitingul de joi al Opoziţiei în schimbul a 30 de lei, la care se adaugă mâncare şi băutură. „Nu sunt un simpatizant al actualei guvernări, dar ce încearcă USL nu mi se pare corect, moral. Vă rog să faceţi public acest lucru”, ne scrie telespectatorul.
De la Flavius Călin Marian primim o relatare despre modul în care jandarmii ar fi încercat să intimideze protestatarii de la Arad: „Un microbuz al Primăriei a comunicat prin staţie ca lumea să se retragă pentru că nu este un protest autorizat. În acelaşi timp, câţiva jandarmi, poate că 15 pe sectorul unde mă aflam, se îndreptau spre mulţime. Oamenii au făcut un pas înainte, spre poarta Primăriei şi au început huiduieli pentru intimidarea acestora”. În consecinţă, jandarmii arădeni s-au repliat.
Un bucureştean anonim ne-a trimis spre difuzare textul unei proclamaţii care ar trebui să coaguleze în jurul ei nemulţumirile populare şi să ducă la schimbarea radicală a modului în care este condusă România. „Noi oamenii, cerem solemn celor ce ne conduc să transfere de îndată puterea cu care au fost învestiți, înapoi către oameni. Aceștia vor primi amnistia noastră doar dacă rezolvă în cel mai scurt timp acest transfer de putere, altfel să fie judecați pentru felul în care au condus și nelegiuirile la care au participat expres sau tacit, iar pedeapsa să le fie pe măsură”, se arată la primul punct la documentului programatic.