Cum contribuie România la inovarea din UE: a atras granturi pentru proiecte de 580.000 de euro în 2019, dintr-un buget de 420 de milioane

Pentru a face față concurenței pe piețele mondiale și pentru a menține și a îmbunătăți calitatea vieţii, statele lumii se întrec în proiecte de cercetare şi inovare. România, însă, este un stat inovator modest, ce înregistrează cele mai slabe performanțe din Uniunea Europeană în acest domeniu. O arată şi granturile accesate prin Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) pe anul 2019, la care se puteau înscrie antreprenorii români cu startup-uri de tehnologie sau cercetători de la universităţi. Din bugetul total al instituţiei de 420,4 milioane de euro, ţara noastră a reuşit să atragă doar 580.000 de euro. 
Lidia Neagu - mar, 16 feb. 2021, 19:21
Cum contribuie România la inovarea din UE: a atras granturi pentru proiecte de 580.000 de euro în 2019, dintr-un buget de 420 de milioane

Aproximativ două treimi din creșterea economică a Europei in ultimele decenii a fost generată de inovare, potrivit CE. Fiecare euro investit de programul european de cercetare și inovare Horizon Europe poate genera o genera pană la 11 euro din PIB în decurs de 25 de ani. 

Astfel, a fost creat EIT, cu scopul de a consolida capacitatea Europei de a inova, de a intra în competiție cu parteneri străini și de a crea locuri de muncă. Reunește cei trei actori-cheie în domeniul inovării – companiile, educația și cercetarea – pentru a forma parteneriate multinaționale, cunoscute sub denumirea de comunități ale cunoașterii și inovării (CCI). Aceste comunităţi au rolul de a dezvolta produse și servicii inovatoare, de a lansa startup-uri şi de a forma o nouă generație de antreprenori.

EIT face parte din programul Horizon 2020, programul-cadru de cercetare și inovare al Uniunii Europene.

Finanţarea totală a institutului pentru anul 2019 a fost de 420,4 milioane de euro, disponibilă pentru cele 28 de state membre de la acea dată, adică inclusiv Marea Britanie, şi încă 23,2 milioane de euro către state non-UE.
 
Din această sumă, România a accesat 580.000 de euro în granturi, nivel care ne plasează pe locul 25, înaintea Lituaniei, Republicii Cehe şi Luxemburgului. Suma este egală cu cea atrasă în 2018 şi similară cu cea din 2017 (540.000 euro). Totuşi, dacă privim evoluţia ţării noastre, se observă o tendinţă crescătoare. În 2014, am atras granturi de doar 20.000 de euro, iar în anul următor suma a crescut la 120.000 de euro. În 2016, suma a fost de 230.00 de euro.
 
Pe primul loc se află Germania, cu 69 milioane de euro, iar apoi la mică distanţă între ele: Franţa, Olanda şi Spania, cu granturi de circa 46 milioane de euro.
 
În 2019, din ţara noastră au participat 10 entităţi care provin din patru domenii de activitate, cele mai multe fiind autorităţi locale, regionale şi ONG-uri.
 
Cea mai mare finanţare (480.000 euro) a fost dedicată activităţilor implementate prin EIT Regional Scheme (EIT RIS). Urmează proiectele de inovaţie şi cercetare (138.000 euro) şi antreprenoriat (4.000 euro). În funcţie de CCI, cercetătorii români au accesat cele mai multe fonduri pentru proiecte din domeniul climei (EIT Climate), domeniul sănătăţii (EIT Health) şi materii prime (EIT RawMaterials).
 
Astfel, 167.600 euro au fost accesaţi de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, 161.700 de euro de către Asociaţia INIT şi FreshBlood HeathTech Community, 119.800 de euro de către Fundația Oeconomica Timisiensi, 62.300 de euro au mers la Universitatea Ovidiu din Constanţa, şi, în fine, 53.300 către Asociaţia Ashoka.
 
Asociatia INIT & Freshblood Health Tech Community este Hub-ul local pentru programul EITHealth. Asociaţia îşi propune să sprijine dezvoltarea ecosistemului local de inovaţie şi să promoveze programe şi competitii ale EIT Health către inovatorii şi companiile interesate din România. FreshBlood Health Tech Community se axează pe îmbunătăţirea asistenţei medicale prin tehnologie, susţinând idei inovatoare în acest domeniu, prin feedback, suport, mentorat şi expunere.
 
Fundația Oeconomica Timisiensis a fost înființată în 2011 de către Universitatea de Vest din Timișoara. Scopul principal al Fundației constă, potrivit propriului site, „în promovarea valorilor culturii, științei și civilizației prin realizarea unui parteneriat public-privat, cu implicarea absolvenților (alumni) ai Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara, a personalităților culturale, științifice și a reprezentanților mediului socio-economic din țară și străinătate”.
 
Ashoka Romania s-a înfiinţat în urma cu trei ani şi este unul din birourile locale a celei mai mari reţele globale de susţinere a antreprenorilor sociali.
 
Printre proiectele finanţate, se numără Veltra, un startup care realizează biciclete de bambus, dar şi Wello, o platformă de sănătate pentru copii şi părinţi, bazată pe un program de inteligenţă artificială (AI).

Care este rolul EIT?

Institutul este o inițiativă unică a UE care stimulează inovarea în întreaga Europă, care reuneşte companii, unităţi de învățământ și cercetare pentru a găsi soluții la provocări globale presante, potrivit site-ului.

De asemenea, sprijină dezvoltarea de parteneriate paneuropene dinamice și pe termen lung între companii de renume, laboratoare și întreprinderi de cercetare. Fiecare dintre aceste parteneriate are misiunea de a găsi soluții la o provocare mondială specifică, fie că este vorba de schimbări climatice, energie durabilă sau alimentație și mod de viață sănătoase.

EIT este cea mai mare rețea de inovare din Europa, care reunește peste 1.000 de parteneri și stabilește legături între ei. Organismul oferă mijloacele necesare pentru inovatori și antreprenori din întreaga Europă pentru a-și transforma cele mai bune idei în produse, servicii, locuri de muncă și creștere economică. Acest aspect este esențial pentru îndeplinirea misiunii EIT, care constă în crearea de locuri de muncă și oferirea de oportunități de creștere economică și durabilă pentru Europa.

Împreună cu principalii săi parteneri, comunitatea EIT propune o gamă largă de activități în domeniul inovării și antreprenoriatului: cursuri de formare care combină competențele tehnice și antreprenoriale, servicii personalizate de creare și dezvoltare de întreprinderi și proiecte de cercetare axate pe inovare. Aceste activități aduc idei și soluții noi pe piață, transformă studenții în antreprenori și, cel mai important, favorizează inovarea.

Bugetul pentru EIT între 2014 și 2020 a fost de aproximativ 2,4 miliarde de euro.

Rezultatele EIT

Potrivit celor mai recente date disponibile, din august 2019, EIT a creat de la înființarea sa în 2008, cea mai mare comunitate de inovare din Europa. Modelul său, testat și validat, a permis:

  • crearea a 8 comunități de inovare prospere;
  • crearea a peste 60 de centre de inovare în întreaga Europă;
  • sprijinirea a peste 3.200 de întreprinderile nou-înființate și în curs de extindere;
  • strângerea 3,3 miliarde de euro sub formă de capital extern, prin inițiativele pe care le-a susținut;
  • crearea a peste 13 000 de locuri de muncă;
  • participarea a peste 3.100 de studenți la cursuri de master și de doctorat, așteptându-se ca numărul acestora să depășească 5.000 până la sfârșitul anului 2020;
  • crearea a peste 1.170 de produse și servicii noi.
Te-ar mai putea interesa și
Sezamo: Valoarea coșului mediu din magazinul online a crescut de acest Crăciun cu 15% față de o săptămână obișnuită. Cea mai mare comandă – 5.800 de lei
Sezamo: Valoarea coșului mediu din magazinul online a crescut de acest Crăciun cu 15% față de o săptămână obișnuită. ...
Supermarketul online Sezamo a vândut în intervalul 21-26 decembrie cu 15% în plus per coș față de săptămâna anterioară, clienții adăugând la comandă 2-3 articole suplimentare în plus.......
Portugalia: Preţurile locuinţelor au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii aproape doi ani, în al treilea trimestru din 2024
Portugalia: Preţurile locuinţelor au înregistrat cea mai mare creştere din ultimii aproape doi ani, în al treilea trimestru ...
Preţurile bunurilor imobiliare în Portugalia au înregistrat în trimestrul trei din 2024 cea mai mare creştere din ultimii ...
Audi a demarat producția de mașini electrice la noua sa uzină din China
Audi a demarat producția de mașini electrice la noua sa uzină din China
Uzina Audi FAW NEV Company, deținută de Audi și partenerul său chinez FAW, a început producția de modele Audi complet ...
Depozitele în lei ale societăților nefinanciare s-au majorat cu 3%, până la 188 miliarde de lei
Depozitele în lei ale societăților nefinanciare s-au majorat cu 3%, până la 188 miliarde de lei
Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 3% ...