Cum contribuie România la inovarea din UE: a atras granturi pentru proiecte de 580.000 de euro în 2019, dintr-un buget de 420 de milioane
Aproximativ două treimi din creșterea economică a Europei in ultimele decenii a fost generată de inovare, potrivit CE. Fiecare euro investit de programul european de cercetare și inovare Horizon Europe poate genera o genera pană la 11 euro din PIB în decurs de 25 de ani.
Astfel, a fost creat EIT, cu scopul de a consolida capacitatea Europei de a inova, de a intra în competiție cu parteneri străini și de a crea locuri de muncă. Reunește cei trei actori-cheie în domeniul inovării – companiile, educația și cercetarea – pentru a forma parteneriate multinaționale, cunoscute sub denumirea de comunități ale cunoașterii și inovării (CCI). Aceste comunităţi au rolul de a dezvolta produse și servicii inovatoare, de a lansa startup-uri şi de a forma o nouă generație de antreprenori.
EIT face parte din programul Horizon 2020, programul-cadru de cercetare și inovare al Uniunii Europene.
Care este rolul EIT?
Institutul este o inițiativă unică a UE care stimulează inovarea în întreaga Europă, care reuneşte companii, unităţi de învățământ și cercetare pentru a găsi soluții la provocări globale presante, potrivit site-ului.
De asemenea, sprijină dezvoltarea de parteneriate paneuropene dinamice și pe termen lung între companii de renume, laboratoare și întreprinderi de cercetare. Fiecare dintre aceste parteneriate are misiunea de a găsi soluții la o provocare mondială specifică, fie că este vorba de schimbări climatice, energie durabilă sau alimentație și mod de viață sănătoase.
EIT este cea mai mare rețea de inovare din Europa, care reunește peste 1.000 de parteneri și stabilește legături între ei. Organismul oferă mijloacele necesare pentru inovatori și antreprenori din întreaga Europă pentru a-și transforma cele mai bune idei în produse, servicii, locuri de muncă și creștere economică. Acest aspect este esențial pentru îndeplinirea misiunii EIT, care constă în crearea de locuri de muncă și oferirea de oportunități de creștere economică și durabilă pentru Europa.
Împreună cu principalii săi parteneri, comunitatea EIT propune o gamă largă de activități în domeniul inovării și antreprenoriatului: cursuri de formare care combină competențele tehnice și antreprenoriale, servicii personalizate de creare și dezvoltare de întreprinderi și proiecte de cercetare axate pe inovare. Aceste activități aduc idei și soluții noi pe piață, transformă studenții în antreprenori și, cel mai important, favorizează inovarea.
Bugetul pentru EIT între 2014 și 2020 a fost de aproximativ 2,4 miliarde de euro.
Rezultatele EIT
Potrivit celor mai recente date disponibile, din august 2019, EIT a creat de la înființarea sa în 2008, cea mai mare comunitate de inovare din Europa. Modelul său, testat și validat, a permis:
- crearea a 8 comunități de inovare prospere;
- crearea a peste 60 de centre de inovare în întreaga Europă;
- sprijinirea a peste 3.200 de întreprinderile nou-înființate și în curs de extindere;
- strângerea 3,3 miliarde de euro sub formă de capital extern, prin inițiativele pe care le-a susținut;
- crearea a peste 13 000 de locuri de muncă;
- participarea a peste 3.100 de studenți la cursuri de master și de doctorat, așteptându-se ca numărul acestora să depășească 5.000 până la sfârșitul anului 2020;
- crearea a peste 1.170 de produse și servicii noi.