Cum crește factura la energie într-un ansamblu de birouri din București: plată în avans, la preț spot la furnizorul de ultimă instanță, garanții pe două luni

Sema-Parc_London-Oslo-5-1024x683-1

Începând cu 1 noiembrie, clienții ansamblului de birouri ar urma să plătească energia electrică la prețul mediu spot (Piața Pentru Ziua Următoare) al lunii precedente, în condițiile furnizării în regim de ultimă instanță – media PZU pe luna trecută, care nu a fost comunicată însă de OPCOM este de 1.854 de lei/MWh, în scădere față de prețul din august, maxim istoric, de 2.400 de lei.

Dezvoltatorul imobiliar aduce și alte vești proaste chiriașilor: pe lângă acest preț, va trebui să facă plata în avans pe luna în curs și, din câte se înțelege, ar putea fi obligați să depună o garanție egală cu contravaloarea a două luni de consum – nu este însă clar din notificare dacă o constituie doar Sema Parc în fața furnizorului sau și clienții din spațiile de birouri, dacă dezvoltatorul nu va putea bloca această sumă din sursele sașe proprii.

Iată cum sună partea relevantă din comunicare, după o expunere succintă a condițiilor actuale din piața de energie din România:

“În aceste condiții de piață, achiziția energiei electrice de la furnizorii din piața concurențială devine din ce în ce mai anevoioasa. Marii furnizori refuză contractarea unor cantități viitoare, atitudine motivată de pierderile imense înregistrate ca urmare a prevederilor legislative adoptate în România.

Prețul de baza la care se tranzacționează energia electrică se apropie de 3.000 lei/MWh.

La acest preț se adaugă costurile bancare de finanțare a achiziției de energie, plafonarea reglementată de stat, care limitează recuperarea diferenței de pret la 1.300 lei/MWh, termenul extrem de mare de recuperare de la stat a sumelor compensate, limitarea de către stat a decontării costurilor operaționale la suma de 73 lei/MWh, in condițiile în care aceste costuri sunt mult mai însemnate.

În aceste condiții, singura variantă pentru continuarea furnizării energiei electrice către dvs. este contractarea cu un furnizor de ultimă instanță.

Condițiile de contractare cu un FUI sunt reglementate de Ordinul ANRE nr. 91/2022, cele mai importante fiind constituirea unei garanții pentru 2 luni de consum și piata anticipata a consumului pentru luna în curs.

Prin urmare, vă aducem la cunoștință că, incepând cu data de 01.10.2022 vom factura în avans energia electrică, raportat la ultimul PZU lunar mediu ponderat publicat, conform formulei de calcul din Ordinul ANRE nr. 91/2022”.

Economica.net a solicitat Sema Parc mai multe clarificări cu privire la această situație. Când vom avea răspunsurile, le vom publica.

Proiectul imobiliar Sema Parc, deținut de omul de afaceri Ion Rădulea și care se află în imediata apropiere a stației de metrou Petrache Poenaru (nr. fostă Semănătoarea), este compus în prezent de clădiri de birouri cu o suprafată de circa 70.000 de mp, dar și de un spațiu de retail, ocupat de Mega Image.

Cel mai recent chiriaș al Sema Parc este Depanero, parte din eMAG, care și-a rezervat o suprafață de 4.000 de mp pentru relocarea activității echipelor tehnice.

În primăvară, compania Spotawheel, care comercializează mașini rulate, a închiriat 800 mp de spații de birouri, dar și unul exterior, de 11.000 mp, pentru un showroom.

Terenul fostei fabrici are un potențial uriaș de dezvoltare, anunțat încă înainte de criza imobiliară din 2008-2009. Pe lângă spații comerciale și de biouri, aici ar urma să fie constuite și blocuri cu apartamente.

În 2019, River Development a demarat construcția clădirilor de birouri London și Oslo, cu un total de 32.000 de mp și o o investiție de 70 de milioane de euro.

Alte trei clădiri de birouri au fost finalizate anii trecuți, după un proces de reconversie și reamenajare a unor clădiri existente pe platforma Sema Parc în clădiri de birouri clasa A. Suprafața totală închiriabilă a acestor clădiri e de 38.500 de mp.

Prin River Development, Ion Rădulea mai dezvoltă și proiectul The Light (amplasat pe Bulevardul Iuliu Maniu, parte din fosta fabrică Pumac), de unde prima clădire de birouri a fost vândută anul trecut către Uniqua Real Estate.