Cum cumpără artă clienții bogați ai Băncii Transilvania
Pariurile pe Grigorescu, Tonitza, Petraşcu şi Ciucurencu, celebrii clasici ai picturii româneşti, iau locul celor pe acţiunile Fondului Proprietatea şi ale Petrom.
Parteneriatul dintre Banca Transilvania şi Certinvest are ca scop vânzarea titlurilor fondului Certinvest Artă Românească clienţilor bogaţi ai băncii, de care se ocupă departamentul de private banking.
Banca Transilvania administrează active de peste 420 de milioane de euro pentru 1.800 de clienți care dispun de resurse mai mari de 100.000 de euro.
Certinvest Artă Românească este un fond închis de investiții (fără emisiune continuă de titluri, ca fondurile mutuale sau deschise), singurul de acest gen de pe piața din România. La un an de la lansare, fondul a atras active de 1,8 milioane de euro, din partea a aproape 50 de clienţi, persoane fizice şi juridice.
Portofoliul fondului cuprinde 46 de lucrări de artă, realizate de artişti români precum Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Ion Țuculescu, Camil Ressu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Octav Băncilă, Constantin Piliuţă, sau Alexandru Ciucurencu.
Certinvest Artă Românească a vândut până în prezent 3,2% din valoarea portofoliului, obţinând un randament anualizat la exit de aproape 19%.
Prin parteneriat, clienții de private banking ai Băncii Transilvania pot achiziționa unități de fond, în urma consilierii primite din partea managerilor dedicați, iar daca sunt interesați, pot opta inclusiv pentru vizionarea lucrărilor de portofoliu în care fondul a investit până în prezent.