Cum deosebeşti roşiile româneşti produse în solarii cu bani de la Guvern de cele de import

Economica.net
30 05. 2017
rosii_90235467654_69947700

Pentru a fi deosebiți de importatori, dar și de alți producători români, fermierii care s-au înscris în Registrul unic pentru accesarea Programului de sustinere a produsului tomate în spații protejate trebuie să afișeze atunci când vând în piețe sau târguri anumite elemente de identificare, se arată într-un proiect de ordin elaborat de către Ministerul Agriculturii și lansat în dezbatere publică.  

Este vorba despre o hârtie A4, plastifiată transparent, imprimată cu titulatura ” PROGRAM SUSȚINERE TOMATE 2017, beneficiar nr. ……….., direcția pentru agricultura a județului…………/municipiului București”. Scrisul trebuie să aibă culoarea negru, format Times New Roman, dimensiune 48, bold.

Distribuirea acestor hârtii plastifiate se va face către producătorii prin structurile teritoriale ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, respectiv direcțiile pentru agricultură județene și a Municipiului București, iar banii necesari vor fi asugurați din bugetul ministerului de resort.

„Prin această modalitate consumatorul este informat corect asupra provenienței mărfii, asigurând creșterea credibilității produselor autohtone”, se menționează în ordin.

Amintim că Guvernul finanțează cu 3.000 de euro pe hectar producătorii de tomate în spații protejate care valorifică producția pe plan local în perioadele ianuarie — 15 iunie, inclusiv și/ sau noiembrie — 20 decembrie, inclusiv. Primele roșii subvenționate au ajuns deja în magazine, iar MADR susține că produsele sunt sigure pentru consum.

„Zilnic, se prelevează probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide din legume și fructe, până la această dată fiind transmise Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale București un număr de 102 probe de roșii de la producătorii agricoli sprijiniți prin Programul de tomate românești. Rezultatul analizelor de laborator pentru probele finalizate demonstrează faptul că nici un consumator nu este expus la reziduuri de pesticide care i-ar putea pune în pericol sănătatea”, a anunțat MADR.