Cum dispar mallurile din România

Zeci de investitori au vrut să ridice în România 100 de malluri, rămase doar la statutul de machetă. O parte din dezvoltatori au reuşit să creeze adevărate puncte de atracţie pentru locuitorii marilor oraşe. În schimb, mallurile care duc lipsă de chiriaşi îşi vor schima destinaţia. 
Andrada Ghira - Dum, 29 sept. 2013, 21:01
Cum dispar mallurile din România

„Am anticipat o astfel de cerere în anumite proiecte din Bucureşti şi din ţară. Nu ştiu în ce măsură proiectele din afara oraşelor, cum sunt strip-mallurile şi parcurile de retail pot fi transformate, dar proiectele din oraşe pot suferi o mică reconversie”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Răzvan Gheorghe, proprietarul companiei imobiliare Activ Property Service.

Câteva malluri din România îşi vor schimba, parţial sau total, destinaţia. Nu vor mai primii zecile de mii de vizitatori aşteptaţi cu atâta râvnă de către investitori. Dar asta nu înseamnă că piaţa va cunoaşte o avalanşă de astfel de exemple.

„Sunt proiecte din Bucureşti şi din ţară care au probleme, dar proprietarii se gândesc la reconversie doar atunci când alte soluţii eşuează. Dacă vânzările chiriaşilor merg foarte prost, proprietarul va încerca să facă tot posibilul să îşi păstreze proiectul. Doar atunci când nicio altă soluţie nu dă rezultate, poate lua în calcul reconversia”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Andrei Văcaru, head of retail consultancy în cadrul firmei Jones Lang LaSalle (JLL).

Ce întâmpla cu mallul Plaza din Bucureşti

Cel mai recent exemplu este cel al mallului Plaza România din Bucureşti, care se pare că a pierdut bătălia cu principalul concurent, AFI Palace Cotroceni.

În toamna anului trecut, Anchor Grup anunţa investiţii de 50 de milioane de euro pentru extinderea şi reconfigurarea centrelor comerciale Plaza România şi Bucureşti Mall. Suprafaţă închiriabilă a fiecăruia dintre cele două malluri urma să crească cu 20%.

Acum, investiţia în reamenajarea, dar şi transformarea a 10.000 mp din Plaza România în spaţii de birouri, a fost redusă la jumătate: 25 de milioane de euro

Fostul director al mallului, Ali Ergun Ergen declara anul trecut că în cazul Plaza se va pune accentul pe zonele de distracţie şi de petrecere a timpului liber. Planurile cuprindeau și amenajarea celui mai mare parc de distracţii indoor din Estul Europei.

Noile planuri nu mai includ aceste zone, iar mallul va fi repoziţionat pe piaţă ca un mall de familie. „Nu avea rost să facem zonă de divertisment când aproape de noi se află AFI şi un parc de distracţii. O să mergem pe ideea de mall de familie”, a declarat Răzvan Gaiţă, director general Anchor Grup.

De la spital la birouri 

Despre City Mall s-a zvonit la începutul anului trecut că s-ar putea transforma în spital privat, o piaţă extrem de activă în România, însă investiţiile suplimentare pentru o astfel de recompartimentare sunt mari.

Noul proprietar, societatea Star Imob Construct, controlată de Ioannis Papalekas, lucrează la reamenajarea spaţiului, care va fi transformat în clădire de birouri, iar la parter va avea spaţii comerciale. Printre chiriaşi se numără Vodafone, Mega Image, Pharma Vision, Billa, Max Bet şi Piraeus Bank. Finalizarea lucrărilor de recopartimentare este programată pentru sfârşitul acestui an.

City Mall a fost cumpărat de Papalekas cu 17,3 milioane de euro, după ce îl vânduse cu peste 100 de milioane de euro.

„Cred că tranformarea nu este aşa uşoară. Doar City Mall e un proiect transformat dovedit. În cazul magazinului Real, unde va deschide Jumbo, s-a schimbat doar chiriaşul. În cazul Armonia din Arad, nu cred că s-a mişcat ceva acolo, iar Galleria din Suceava va avea altă destinaţie decât cea comercială. Procesul de recompartimentare este unul destul de dificil şi nu cred că va urma o avalanşă de transformări”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Andrei Văcaru, head of retail consultancy în cadrul firmei Jones Lang LaSalle (JLL).

Deschis în primăvara lui 2009, în urma unei investiţii de 25 de milioane de euro, Galleria Suceava va rămâne doar o amintire. Fostul proprietar, Globe Trade Center a încercat să-l vândă la pachet cu cele din Piatra-Neamț şi Buzău.

Însă tranzacţia a picat la începutul acestui an. Rămas fără chiriaşi, GTC a vândut la începutul lunii august centrul comercial către o companie locală, care cel mai probabil va face din mall sediu de firmă. Primagra, noul proprietar, se ocupă de comercializarea rulmenţilor şi are o reţea de formată din zece depozite de rulmenţi şi zece puncte de lucru.

De la mall la spaţiu logistic şi industrial 

În vara anului trecut, unul dintre cei mai mari investitori pe piaţa imobiliară din România, Immofinanz Group, anunţa reconversia mallului Armonia din Arad într-un centru logistic sau parc industrial. Cel mai mare chiriaş, Carrefour, dar şi ceilalţi retaileri, au fost nevoiţi să-şi închidă magazinele.

„Lucrările de transformare a centrului Armonia Arad au început în acest an, asa cum s-a planificat iniţial. În acest moment, centrul trece prin transformari majore, în ideea adaptării sale pentru noua destinaţie: spaţiu logistic şi industrial. Armonia Arad îşi va deschide porţile în noua sa formă în 2014„, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Bettina Schragl, purtator de cuvant Immofinanz Group. 

Se mai deshid malluri?

„Pe viitor vom asista la mai puţine deschideri şi e posibil să vedem şi închideri de centre comerciale. Pentru Braşov există un interes deosebit, la fel şi pentru partea de est a Bucureştiului, unde sunt patru-cinci proiecte care aşteaptă să fie construite. Cu siguranţă nu se vor face toate. Mai mult de două centre comerciale deschise în aceste zone e un lucru rău. În momentul de faţă nu există nici un mall în construcţie, în afară de cele care urmează a fi livrate. Vor fi alte proiete, mai uşor de construit şi mai ieftine”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Andrei Văcaru.

În această toamnă se vor deschide trei noi centre comerciale. Primul se va deschide la Ploieşti pe 3 octombrie şi este dezvoltat de AFI Europe. Al doilea este Promenada din Bucureşti, ridicat de Raifeisen evolution, care va avea deschiderea pe 17 octombrie. Un al treilea proiect este cel anunţat de fondul de investiţii sud-african NEPI la Galaţi. Rămâne de văzut dacă acest din urmă proiect se va deschide integral sau nu.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...