ECONOMICA.NET a calculat pentru Dumneavoastră costurile unui drum din Bucureşti către patru mari oraşe ale ţării în două variante disponibile de transport: cu trenul şi cu maşina. Prin costuri, am calculat atât pe cele legate de bani, cât şi pe cele de timp.
Oraşele propuse sunt Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca şi Iaşi. Considerăm o maşină de cilindree decentă care are un consum mediu de 7% în afara localităţii şi un tren de tip InterRegio. Standardizarea a fost făcută pentru uşurarea calculelor.
De asemenea, mai trebuie precizat faptul şi că în maşină puteţi mai lua încă o pesoană, poate încă două, costurile transportului fiind astfel împărţite
În varianta de transport rutier către Braşov, aveţi de străbătut o distanţă de 171 de kilometri pe care o parcurgeţi în circa 2 ore şi jumătate. La datele amintite ale maşinii, rezultă un consum de combustibil de 12 litri. La un preţ mediu pe litru de 5,5 lei, cheltuiala avută este de 66 de lei. Dacă sunteţi două persoane în maşină, partea revenită Dumneavostră este de 32 de lei.
Cu trenul, petreceţi aproape 4 ore pe drum, iar preţul biletului este de 26 de lei, pentru o singură persoană.
Către Constanţa, pe şosea, aveţi de străbătut 224 de kilometri în circa 2 ore şi zece minute. Consumul de carburant este de 16 litri, iar cheltuiala de 88 de lei. În doi, 44 de lei. Cu trenul, petreceţi două ore şi jumătate şi vă costă 58 de lei.
Între Bucureşti şi Cluj-Napoca este o distanţă rutieră de 450 de kilometri care se parcurge în circa 6 ore cu un consum de 32 de litri de carburant. Adică, o cheltuială de 176 de lei, în doi, 88 de lei de fiecare. Cu trenul, distanţa este mai mare, 497 de kilometri, iar timpul parcurs până la destinaţie este de 9.30 ore. Biletul presupune o cheltuială de 86 de lei.
Cei 384 de kilometri rutieri dintre Bucureşti şi Iaşi se parcurg în 5.30 ore la un consum mediu de 27 de litri, aproape 150 de lei. În doi, 75 de lei de fiecare. Cu trenul, se fac aproape 7 ore, traseul fiind de 406 kilometri, iar preţul biletului este de 86 de lei.
Din calculele făcute, reiese faptul că, în toate situaţiile, pentru o singură persoană transportul cu trenul este mai ieftin decât cel rutier, însă durata călătoriei este sensibil mai mare. Dacă însă un traseu se face cu maşina în doi, pentru a se împărţi cheltuieli, această soluţie de a călători este preferabilă atât din punct de vedere al confortului, costurilor cât şi al timpului de călătorie.
Nu au fost luate în calcul costurile cu rovinierta