Cum e viaţa cu aparat dentar şi cât a evoluat tehnica

Tratamentul cu aparat dentar nu este o tehnică nouă în domeniul stomatologiei. De-a lungul timpului acesta a ajuns însă să fie din ce în ce mai căutat, fiind considerat chiar la modă, mai ales în rândul adolescenților. Deși există o mulțime de mituri despre viața cu aparat dentar, evoluția tehnicii și a aparaturii utilizate în medicină a transformat aparatul dentar clasic într-un accesoriu la modă, care te ajută să obții zâmbetul mult visat. Haideți să aflăm împreună ce înseamnă viața cu aparat dentar în prezent și cum tehnica de corectare a alinierii dinților s-a modificat de-a lungul timpului.
Economica.net - mar, 24 nov. 2020, 17:57
Cum e viaţa cu aparat dentar şi cât a evoluat tehnica

Care sunt cele mai noi aparate dentare?

Cu toții știm cum arată aparatele dentare clasice, cu brackeți și sârme metalice, însă nu totul a rămas la fel, iar astăzi există mai multe tipuri de aparate dentare moderne, care nu doar că sunt mult mai discrete, ci și mai eficiente. Așa cum ne explică medicii ortodonți în acest articol, astăzi există soluții și pentru cei care amână sau refuză tratamentul ortodontic din cauza aspectului estetic al danturii în timpul purtării aparatului dentar.

În urma consultului de specialitate, medicii ortodonți îți pot recomanda astăzi mai multe tipuri de aparat dentar care să îți rezolve problemele de aliniere a dinților, dar care în același timp să te ajute să te simți confortabil și să ai aceeași încredere în propria persoană. Primul exemplu este aparatul dentar din safir, o variantă mult mai elegantă și mai discretă a aparatului dentar metalic, considerat chiar o mică bijuterie datorită prelucrării fine a brackeților transparenți. Acesta se poate recomanda oricui, indiferent de problemele care necesită tratament, și oferă rezultate mai rapide decât aparatele dentare clasice.

Un alt tip de aparat dentar din ce în ce mai cunoscut în zilele noastre este cel invizibil. Atunci când vorbim despre acest tip, putem uita tot ce știm despre aparatele dentare pentru că el nu mai include brackeți și sârme lipite pe dinți, ci este format dintr-o serie de gutiere din material transparent ce se așază peste dinți. Acestea sunt de fapt aparate dentare detașabile, create individual pentru fiecare etapă a tratamentului, în funcție de modificarea poziției dinților. Ele sunt foarte confortabile pentru că materialul din care sunt făcute este unul foarte moale și nu implică riscul rănirii buzelor sau a apariției alergiilor.

Astfel, viața cu aparat dentar este astăzi una mult mai simplă și aduce o serie complexă de beneficii. De exemplu, aparatul cu gutiere transparente nu mai implică procesul greu de curățare a danturii și a brackeților. Deși igiena orală rămâne la fel de importantă pentru obținerea unor rezultate cât mai bune, aparatele dentare de acest tip îți vor ușura rutina zilnică de curățare pentru că ele se pot îndepărta în timpul mesei și te ajută să uiți de grija resturilor alimentare blocate între brackeți.

Aparatele dentare moderne nu modifică doar rutina igienei orale, ci și numărul de vizite în cabinetul medicului ortodont. Dacă pentru aparatele clasice vizitele la medic pentru activare erau necesare lunar, pentru cele moderne numărul controalelor de rutină este considerabil scăzut. De exemplu, pentru aparatul dentar invizibil, gutierele transparente, personalizate sunt primite încă de la începutul tratamentului, iar pacientul le poate schimba cu ușurință acasă la recomandarea medicului.

Care este diferența între aparatele dentare clasice și cele moderne?

Conform Webmed, aparatele dentare clasice, din metal, includ suporturi care se așază pe partea din față a dinților, benzi care potrivesc în jurul fiecărui dinte și fire flexibile care au rolul de a ține totul fixat. De asemenea, articolul explică faptul că unele aparate clasice conțin și mici elastice care au rolul de a crea mai multă presiune și a corecta problemele de aliniere a dinților. Aparatele moderne te scapă de toate acestea și îți oferă un tratament mai confortabil. Desigur, între aparatele dentare clasice și cele moderne nu există doar diferențe de formă, ci și de preț. Astfel, este bine să știi că dacă alegi un aparat invizibil și, implicit, beneficiile aduse de acesta, atunci prețul tratamentului va fi unul mai ridicat în comparație cu cel al unui aparat clasic, fixat pe suprafața dinților.

Cum alegi aparatul dentar potrivit în 2020?

Deși este foarte important ca alegerea ta să fie una care te mulțumește din toate punctele de vedere și care îți oferă încredere și siguranță, tratamentul cu aparat dentar se stabilește împreună cu medicul ortodont, în urma investigațiilor care indică exact care sunt nevoile pe care tu le ai. Desigur, este foarte important să îi comunici medicului tău ceea ce îți dorești, iar acesta te va ajuta să alegi cel mai potrivit aparat dentar, care să te ajute să te simți bine în timpul tratamentului, dar care să îți poată trata problemele dentare într-un mod corect, astfel încât la final să te bucuri de rezultate cât mai bune.

Sursă poză: Pexels

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...