Te gândeşti deja la vacanţa de vară? Cum să eviţi capcanele la early booking
„Turiştii români trebuie să ştie că, în pofida crizei, hotelierii bulgari au crescut uşor preţurile faţă de anul precedent. Astfel că early booking reprezintă cea mai eficientă soluţie de a beneficia de un tarif bun pentru pachetele turistice. Apreciem că rezervările în sistem early booking vor creşte cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent”, a declarat Sebastian Constantinescu, director general al touroperatorului Travel Planner, specializat pe Bulgaria.
În acest an, rezervările early booking au început mai devreme, de la jumătatea lunii noiembrie, iar turiştii sunt foarte interesaţi şi cumpară astfel de oferte.
- Când doreşti să rezervi o vacanţă, trebuie să fi atent dacă sunt incluse toate taxele în preţ. Oferta poate părea spectaculoasă dacă nu este inclus, spre exemplu, transportul cu avionul sau taxele de aeroport.
- Atenţie de la ce agenţie de turism cumperi. Poţi verifica dacă agenţia are licenţă de turism emisă de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Este un avantaj dacă agenţia de turism este membru al unei organizaţii profesionale de prestigiu, precum Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT). Trebuie doar să cauţi numele agenţiei pe internet, să verifici vizibilitatea acesteia, să consulţi forumurile de discuţii şi să verifici dacă este o agenţie cu vechime pe piaţă (un alt avantaj).
- Compară oferta agenţiei alese cu alte oferte şi nu te lăsa păcălit de preţurile foarte mici. Dacă preţul e exagerat de mic, diferă cu 10-15 % sau mai mult faţă de preţurile oferite de toţi ceilalţi şi, mai ales, agenţia este şi “no name”, fereşte-te, mai spun reprezentanţii Travel Planner.
- Vizitează sediul agenţiei de unde doreşti să achiziţionezi pachetul turistic. Acolo te vei convinge de profesionalismul agenţilor care sunt consultanţi în turism. Această precauţie este de înţeles, ţinând cont că anul acesta au dat faliment circa 180 de agenţii de turism, majoritatea mici sau medii, punând în mare dificultate clienţii, care au achitat fără a primi serviciile solicitate.
„Turiştii trebuie să fie precauţi atunci când aleg agenţia de turism şi astfel de oferte tip early booking. Nu preţul este cel mai important, ci siguranţa şi calitatea. Turismul mai este supranumit şi “industria viselor”. Chiar dacă eşti ulterior despăgubit, nimeni nu îţi poate oferi garanţie pentru timpul pierdut în urma alegerii unui pachet touristic necorespunzător. Pentru că nimeni nu îţi poate prelungi concediul”, mai spune directorul general al Travel Planner.
Pentru destinaţia Bulgaria, cea mai bună perioadă de early booking este sfârşitul lunii ianuarie – luna februarie. Avansul, în general de 30%, se plăteşte la achiziţionarea pachetului turistic, iar restul sumei se achită până la terminarea perioadei de promoţii early booking – pentru Bulgaria, 31 martie sau 30 aprilie, în funcţie de hotel. Atenţie: o dată făcută rezervarea şi achitat avansul, banii nu se mai pot returna, iar rezervarea este nominală, turistul neputând-o transfera altcuiva.