Cum explică directorul Nuclearelectrica avariile repetate de la centrala nucleară Cernavodă

Accidentele de duminică de la centrala nucleară de la Cernavodă, care au afectat ambele grupuri, nu sunt primele, şi vin după o serie de astfel de evenimente, care au afectat partea clasică a centralei. Directorul Nuclearelectrica spune însă că funcţionarea este în parametri normali pentru industria nucleară şi explică de ce au avut loc opririle neplanificate.
Mihai Nicuţ - mar, 27 mart. 2018, 07:50
Cum explică directorul Nuclearelectrica avariile repetate de la centrala nucleară Cernavodă

Iată mai întâi o cronologie a opririlor ultimului an, aşa cum apare în comunicatele Nuclearelectrica

25 martie 2018

Unitatea 1 a CNE Cernavoda a fost oprita controlat in dimineata zilei de 25 martie 2018, ora 09:20.Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavoda a fost determinata de aparitia unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar actionarea in conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate.
Puterea Unitatii 2 a CNE Cernavoda va fi redusa la 55% (aproximativ 300 MW).Reducerea de putere a Unitatii 2 CNE Cernavoda este cauzata de necesitatea inlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensare, din partea clasica a centralei. Reducerea de putere pana la 55% este necesara in vederea opririi echipamentului pentru reparatii. Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavoda va fi conectata la Sistemul Energetic National si va functiona la o putere de 300 MW.

19 ianuarie 2018

Începand cu ora 07:30, CNE Cernavoda va reduce cu 27% (cca 200 MWh) puterea Unitatii 2 in vederea asigurarii conditiilor de lucru pentru remedierea unui defect incipient la unul din sistemele de proces ale partii clasice a Unitatii 2.
24 august 2017
SN Nuclearelectrica SA anunta initierea de catre CNE Cernavodă a manevrelor de oprire controlata a Unitatii 2 in aceasta dimineata ca urmare a aparitiei unei situații punctuale la una din liniile de instrumentație a sistemului de alimentare cu apa ușoară, in partea clasica a centralei. Remedierea situației, conform sistemelor și procedurilor centralei, se poate efectua doar cu reactorul in stare oprita. SNN estimeaza ca durata opririi in vederea efectuarii lucrarilor de remediere va fi de 72 de ore.

21- 22 iulie 2017

Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National in dimineata de 22 iulie 2017, din cauza reaparatiei unui tranzient in partea clasica a centralei. Unitatea 2 a fost reconectata la SEN in seara de 21 iulie 2017 dupa o deconectare automata cauzata tot de un tranzient in partea clasica a centralei in data de 20 iulie 2017. Specialistii CNE Cernavoda investigheaza, cu sprijinul fabricantului acestuia, soft-ul care genereaza tranzientul pentru a elimina aparitia acestuia si, implicit, deconectarea de la SEN. Deconectarea Unitatii 2 de la SEN se explica prin faptul ca reactoarele nucleare sunt programate, prin proiect, sa se deconecteze automat chiar si in cazul unui tranzient aferent unui soft din partea clasica a centralei.

1 iunie 2017

SN Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat de la Sistemul Energetic Național în dimineața zilei de 1 iunie 2017, ora 03:38. In prezent, se efectueaza lucrari de reducere a gradului de sensibilitate a sistemului de excitatie a turbogeneratorului Unitatii 1 la perturbatii din sistemul energetic.
13 mai 2017
SN Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost deconectată de la Sistemul Energetic Național în dimineața zilei de 13 mai 2017, ora 01:48, din cauza declansarii automate a sistemului de excitatie aferent turbogeneratorului Unitatii 1, ceea ce a condus la deconectarea automata a acestuia de la SEN. Unitatea 1 a fost reconectata la Sistemul Energetic National in dimineata zilei de 13 mai 2017, ora 08:00.

10 ianuarie 2017

SN Nuclearelectrica SA anunta ca a decis in mod conservativ desincronizarea de la Sistemul Energetic National a Unitatii 1 a CNE Cernavoda, incepand cu ora 22:00, in seara zilei de 10 ianuarie 2017. Desincronizarea controlata si planificata a Unitatii 1 CNE Cernavoda se realizeaza pentru efectuarea unor lucrari de desensibilizare a sistemului de excitatie al generatorului Unitatii 1 pentru a evita eventuale declansari automate ale sistemului pe fondul unor perturbatii meteo, asa cum s-a intamplat in datele de 8.11.2016, respectiv 06.01.2017. Concret, lucrarea consta in implementarea unei modificari a sistemului de excitatie al generatorului Unitatii 1, prin inlocuirea unei cartele electronice cu o cartela de tip nou, reproiectata, care filtreaza mai eficient perturbatiile induse de conditiile meteo severe.

6 ianuarie 2017

SN Nuclearelectrica SA anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă va fi resincronizata la Sistemul Energetic National in cursul serii zilei de 06.01.2017.Unitatea 1 a fost deconectată automat de la Sistemul Energetic Național în dimineața aceleiasi zile, ora 08:25, din cauza unei perturbații pe o linie de evacuare putere de 400KV în SEN, apartinand operatorului de transport a energiei electrice, datorită condiţiilor atmosferice severe din zona Dobrogei.

După cum se vede, majoritatea opririlor au survenit în urma unor defecţiuni din partea clasică a centralei. În faţa acestei situaţii, am solicitat conducerii Nuclearelectrica, a doua zi după avariile care au afectat ambele reactoare, răspunsurile la următoarele întrebări:

Puteţi explica, pe scurt, care au fost cauzele avariilor de ieri?

Pe lângă avariile de ieri, ambele unităţi au avut mai multe defecţiuni de-a lungul anului trecut. Este vreo legatură între ce s-a întâmplat ieri şi ce s-a întâmplat de-a lungul anului 2017?

De ce apar mai mereu defecţiuni pe partea clasica, şi ma refer în special la generator?

De ce apar astfel de probleme mai ales la Unitatea 2, care a fost oprită timp de 30 de zile în 2017 tocmai pentru lucrari de mentenanţă?

Pe scurt, răspunsul este că la Cernavodă opririle neplanificate sunt mai puţine decât standardul din industria nucleară, ce centrala este sigură iar problemele care apar pe partea clasică nu pot fi remediate decât dacă unităţile sunt deconectate de la SEN, din motive de siguranţă.

Iată, integral, răspunsul lui Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica:

„Unitatea 1 CNE Cernavoda a fost oprita controlat ca urmare a necesitatii remedierii unui defect survenit la unul din sistemele de proces ale partii clasice. In conformitate cu normele, standardele internationale si procedurile de securitate nucleara, aceste lucrari/reparatii punctuale se pot efectua de cele mai multe ori numai cu reactorul in stare oprita.

De fapt, oprile controlate realizate in vederea remedierii unor situatii punctuale reprezinta o masura de securitate nucleara in sine.

Din pacate, in data de 25.03.2018, independent de situatia de la Unitatea 1, a fost necesara o reducere de putere a Unitatii 2 pentru a inlocui o piesa de la motorul unei pompe de condensat. Astfel, pentru a opri echipamentul si implicit pentru a inlocui piesa respectiva, un rulment, a fost necesara o reducere de putere pana la 55%. Spre deosebire de situatia de la Unitatea 1 care a necesitat oprirea controlata a reactorului pentru lucrari de remediere cu o durata estimata de 48 de ore, inlocuirea unei piese, tot in partea clasica a centralei, s-a putut realiza la Unitatea 2, printr-o reducere a puterii reactorului, ceea ce inseamna ca reactorul a ramas in permanenta conectat la retea, 100% functional, cu respectarea tututor functiilor de securitate nucleara.

Singura diferenta a fost data de scaderea productiei livrate in SEN de Unitatea 2 pentru o perioada de aproximativ 16 ore. O productie scazuta pe fondul necesitatii unor inlocuiri de piese la partea clasica nu are nicio legatura cu securitatea nucleara a reactorului, implicit cu partea nucleara, unde functiile reactorului raman nemodificate.

Numarul orelor de oprire neplanificata ale SNN este cu mult sub limita internationala si chiar sub limita numarului de ore bugetat de SNN in fiecare an. Aceste opriri neplanificate se intampla in orice industrie, chiar si in cea nucleara, iar cat durata cumulata a acestora este atat in limitele previzionate, cat si la nivelul inregistrat la nivel international, nu constituie un element de ingrijorare. O oprire controlata sau o reducere de putere a reactoarelor nu inseamna implicit probleme de securitate nucleara si/sau siguranta a personalului si populatiei.

Diferenta dintre industria nucleara si cele conventionale este data de normele si procedurile de securitate nucleara aplicabile: o oprire controlata este o masura normala in industria nucleara, una generata de norme de securitate nucleara. E un standard operational, nu o problema.
Aceasta nu inseamna ca nu au loc analize post-oprire pentru identificarea cauzelor si luarea de masuri pentru a se evita repetarea acestora.

Au existat opriri neplanificate in fiecare an. Numarul acestora nu poate fi estimat exact la inceputul fiecarui an, dar pe baza experientei proprii si a practicii internationale, in fiecare an se estimeaza un anumit numar de ore de oprire neplanificata, care este bugetat corespunzator.

Cauzele sunt diferite si se regasesc de regula in partea clasica a centralei. Pe durata unui an, de exemplu, pot aparea necesitati diferite de mententanta corectiva, care nu pot fi ignorate. In aceste situatii se aplica procedurile speciale, se opreste unitatea, se efectueaza lucrarile si se reporneste unitatea.

Nu exista nicio legatura intre oprirea controlata din data de 25.03.2018 si oprile neplanificate de anul trecut. Acestea au cauze diferite care au avut in vedere fie lucrari de reparatii ale unor sisteme, fie inlocuiri de piese si au fost comunicate ca atare la momentul respectiv de Nuclearelectrica.

Necesitatile de reparatii/inlocuire piese apar pe partea clasica pentru ca, spre deosebire de partea nucleara, partea clasica reprezinta un ansamblu complex de sisteme, echipamente si componente, mult mai diversificat decat partea nucleara. Asadar, cu cat diversitatea este mai mare, cu atat exista probabilitatea mai mare a necesitatii interventiilor. Este comparabil cu oricare alta centrala energetica pe surse clasice.

Problemele pot aparea la diverse sisteme, echipamente, componente, piese, generatorul fiind doar unul din aceste sisteme.

Oprile actuale nu au nicio legatura cu generatorul.

De asemenea, partea clasica este partea comuna tuturor centralelor, asadar nu exista nicio diferenta majora intre partea clasica a Unitatii 1 si cea a Unitatii 2, prin urmare defectiunile punctuale la o unitate sau alta nu indica probleme la reactorul Unitatii respective.

Pe de alta parte, Unitatea 2 a functionat 704 zile fara oprire, ceea ce reprezinta o performanta in industria nucleara, la nivel international.

De asemenea, asocierea opriri neplanificate -probleme la reactoare este una care nu poate fi validata tehnic si operational. CNE Cernavoda este cotata international cu excelenta nucleara, motivul fiind tocmai nivelul foarte inalt de securitate nucleara. Este una dintre cele mai performante companii din punct de vedere operational, fiind in top 5 la nivel global.

Este imposibil sa ai un astfel de nivel de securitate nucleara avand „probleme”, evaluarile sunt internationale si independente. Un alt argument este factorul de capacitate, unul foarte ridicat la ambele Unitati, Romania fiind pe primul loc in lume la factorul de capacitate calculat de la punerea in functiune a acestora”

 

Te-ar mai putea interesa și
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că nu recunoaşte legitimitatea preşedintelui Klaus Iohannis....
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...