Cum explică ELCEN intrarea în insolvenţă

Alimentarea cu energie termică a Capitalei nu va fi afectată în această iarnă, chiar dacă ELCEN şi RADET vor intra în insolvenţă, atâta vreme cât va exista o coordonare între ELCEN, RADET şi primărie, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Dan Agrişan, membru în Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN).
Economica.net - joi, 22 sept. 2016, 08:40
Cum explică ELCEN intrarea în insolvenţă

El a precizat că, în cursul după-amiezii de joi, Consiliul de Administraţie al ELCEN se va întruni pentru a discuta care sunt soluţiile pe care le poate aborda compania după decizia RADET de a-şi cere insolvenţa, una dintre soluţii fiind intrarea în insolvenţă inclusiv a ELCEN.

‘S-a făcut o analiză a situaţiei, analiză pe care o vom discuta după-amiază în CA. Se vor analiza mai multe opţiuni. Cu siguranţă, o să fie pe masă toate soluţiile. Dacă ELCEN nu ar intra în insolvenţă, ar fi într-o situaţie şi mai dificilă decât dacă ar intra’, a susţinut Agrişan.

El a explicat ce ar însemna pentru ELCEN intrarea în insolvenţă.

‘Se vrea o protecţie temporară cu privire la datoriile din trecut şi o obligaţie de a fi foarte corecţi şi exacţi cu privire la plata datoriilor curente, precum şi o posibilitate de reorganizare în viitor. Depinde destul de mult de modul în care ne vom sincroniza cu RADET şi cu primăria, să nu existe o relaţie tensionată. Suntem dependenţi unii de alţii, suntem conştienţi de acest lucru, nu vrem să murim împreună, ci să furnizăm căldură şi apă caldă Bucureştiului. Deci, este esenţială o bună coordonare şi o bună comunicare cu dumnealor, chiar dacă suntem pe poziţii divergente’, a spus Dan Agrişan.

Întrebat dacă situaţia actuală poate ameninţa alimentarea cu energie termică în această iarnă pentru locuitorii Capitalei, Agrişan a susţinut că acest lucru depinde de modul în care se coordonează toţi actorii de pe lanţul de producere şi furnizare a căldurii.

‘Riscul ca alimentarea să fie ameninţată există în fiecare an, dar nu depinde în totalitate de noi. Nu văd un risc mai mare în momentul de faţă, dacă ne coordonăm cu primăria şi cu RADET. Am convingerea că îşi vor asuma posibilităţile pe care le au pentru furnizarea energiei. Nu cred că vor fi probleme, soluţii există şi din partea dumnealor. Nu am văzut vreo dorinţă de a lăsa responsabilitatea pe umerii altora’, a subliniat reprezentantul ELCEN.

Potrivit acestuia, intrarea în insolvenţă a RADET înseamnă o încercare de rezolvare a situaţiei care trenează de câţiva ani cu privire la lanţul datoriilor din acest sector.

‘Gestul acesta de a introduce RADET în insolvenţă este un gest care cu siguranţă ne impactează pe noi şi ne obligă să luăm nişte măsuri, însă este un gest care poate fi catalogat şi drept curajos. Înseamnă să-ţi asumi să rezolvi o problemă. Este de apreciat faptul că, după atâţia ani, s-a hotărât cineva să încerce să pună punct unei poveşti şi să înceapă altceva. Sper ca această hotărâre şi responsabilitate să caracterizeze şi conducerea primăriei şi a RADET în continuare şi să înţeleagă că este un prim pas pe un drum destul de dificil, dar, odată intrat pe el, nu se mai poate întoarce’, a completat Agrişan.

Miercuri seară, surse din cadrul ELCEN au declarat, pentru AGERPRES, că, joi, Consiliul de Administraţie al companiei va decide dacă va solicita intrarea în insolvenţă a producătorului de energie, întrucât situaţia financiară a ELCEN depinde de cea a RADET.

‘În şedinţa Consiliului de Administraţie de joi se va decide dacă ELCEN va cere, la rândul său, insolvenţa, întrucât situaţia financiară a producătorului de energie este legată de cea a RADET. Trebuie să ne protejăm şi noi, la rândul nostru, de creditori’, au menţionat sursele.

Conducerea RADET a fost mandatată miercuri să deschidă procedura insolvenţei, un proiect de hotărâre în acest sens fiind adoptat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, ulterior, că intrarea în insolvenţă a RADET înseamnă că Regia va plăti facturile la zi către ELCEN, plăţi care nu sunt un moft, ci o necesitate absolută pentru ca populaţia să primească apă caldă şi căldură.

‘Salut decizia Consiliului General al Capitalei şi sper ca o posibilă intrare în insolvenţă a RADET să permită Regiei să se restructureze, să îşi gestioneze mai bine banii şi să plătească facturile la zi. Ţin să precizez că susţinem orice formă de protecţie juridică, atât timp cât societatea se reclădeşte pe principii solide şi nu periclitează bunăstarea cetăţenilor. Insolvenţa înseamnă, în primul rând, plata facturilor la zi’, a arătat ministrul.

Regia Autonomă pentru Distribuţia Energiei Termice (RADET) are o datorie istorică de 3,9 miliarde de lei către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), producătorul de căldură şi apă caldă pentru Capitală. Din cauza acestor datorii acumulate de RADET, ELCEN a acumulat la rândul sau debite în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul suplimentează bugetul AEP cu 124 milioane de lei
Guvernul suplimentează bugetul AEP cu 124 milioane de lei
Guvernul a aprobat, miercuri, suplimentarea cu 124 milioane lei a bugetului Autorităţii Electorale Permanente (AEP) pentru restituirea competitorilor electorali a sumelor aferente cheltuielilor......
Transportul public din Belgrad va fi gratuit din 1 ianuarie 2025
Transportul public din Belgrad va fi gratuit din 1 ianuarie 2025
Transportul public în Belgrad va fi gratuit începând cu 1 ianuarie 2025, a anunţat miercuri primarul capitalei Serbiei, ...
Trump: Canada poate deveni al 51-lea stat al SUA
Trump: Canada poate deveni al 51-lea stat al SUA
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a evocat din nou miercuri, pe reţelele sociale, ideea de a face din Canada al 51-lea ...
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul a aprobat, miercuri, concesionarea către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. a unor terenuri în suprafaţă ...