Sistemul de facturare pe care GDF Suez, acum ENGIE, l-a introdus pentru consumatorii casnici din jumătatea de sud a ţării presupune trei facturi în una singură: una pentru luna ce tocmai a trecut, plus estimări de plată pentru două luni viitoare. Pe factură scrie, cu litere mari, că suma totală pe care o aveţi de plată este cea pe luna trecută plus estimările francezilor pentru următoarele două luni, de obicei mult mai mari decât consumul real. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă ai cont de client pe internet. Doar la o citire atentă se poate observa cât ai de plată în mod curent, după cum puteţi vedea aici.
Dacă cetăţeanul este impulsiv, mai puţin atent sau slab informat, poate considera că suma pe care ENGIE o indică ca total de plată este chiar cea curentă. Şi atunci, fie că este conştiincios, fie doar speriat de o eventuală tăiere a gazelor, poate decide să achite integral. În acest caz, nu se întâmplă nimic rău, pentru că următoarele două facturi la zi vor fi cu 0 sumă de plată. Însă, acest lucru înseamnă că respectivul cetăţean îi creditează cu bani pe francezii de la GDF Suez cu dobândă 0. Practic, îi finanţaţi pe francezi cu bani, la o dobândă fără concurenţă pentru orice bancă, adică 0. Mai mult, dacă în lunile de vară sumele lunare de plată nu sunt atât de mari, în lunile reci, o factură de acest tip, luna trecută plus două viitoare, poate însemna multe sute de lei, poate chiar peste 1.000 -1.500 de lei, ceea ce înseamnă un efort financiar considerabil, poate chiar unul care să vă lase fără bani.
În tot acest haos de facturare, există şi o rezolvare convenabilă. Doar dacă o cereţi însă. Furnizorul nu vă comunică din proprie iniţiativă că se poate face aşa ceva. Trebuie să ştiţi că puteţi solicita revenirea la modul de facturare de dinainte, când se trimitea doar factura curentă şi, la fiecare trei luni, regularizarea. Trebuie însă să o cereţi expres operatorului de la call-center sau la casierie, acolo unde achitaţi facturile. Cu CNP-ul titularului de contract, puteţi solicita telefonic, sau la casierie, vechiul model de factură, mult mai simplu de înţeles.
Iar reprezentanţii furnizorului sunt obligaţi să efectueze modificarea solicitată de Dumneavoastră.
Cu toate acestea, rezistenţa furnizorului este mare. Fie la Relaţii cu Clienţii, fie la casierie, vi se va sune acelaşi lucru: se poate reveni la facturarea lună cu lună doar dacă documentul vi se trimite pe net. „Doar dacă aveţi cont de client pe internet. Sistemul actual de facturare pentru toţi clienţii B1 (profilul uzual de consum pentru clienţii casnici – n.r.) permite facturarea lună cu lună doar pe suport electronic, fără hârtie”, spune un operator de Call Center. Deci, clienţii fără acces la internet nu pot opta pentru facturarea doar lunii curente. Odată ce ţi-ai dat acceptul telefonic factura să vină doar pe internet, în ideea de a fi evidenţiat doar consumului curent, ENGIE trimite un răspuns de tipul: „Stimate partener,
Vă mulţumim ca aţi ales transmiterea prin e-mail a facturii de gaze naturale!
Aderarea la serviciul de transmitere a facturii prin e-mail a fost înregistrată, conform acordului dumneavoastră din data de ………..
Aderarea la serviciul de transmitere a facturii pe e-mail implică renunţarea la primirea facturii pe suport de hârtie. Începand cu următoarea lună, veţi primi factura, conform alegerii dumneavoastră de transmitere, prin e-mail, de la adresa [email protected]. (Vă rugăm sa nu transmiteţi mesaje la această adresă întrucât ele nu sunt citite de către companie. Dacă doriţi să transmiteţi un mesaj către GDF SUEZ Energy Romania, accesaţi formularul online de la adresa https://www.gdfsuez.ro/contact/contactati-ne-online/
Puteţi achita contravaloarea consumului dumneavoastră fără a fi necesară prezentarea facturii de gaze naturale, utilizând numai codul de client compus din 12 cifre, prin modalităţile precizate pe verso factura şi pe site-ul nostru, https://www.gdfsuez.ro/energie-acasa/utile/factura-si-plati/modalitati-de-plata-a-facturii. Sumele achitate vor fi înregistrate în conturile dumneavoastră mai rapid, în maxim 3 zile lucrătoare. ”
Potrivit reprezentanţilor GDF Suez, modelul de factură „Trei în una”, introdus în mai, ar ajuta oamenii să-şi poată gestiona mai eficient cheltuielile.
„Sunt detaliate sumele ce urmează a fi plătite pe parcursul următoarelor trei luni şi care vor fi însoţite de trei anexe deunumite F3 de plată ESTIMARE II, F2 de plată ESTIMARE I, F1 de plată REGULARIZARE. Prin această modalitate de facturare, aveţi posibilitatea de a cunoaşte în avans valorile de plată pentru următoarele două luni, ulterioare perioadei de regularizare”, spune GDF Suez.
Nu înseamnă că, dacă furnizorul îţi indică sumele pe care le ai de plată pentru următoarele două luni, exact asta va trebui să şi plăteşti. Compania deţine profiluri de consum pentru fiecare tip de client, care presupun şi estimări de consum pentru fiecare lună a anului. Pe baza acestor estimări se trimit sumele care ar trebui plătite. Depinde doar de Dumneavostră însă, dacă veţi ajunge la acel consum, îl veţi depăşi sau veţi fi sub el.
GDF Suez Energy România, din septembrie numit ENGIE, este cel mai mare furnizor de gaz din România, cu afaceri de 1 miliard de euro anual. Deserveşte clienţii casnici, circa 1,4 milioane, din jumătatea de sud a ţării. Restul ţării este acoperit de nemţii de la E.ON.
De la 1 iulie, preţul final al gazului diferă foarte mult între jumătatea de sud şi cea de nord a României. Astfel dacă, pe medie, la clienţii GDF Suez MWh de gaz costă circa 113 lei, la E.ON acelaşi MWh costă 130 lei.